Parlementsgebouw Boedapest

Parlement Boedapest
Het Parlementsgebouw van Boedapest, gelegen aan de oevers van de Donau rivier, is een van de meest iconische bouwwerken van Hongarije en een prachtig voorbeeld van neogotische architectuur. Het gebouw, ontworpen door Imre Steindl en voltooid in 1902, straalt niet alleen het historische verleden uit, maar weerspiegelt ook de levendige politieke activiteit van het huidige Hongarije.
\
Met zijn 268 meter lengte en 123 meter breedte is het Hongaarse Parlement het grootste gebouw in Hongarije en het derde grootste parlementsgebouw ter wereld. Het beschikt over 691 kamers, tien binnenplaatsen, 27 in- en uitgangen, 29 trappen en 13 liften.

De voorkant, die naar de Donau kijkt, wordt gekenmerkt door een symmetrische indeling en beschikt over een prachtige centrale koepel, die symbool staat voor de politieke en wettelijke eenheid van het land. Deze koepel bereikt een hoogte van 96 meter, een getal dat symbolisch is voor het jaar 896, toen de Magyaren zich in het Karpatenbekken vestigden.

Parlementsgebouw (Országház) in Boedapest
Het parlement is een van de top attracties in Boedapest. Het interieur van het gebouw is even indrukwekkend als de buitenkant. De centrale hal wordt gekenmerkt door de Heilige Stefanskroon, het belangrijkste symbool van de Hongaarse staatsmacht. Het interieur is rijkelijk versierd met prachtige fresco’s, verguld stucwerk en beeldhouwwerken.


Het is mogelijk om het gebouw onder begeleiding binnen te gaan. Een tour duurt een uur en 45 minuten. Je moet hiervoor online reserveren en een ticket kost ongeveer 20 euro. Je kan natuurlijk ook een rondje er omheen lopen. De bekende Sint-Stefanus basiliek ligt op een kilometer van het parlement.

parlementsgebouw Boedapest met plein
Naast het parlementsgebouw ligt het Kossuth Lajos plein. Het gebouw rechts op de foto is het Paleis van Justitie (Igazságügyi palota). Wij waren er op een hete dag in juni 2023 en het was niet druk op het plein.

Metro en tram

Metrostation Kossuth Lajos ter van lijn 2 ligt vlak voor het parlementsgebouw. Het is 1 stop naar Deak Ferenc ter (waar 3 metrolijnen samen komen). Tram 4 en 7 stoppen bij de ingang van het metrostation. Tram nummer 2 rijdt langs de Donau rivier en zal zeker een stop hebben bij het parlement. Meer informatie is te vinden op metro tickets Boedapest.

Buda & Pest

Budapest bestaat uit 2 delen. In Buda is het kastelen district en in Pest vindt je veel hotels, winkels, horeca en het uitgaansleven. Het parlementsgebouw staat in Pest.

Boedapest

Burcht van Boeda
Vissersbastion
Ruin bar Szimpla kert
Groepsreis Hongarije