Railway Station

beijing railway station plein drukte
Beijing Railway Station ligt in het centrum van Beijing. Het was bij de opening (in 1959) het grootste station van China. Tegenwoordig is South Railway Station het grootst. Daar komen de meeste hogesnelheidstreinen aan. Ook Beijing West is groter dan het treinstation in het centrum.

Bestemmingen & openbaar vervoer
beijing railway station taxi
Treinen die vertrekken van Beijing Railway Station gaan vooral naar Noordoost-China (Shenyang, Dalian, Harbin), Qingdao, Shanghai, Moskou en Noord-Korea. Een officiële taxihalte ligt voor het stationsplein. Wij maken vaak gebruik van de taxi als we op reis zijn door China. Een kaart/afbeelding met Chinese karakters is handig om aan de chauffeur te laten zien. Metrolijn 2 heeft een halte op het station.

Ticket kopen
loketten op plein railway station
Een ticket kopen kan bij een van de loketten buiten maar wij geven de voorkeur om dit online te doen. U kunt dan alle mogelijkheden zien en de actuele prijzen. Bovendien heeft u de zekerheid dat u meekunt. Treinkaartjes die u online besteld worden afgeleverd bij de receptie van uw hotel. De toeslag voor deze service ben ik vergeten maar is niet erg hoog. Ophalen op het treinstation is een andere mogelijkheid maar de bewegwijzering in de treinstations is minder duidelijk dan op vliegvelden. Bovendien spreken veel mensen geen Engels.

Trein klassen
De Chinese spoorwegen hebben een goed netwerk door heel het land. De snelste hogesnelheidstreinen (van 350 km/uur) hebben 4 klassen: tweede klas, eerste klas, superior en business. Gewone treinen hebben hard seat, soft seat, hard sleepers en soft sleepers (bij nachttreinen). De goedkoopste klasse is hard seat maar dan zit u in een overvolle coupe met erg weinig zitruimte. Hard sleepers zijn stapelbedden van 3 hoog met een hard matras. Er zijn ongeveer 30 hard-sleepers in een wagon. Bij soft-sleepers slaapt men met maximaal 4 personen in een afgesloten coupe. Er zijn soms ook soft-sleepers voor 2 personen. Met een hard- of soft-sleepers bespaart u dus een overnachting in een hotel uit. Groepsreizen in China maken vaak gebruik van hard- of soft-sleepers. In de business class zit u met slechts 2 personen op een rij afgescheiden van elkaar door het gangpad.

Hotel
Het Howard Johnson Paragon Hotel heeft een ideale ligging tegenover Beijing Railway Station. Heeft u een vroege trein dan kan dit hotel een uitkomst zijn. Een grote trap gaat over de verkeersweg naar het station zodat men direct kan doorlopen.

Beijing stedentrip

Grote Muur China, De Verboden Stad (Palace Museum / Forbidden City), Tiananmen Plein, Shichahai (achter de Verboden Stad), The Place Beijing (winkelcentrum met groot LED-scherm), Zomerpaleis, Tempel van de Hemel, Wangfujing, Sanlitun bar street