Beijing

verboden stad in Beijing - Peking
De Verboden Stad is de topattractie in Beijing (Peking). Aisin-Gioro Puyi was de laatste keizer van China (1906-1967). Hij kwam op de troon toen hij 3 jaar oud was maar verloor deze al vrij snel na de de Xinhai-revolutie in 1911. Tijdens de Japanners bezetting werd hij opnieuw tot keizer getroond door de Japanners maar hij had in deze rol geen macht. Toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen moest Puyi van het communistische regime naar een heropvoedingskamp. In 1959 was hij vrij man en werd hij tuinman in de Botanische tuin van Beijing. Zijn leven is verfilmd in de wereldvermaarde film The Last Emperor.

Plein van de Hemelse Vrede
Het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen Square) ligt voor de Verboden Stad in het centrum van Beijing. Er zijn een aantal belangrijke overheidsgebouwen te zien en ook is er het mausoleum van Mao. Het was vroeger het grootste plein ter wereld (440.000 m2) maar het Xinghai plein in Dalian is thans het grootst (1.760.000 m2). De metro heeft verschillende in- en uitgangen op het plein dus het is gemakkelijk te bereiken.

grote muur in China
De Grote Muur is een andere belangrijke bezienswaardigheid in Beijing. De muur is duizenden kilometers lang maar het gedeelte bij Beijing is het meest gerenoveerd. De oudste stukken van de Chinese Muur dateren van 722 v Chr. Het belangrijkste gedeelte van de muur kwam tot stand tijdens de Ming-dynastie (1368-1644). De meeste toeristen gaan naar de Grote Muur bij Badaling. Dat is ongeveer 70 kilometer van de hoofdstad. Men kan er zowel per bus, trein of taxi naar toe. Bij lange ritten buiten de stad zetten taxi’s meestal niet hun taximeter aan maar spreken een vaste prijs af. De taxiprijs voor een heen- en terugreis naar de Grote Muur is ongeveer 500-600 yuan.

treinstation Peking
Een wereldstad als Beijing heeft verschillende grote treinstations. Als men individueel reist is het zaak om naar het juiste treinstation te gaan. Op de foto het oude Beijing Railway Station met treinen naar Datong, Harbin, Qinhuangdao, Dalian, Hangzhou, Shenyang en Lanzhou. Veel hogesnelheidstreinen vertrekken vanaf Beijing South Railway Station. De hogesnelheidstrein naar Hongkong vertrekt iedere dag vanaf Beijing West Station. De reis is 2440 km en duurt 9 uur. Een treinkaartje 2e klas Beijing – Hongkong kost met de snelle trein ongeveer 1100 yuan. Treinkaartjes koopt u gemakkelijk via het internet. De bezorging van de treinkaartjes is met een koerier. Ze geven de kaartjes dan aan de receptie van uw hotel of u haalt de tickets zelf op in het treinstation. Vertrouwde Chinese sites om te boeken (in het Engels) zijn Trip.com en Travelchinaguide.com.

Winkelen

De belangrijkste winkelstraat in Beijing is Wangfujing. De straat ligt in het centrum en op 15 minuten lopen van het Plein van de Hemelse Vrede. Er zijn grote winkelcentra, restaurants, winkels en terrasjes. Qianmen Street is een voetgangerszone met veel gebouwen in de historische stijl. De straat is te bereiken met metro lijn 2, halte Qianmen.

Uitgaan

De plek om uit te gaan in Beijing is Sanlitun Bar Street. Hier vindt u clubs, bars en restaurants. De wijk met ambassades ligt hier in de buurt. Ook leuk om een keer te bezoeken is The Place dat een enorm led-scherm als dak over het plein heeft. ‘s Avonds ziet dit scherm er erg mooi uit (zie foto). Naast het plein zijn verschillende winkels en restaurants.

Beijing hotels

Aan hotels geen gebrek; Booking biedt meer dan 1000 accommodaties aan. Enkele populaire hotels zijn:
– Leo Hostel (4464 reviews, 7.8, dichtbij Plein van de Hemelse Vrede)
– Beijing Prime Hotel Wangfujing (6460 reviews, 8.0)
– Park Plaza Beijing Wangfujing (2040 reviews, 8.9)

Vliegveld

Beijing heeft twee grote vliegvelden. Beijing Capital International Airport ligt op 20 km van de stad en is het belangrijkste vliegveld van Beijing. In 2017 maakten 95 miljoen passagiers gebruik van het vliegveld. Eind september 2019 werd een nieuw vliegveld geopend dat Capital Airport moet ontlasten. Dit nieuwe vliegveld heet Beijing Daxing International Airport en het ligt 46 km van Beijing centrum. De vliegmaatschappijen worden verdeeld over deze twee vliegvelden. Star Alliance (26 vliegtuigmaatschappijen waaronder Singapore Airlines, Lufthansa) zou op Capitol Airport blijven en Sky Team (waaronder KLM en Air France) gaat naar Daxing Airport.

Vakantie China

Shanghai
Suzhou
Sanya
Chengdu
Xian
Chongqing
China groepsreizen

Goedkope rondreis Azië

  • Bhutan
  • Cambodja
  • India
  • Indonesië
  • Japan
  • Rusland
  • Thailand
  • Vietnam
  • Azië