Boedapest

Boedapest uitzicht op Donau rivier
Boedapest, de historische en levendige hoofdstad van Hongarije, roept met zijn unieke schoonheid een beeld op van vervlogen tijden. De stad, sierlijk gelegen aan de oevers van de Donau, is een fusie van twee steden, Buda en Pest. De Romeinen stichtten de stad in de 1e eeuw na Christus maar het waren de Kelten die er voor het eerst neerstreken. Eeuwen later, in de 19e eeuw, versmolten Buda, Pest en Óbuda tot het huidige Boedapest, dat nu de thuisbasis is van bijna 2 miljoen inwoners.

Inwoners

De inwoners, bekend om hun veerkracht en gastvrijheid, zijn even divers als de stad zelf. De historische smeltkroes van culturen – Hongaren, Joden, Italianen, Duitsers en anderen – is zichtbaar in de unieke architectuur, de keuken en de taal van de stad.

Districten

Boedapest is opgedeeld in 23 districten, elk met zijn eigen unieke karakter. Buda, de westelijke helft van de stad, is heuvelachtig en vol met historische bezienswaardigheden zoals het Buda-kasteel. Pest, aan de oostkant, is het bruisende commerciële en politieke hart van de stad. District VII, ook wel de Joodse Wijk genoemd, staat bekend om zijn levendige nachtleven en de indrukwekkende Grote Synagoge.

Vliegveld & openbaar vervoer

Boedapest airport bus 100E op vliegveld
Aangekomen op de internationale luchthaven Ferenc Liszt, is de stad gemakkelijk te bereiken. Het openbaar vervoer in Boedapest is uitstekend. De stad heeft een uitgebreid netwerk van bussen, trams en de Millennium Ondergrondse – de oudste metro van het Europese vasteland. Airport shuttle bus 100E rijdt in 40 minuten van het vliegveld naar het plein Deák Ferenc tér dat in het midden van de stad ligt. Met de metro kan je veel attracties eenvoudig bereiken.

Bezienswaardigheden

Bij een bezoek aan Boedapest mag je de bekende bezienswaardigheden niet overslaan: het Parlementsgebouw, Sint-Stefanusbasiliek, Vissersbastion, Burcht van Boeda, Kettingbrug en kabelwagen. Budapest staat verder bekend om zijn thermale baden. Széchenyi bad is het grootst en meest populair.

Hotels en horeca

Het horecagebied van Boedapest is bruisend. De stad staat bekend om zijn ‘ruin bars’. Dit zijn unieke drinkgelegenheden die zijn omgebouwd uit verlaten gebouwen en binnenplaatsen. De meest bekende ruin bar is Szimpla Kert. Voor een culinaire ervaring is het een leuk om Hongaarse goulash te proberen in een traditioneel restaurant. In het centrum vind je tal van restaurants. Goedkoop eten kan bij een shoarmazaak of een fastfood keten.

Winkelen

De Váci utca is een soort Kalverstraat van Boedapest. Er zijn winkels en restaurants te vinden waaronder het bekende Hard Rock Café. Kwalitatief goede kledingwinkels zijn in Fashion Street dat grenst aan Vaci Utca. Folkloristische ambachten en souvenirs zijn te vinden in de Centrale Markthal aan de rivier (buiten het centrum).

Goedkoop in 2023?

Je leest op het internet vaak dat Boedapest een goedkope stad is. De realiteit is dat de stad behoorlijk wat toeristen trekt uit Europa en dit heeft invloed op de prijzen in het centrum. Ja, het is goedkoper als Nederland. Wij betaalden meestal 1900 HUF (5,10 euro) voor een halve liter tapbier. Als het goedkoop was dan betaalden we 1200 HUF voor een halve liter. Voor een diner (niet uitgebreid) betaalden we tussen de 25 – 42 euro voor 2 personen inclusief 1 halve liter en een frisdrank/water. Je kan bijna overal met de bankkaart betalen. Meestal komt er een (verplichte) service fee bovenop de prijzen die je op de menukaart ziet. Deze fee is vaak 10-15%. Boek je hotel zoveel als mogelijk vooruit met de optie gratis annuleren. Wij betaalden gemiddeld rond de 120 euro per nacht voor een tweepersoonskamer in een hotel in het centrum met ontbijt. Een stuk goedkoper is een appartement buiten het centrum zonder ontbijt.

Cultuur

De stad is rijk aan musea en culturele bezienswaardigheden. Het Hongaarse Nationaal Museum en het Huis van Terreur belichten verschillende aspecten van de Hongaarse geschiedenis. Voor een betoverende avond, bezoek je de prachtige Staatsopera of kijk je naar een voorstelling in het Nationaal Theater.

Rondreis Hongarije

Groepsreizen Hongarije