Tiananmen Plein

tiananmenplein 2015 herdenking
Het plein is vernoemd naar de Tiananmen (“Poort van de Hemelse Vrede”) die aan de noordkant ervan staat en toegang geeft tot de Verboden Stad, het keizerlijk paleiscomplex dat eeuwenlang het centrum van de Chinese macht was. Tiananmen Plein ligt in het centrum van Beijing en was vroeger het grootste plein ter wereld.

Toen wij het plein bezochten tijdens de nationale feestdagen was er een grote herdenking van de periode 1949 – 2015. De grote pot van bloemen trok alle aandacht. Het plein ligt voor De Verboden Stad en is gemakkelijk te bereiken met de metro.


De grootste bezienswaardigheid op het plein is het mausoleum van Mao Zedong. De granieten zuil is het monument van de Helden van het Volk. Het Tiananmen Plein werd oorspronkelijk aangelegd in 1417 tijdens de Ming-dynastie. Het plein heeft in de loop der eeuwen verschillende veranderingen en uitbreidingen ondergaan, maar het kreeg zijn huidige vorm en omvang grotendeels na uitbreidingswerken in de jaren 1950, onder leiding van Mao Zedong, de toenmalige leider van China. Deze uitbreidingen waren bedoeld om het plein toegankelijker te maken voor grote bijeenkomsten en ceremonies, waardoor het een van de grootste stadpleinen ter wereld werd.


Aan weerszijden van het plein staan grote gebouwen zoals de Great Hall of the People dat in 1959 werd gebouwd en gebruikt wordt voor partijcongressen.

Beijing stedentrip

Grote Muur China, (Palace Museum / Forbidden City), Tiananmen Plein, Shichahai (achter de Verboden Stad), The Place Beijing (winkelcentrum met groot LED-scherm), Zomerpaleis, Tempel van de Hemel, Wangfujing, Sanlitun bar street, groepsreis China