Backpacken China 2 weken

Voorbereiding is belangrijk

Backpacken China twee weken? Dat betekent dat je keuzes moet maken wat je graag wilt zien. In onderstaand artikel wil ik je twee routes tonen die je in twee weken kunt voltooien. Een goede voorbereiding is dan wel belangrijk. Reserveer het vervoer en accommodatie zoveel als mogelijk vooruit. Als je een Chinees visum gaat aanvragen in Den Haag dan zal er om een reisschema gevraagd worden. Zeker als je een backpacker bent die individueel reist.

Beijing – Xian – Shanghai – Hongkong

Beijing lijkt een prima startpunt ook omdat het een aantal topattracties heeft zoals de Chinese Muur en de Verboden Stad. De Chinese Muur ligt 70km uit de stad en zal een hele dag kosten. Plan goed waar je naar toe wilt. Het dichtstbijzijnde deel van de muur is ook het meest toeristisch. Een taxi nemen is het snelst. Makkelijk is online een georganiseerde dagtrip boeken waarbij je opgehaald wordt bij het hotel of op een bepaalde plaats. Enkele andere bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Beijing zijn het Zomerpaleis, Tempel van de Hemel, Lama Tempel, Ming graven en het Olympische Park. Een bekende plek voor ’s avonds uitgaan is Sanlitun Bar Street.

Trein of vliegen?

Persoonlijk reis ik graag met de trein. Boeken kan uiteraard online. Voor de snelle treinen kun je een e-ticket boeken. Het is ook mogelijk om een papieren ticket te laten bezorgen met een koerier naar de receptie van je hotel. Stations zijn druk dus wees op tijd aanwezig. De hogesnelheidstreinen vertrekken meestal van Beijing South Station dat het grootste treinstation in de stad is. De snelste trein naar Shanghai doet er 4 uur en 29 minuten over. Prijs voor een ticket 2e klas in deze trein is 99 dollar. Eerste klas is 164 dollar en business class is 367 dollar. Een goedkoop vliegticket Beijing – Shanghai is iets meer dan 100 dollar en dan moet je ’s morgens vroeg weg. De andere tarieven liggen tussen de 130 – 170 dollar. De belasting die erbij komt is ongeveer 8 dollar.

Pingyao en Xian

Xian heeft geen eigenlijk geen introductie nodig. De stad is wereldberoemd door het Terracotta leger van Keizer Qin. In het mausoleum van deze Chinese keizer staan zo’n 8000 terracotta soldaten opgesteld. Pingyao is een relatief kleine stad (40.000 inwoners) op 600 km van Beijing. De stad is erg bekend in China omdat er veel oude gebouwen en stadswallen bewaard zijn gebleven. Je waant je terug in het oude keizerrijk van China. Veel Chinese toeristen bezoeken de stad. Dit is te merken als je een treinkaartje koopt vanuit Beijing. De snelle trein van Beijing West naar Pingyao Ancient Town doet er bijna 4 uur over. Tickets voor deze trein moet je ruim van te voren kopen. Alternatief zijn hard- of soft sleepers waarmee je een overnachting in een hostel uitspaart.

Shanghai en Suzhou

Shanghai is de economische motor van China. Top attracties in Shanghai zijn de Bund langs de rivier en Nanjing Road. Het gebied is ’s avonds fel verlicht door de uitbundige reclame aan de gevels. Vanaf de Bund heb je een spectaculair uitzicht op de grote wolkenkrabbers van zakencentrum Pudong dat aan de overkant van de rivier ligt. Overdags (in de zomer) is het erg rustig maar ’s avonds veranderd het gebied in een drukke massa. Voor uitgaan in cafe’s lijkt de koloniale buurt Former French Concession een aanrader te zijn. De oude tuinen in Suzhou staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In de oude stad kun je langs kanaaltjes slenteren.

Hongkong

De trein van Shanghai naar Hongkong doet er 19 uur over. Een ticket voor een hard sleeper kost 75 dollar en een soft sleeper is 110 dollar. Vliegen is sneller maar kost ook meer geld. Een goedkoop vliegticket is er vanaf 330 dollar. Hongkong heeft veel bezienswaardigheden zodat je er gemakkelijk een aantal dagen kunt spenderen. Top attracties zijn de Star Ferry, Kowloon, Hongkong Island (wolkenkrabbers in Central, winkelen in Causeway Bay, uitkijkpost The Peak, strand en markt in Stanley Market).

Beijing – Chengdu – Yangshuo


Een tweede route voor Backpacken China 2 weken is te reizen van Beijing (en Xian) naar Chengdu. In deze hoofdstad van Sichuan is de Panda Zoo gevestigd. In de gezellige stad zijn veel restaurants en parken. Sichuan staat bekend om zijn pittige keuken. Uitgaan doe je in Bar Street. Een aantal populaire hostels liggen in het centrum en bij Wenshu Klooster.

Dali – Guilin

guilin rondvaartboten
Vanuit Chengdu kun je dan reizen richting Hongkong. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het kortst is de trein/vliegtuig naar Guilin dat ruim 400 km van Guangzhou ligt. In Guilin kun je een mooie boottocht boeken over de rivier naar het dorpje Yangshuo. De omgeving is befaamd door zijn kenmerkende karst heuvels. De accommodatie varieert van hostels tot 5-sterren hotels. Het is een leuke plek om te fietsen, wandelen of te ontspannen in een van de bars, cafés of restaurants.

Een langere route naar Hongkong is te reizen via Dali. Dit was vroeger een echte backpackers hangout. Tegenwoordig zijn er ook veel Chinese toeristen. De trein doet er 7,5 uur over van Chengdu naar Dali. Grootste attracties zijn Dali Old Town en het Erhai Meer. Via Kunming kun je vervolgens naar Guilin/Yangshuo/Hongkong reizen.

Groepsreizen China 2 weken

– Stedentrip Keizerlijk Beijing (TUI, 8 dagen, €723)
– Klassiek China (TUI, 15 dagen, €1361)
– China rondreis (Shoestring, 15 dagen, €1499)
– Singlereis Klassiek China (TUI, 15 dagen, €1740)
Groepsreizen China

De korte groepsreis van Shoestring duurt 2 weken en gaat van Beijing, Pingyao, Xian, Luoyang, Mount Yuntaishan naar Shanghai. Mount Yuntaishan is te zien in de speelfilm Avatar. De grote attractie van de berg is de 400 meter lange glazen brug. Luoyang is bekend door de grotten van Longmen (Drakenpoort). De singlereis Klassiek China (2 weken) bezoekt Beijing, Xian, Luoyang, Nanjing, Suzhou en Shanghai.