Burcht van Boeda

Burcht van Boeda
De Burcht van Boeda, gelegen in het hart van de Hongaarse hoofdstad Boedapest, is een wonder van architecturale grootsheid en historische betekenis. Het kasteelcomplex, ook bekend als het Koningspaleis of het paleis van Boeda, heeft de loop van de tijd veel transformaties ondergaan maar blijft een icoon van de Hongaarse geschiedenis. In 1987 kreeg deze volledige locatie, dankzij zijn buitengewone schoonheid en culturele waarde, de prestigieuze erkenning als UNESCO Werelderfgoed. Je kan het terrein van het paleis gratis bezoeken. Voor de musea in het paleis moet je wel een ticket kopen.

Uitzicht

uitzicht op de stad en Donau vanaf de Burcht
Het paleis, samen met de aanliggende Burchtwijk, staat bekend om de spectaculaire panoramische vergezichten die het biedt op de Donau en het stadsdeel Pest. Voor het paleis is een fijn terras waar je lekker kan zitten. Links op de foto is het groene station te zien van de kabelwagen.

Verschillende musea

museum in paleis van Boeda
Tegenwoordig is de Burcht van Boeda een cultuurcentrum en herbergt het verschillende musea. Een van de meest bekende daarvan is het Hongaarse Nationale Galerie, dat een uitgebreide collectie van Hongaarse kunst vanaf de Middeleeuwen tot de 20e eeuw bevat. Het Budapest Historisch Museum biedt een diepgaand inzicht in de 2000 jaar oude geschiedenis van de stad, terwijl de Nationale Széchényi Bibliotheek oude en zeldzame boeken bewaart.

Paleis opgericht in 13e eeuw

Het paleis werd voor het eerst opgericht in de 13e eeuw, na de Mongoolse invasie. Koning Béla IV van Hongarije geloofde dat hij het land moest beschermen tegen toekomstige aanvallen en koos voor een locatie op de heuvel van Boeda met zijn natuurlijke verdediging en strategische positie.

Door de eeuwen heen is de Burcht van Boeda vele malen herbouwd en gerenoveerd. Het heeft de impact gevoeld van verschillende invasies, van de Ottomanen tot de Tweede Wereldoorlog. Elke invasie heeft zijn sporen achtergelaten, maar de vasthoudendheid van de Hongaren heeft ervoor gezorgd dat het paleis altijd werd herbouwd en hersteld.

19e eeuw – Barok stijl

Het paleis dat we vandaag de dag zien, weerspiegelt vooral de stijl van de 19e eeuw, toen er een grootse reconstructie plaatsvond. Deze renovatie heeft het paleis omgevormd tot een prachtig voorbeeld van de barokke architectuur, die het nog steeds vertoont.

Vervoer naar het paleis

tram bij Liberty Bridge
Kabelwagen
De meest eenvoudige wijze van vervoer naar de burcht is de kabelwagen. Het grondstation staat dichtbij de Liberty Bridge. Binnen een minuut sta je 70 meter hoger naast het paleis. De kabelwagen is niet goedkoop, een retourticket kost zeker 10 euro p.p. Bij Deák Ferenc tér (in centrum van de stad) vertrekken tramlijn 47 en 49 naar de Liberty Bridge. De trams stoppen op 70 meter van de brug. Aan de andere zijde van de Liberty Bridge staat de Grote Markthal die ook interessant is om te bekijken.

Bus
Er is tevens een Budapest Castle Bus en een Hop-on Hop off bus die naar het kastelen district gaan. De gewone bus is het goedkoopst. Buslijn 216 rijdt van Deak Ferenc via de Liberty Bridge naar Disz ter. Het is vanaf deze laatste stop 466 meter lopen naar de Burcht van Boeda.

Boedapest

Parlementsgebouw
Szimpla Kert
Groepsreizen Hongarije