Zomerpaleis

zomerpaleis beijing china
Het Zomerpaleis was het buitenverblijf van de keizer van China. Het ligt aan een meer op 15km van de Beijing centrum. De gebouwen die er thans staan werden aan het eind van de 19de eeuw gebouwd. Het oude paleis werd namelijk in 1860 verwoest. Het park wordt beschouwd als een van de best bewaarde keizerlijke tuinen. Sinds 1998 staat het Zomerpaleis op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

zomerpaleis meer
Een leuke activiteit is varen met een bootje op het meer. Men kan ook met een rondvaartboot mee naar de overkant.

versierd looppad
In de zomer is het heet. Gelukkig is er schaduw van de bomen. De looppaden hebben soms een versierd houten plafond en bankjes waar men even bij kan komen. In de winter is het net andersom. Beijing kent koude winters met temperaturen dik onder het vriespunt.

zomerpaleis voorstelling
Af en toe zijn er voorstellingen te zien van muziek en dans. Een los ticket voor het Zomerpaleis is 30 yuan maar dan kun je niet alles zien. Het combi ticket kost 60 yuan. Metrolijn 4 gaat naar metrostation Beigongmen (Exit D), vanaf daar is het 3 minuten lopen naar de Noordelijke poort. Wij zijn zelf destijds met de openbare bus gegaan en meegereden met iemand die er de weg kent.

Geschiedenis Zomerpaleis Beijing

Het Zomerpaleis in Beijing, China, is een meesterwerk van Chinese landschapsarchitectuur en staat bekend als een van de meest prachtige en bewaard gebleven keizerlijke tuinen ter wereld. De geschiedenis van het Zomerpaleis dateert uit de Jin-dynastie (1115-1234), maar het kreeg zijn grootste bekendheid en huidige vorm tijdens de Qing-dynastie, met name onder keizer Qianlong in de 18e eeuw.

Toevluchtsoord
Oorspronkelijk opgezet als een koninklijk toevluchtsoord ver van de verboden stad, diende het Zomerpaleis als een plek voor rust, ontspanning en amusement voor de keizerlijke familie. Het complex omvat uitgestrekte tuinen, prachtige meren, bruggen, tempels, en een aantal paleizen, allemaal ingebed in een harmonieus ontwerp dat de natuurlijke landschappen en waterpartijen benadrukt.

Lange Gang
De grootste uitbreiding en verfraaiing vonden plaats tijdens de regering van keizer Qianlong in de 18e eeuw. Hij breidde de bestaande structuren verder uit zoals met de beroemde Lange Gang. Dit is een overdekte promenade versierd met duizenden handgeschilderde scènes. Ook het Kunmingmeer werd aanzienlijk vergroot om de natuurlijke setting van het paleis te accentueren.

Opiumoorlog
In de 19e eeuw werd het Zomerpaleis echter tweemaal getroffen door grote rampen. Tijdens de Tweede Opiumoorlog in 1860 verwoestten de Britse en Franse troepen een groot deel van het paleis. Het werd opnieuw vernietigd tijdens de Bokseropstand in 1900, waarbij een internationale coalitie van acht naties betrokken was. Na deze laatste vernietiging beval keizerin-weduwe Cixi de wederopbouw van het paleis, waarbij zij aanzienlijke fondsen omleidde die bedoeld waren voor de modernisering van de Chinese marine.

UNESCO Werelderfgoed
Het huidige Zomerpaleis weerspiegelt deze wederopbouw en blijft een symbool van de opkomst en ondergang van het laat-imperiale China. Het complex is niet alleen een toeristische trekpleister, maar ook een cultureel erfgoed dat de verfijning en esthetiek van de Chinese tuinontwerpkunst uitdraagt. In 1998 werd het Zomerpaleis door UNESCO erkend als werelderfgoed, als een uitmuntend voorbeeld van de Chinese landschapsarchitectuur en een monument voor de culturele en artistieke prestaties van het Chinese volk gedurende meer dan 800 jaar.

Beijing stedentrip

Grote Muur China, (Palace Museum / Forbidden City), Tiananmen Plein, Shichahai (achter de Verboden Stad), The Place Beijing (winkelcentrum met groot LED-scherm), Zomerpaleis, Tempel van de Hemel, Wangfujing, Sanlitun bar street, groepsreis China