Baltische Staten – Estland Letland Litouwen

letland

Estland, Letland en Litouwen liggen in Noord-Europa aan de Oostzee. Ze worden ook wel de Baltische Staten genoemd. De landen maakten zich los van het Keizerrijk Rusland na de Eerste Wereld Oorlog. De Russen bezetten de landen in 1940 tot aan 1991 toen ze wederom onafhankelijk werden. Letland telt ruim 2 miljoen inwoners en de hoofdstad is Riga. Ook Estland en Litouwen hebben enkele miljoenen inwoners.

Groepsreizen Baltische Staten 2024

Een goedkope groepsreis is Baltische Staten Compleet die 11 dagen duurt en de hoofdsteden Vilnius, Riga en Tallinn bezoekt. Drie complete busreizen zijn de Grand Tour Rusland en Baltische Staten van OAD en twee busreizen van De Jong Intra. De overige rondreizen zijn vlieg-busreizen. Verder zijn er 2 familiereizen, 1 single groepsreis en een fietsvakantie.
Baltische Staten Compleet (TUI, 11 dagen, v.a €966)
Busreis Polen en de Baltische Staten (De Jong Intra, 12 dagen, v.a €1199)
Estland, Letland en Litouwen (Koning Aap, 8 dagen, v.a €1303)
Litouwen, Letland en Estland (Djoser, 8 dagen, v.a €1295)
Fietsvakantie Baltische Staten (Djoser, 9 dagen, v.a €1595)
Estland, Letland & Litouwen (Djoser, 12 dagen, v.a €1695)
Busreis De Baltische Staten & Polen (OAD, 13 dagen, v.a €1749)
Polen En De Baltische Staten (Shoestring, 12 dagen, v.a €1819)
Litouwen, Letland, Estland & Finland (Djoser, 14 dagen, v.a €1995)
Estland, Letland en Litouwen (Sawadee, 14 dagen, v.a €1999)

Locatie & geschiedenis

De Baltische staten, bestaande uit Estland, Letland en Litouwen, zijn drie landen in Noord-Europa aan de oostkust van de Baltische Zee. Deze staten delen een vergelijkbaar historisch en cultureel erfgoed, maar hebben elk hun unieke kenmerken en attracties.

Na verschillende periodes van buitenlandse heerschappij verkregen Estland, Letland en Litouwen onafhankelijkheid na de Eerste Wereldoorlog in 1918. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze bezet door de Sovjet-Unie, gevolgd door een korte Duitse bezetting en een nieuwe bezetting door de Sovjets. Pas in 1991, na de val van de Sovjet-Unie, herwonnen de Baltische staten hun onafhankelijkheid. Thans zijn ze lid van zowel de Europese Unie als de NAVO.

Klimaat

Het klimaat van de Baltische staten (Estland, Letland, Litouwen) kenmerkt zich door een mix van maritiem en continentaal, met koele zomers en koude winters. De temperaturen variëren van -3°C in de winter tot 22°C in de zomer. De regenval is gelijkmatig verdeeld over het jaar, met iets nattere periodes in de late zomer. De beste reistijd is van mei tot september, wanneer de temperaturen aangenamer zijn en de natuur in volle bloei staat. Deze maanden bieden lange dagen en mild weer, ideaal voor buitenactiviteiten en het verkennen van de rijke cultuur en geschiedenis van de regio.

Estland

Estland, het meest noordelijke van de Baltische landen, heeft Tallinn als hoofdstad. Deze stad staat bekend om haar goed bewaarde middeleeuwse oude stad. Estland telt ongeveer 1,3 miljoen inwoners. De Estse samenleving is grotendeels seculier, met een mix van lutherse, orthodoxe en andere christelijke geloofsgemeenschappen. Attracties in Estland zijn niet alleen beperkt tot de charmante hoofdstad; het land staat ook bekend om zijn digitale vooruitstrevendheid en uitgestrekte natuur, waaronder nationale parken zoals het Lahemaa National Park.

Letland

Letland, gelegen in het midden van de drie, heeft Riga als hoofdstad. Riga is beroemd om haar Art Nouveau-architectuur en het historische centrum, dat een UNESCO-werelderfgoed is. Met een bevolking van ongeveer 1,9 miljoen mensen, herbergt Letland een diverse bevolking met een rijke culturele mix. De voornaamste religie is het christendom, verdeeld over lutherse, katholieke en orthodoxe gemeenschappen. Attracties in Letland omvatten het Riga historisch centrum, Gauja National Park, en de kustlijn bij Jurmala.

Litouwen

Litouwen, het grootste en meest zuidelijke van de Baltische landen, heeft Vilnius als hoofdstad. Vilnius staat bekend om zijn barokke architectuur, met name de historische binnenstad die ook een UNESCO-werelderfgoed is. Met een bevolking van bijna 2,8 miljoen is Litouwen de meest bevolkte van de Baltische staten. De overheersende religie is het rooms-katholicisme. Litouwen staat bekend om zijn historische erfgoed, natuurschoon zoals het Aukštaitija National Park en het Curonian Spit, een unieke regio met zandduinen.

Groepsreizen Europa 2024

  • Armenië, Georgië en Azerbeidzjan
  • Scandinavie
  • Europa