Metro Boedapest

metro Boedapest

M1 – UNESCO erfgoed

Het eerste metrotraject van Boedapest, de M1, is bijzonder opmerkelijk. Geopend in 1896 ter gelegenheid van het 1000-jarig bestaan van Hongarije, was het de eerste ondergrondse metro in het Europese vasteland. Het wordt vaak aangeduid als de ‘Millennium Ondergrondse’ en is een belangrijk cultureel monument. In 2002 werd deze historische lijn toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst, ter erkenning van zijn culturele, historische en architecturale betekenis.

Vier metrolijnen

Sinds de opening van de M1 is het metronetwerk van Boedapest aanzienlijk uitgebreid. Het systeem bestaat nu uit vier lijnen – M1, M2, M3 en M4 – die samen meer dan 50 kilometer spoor en bijna 50 stations beslaan. De metrolijnen zijn onderling verbonden en bieden eenvoudige overstapmogelijkheden. De treinen rijden van ongeveer 04.30 uur tot middernacht. Je hoeft in het centrum nooit lang te wachten want de frequentie is enkele minuten afhankelijk van het tijdstip.

Metro ticket kopen

automaat om metro tickets te kopen in Boedapest
Kijk je op de site van BKK (vervoersbedrijf van Boedapest) dan is er een overzicht van Types and prices. Op het vliegveld van Boedapest kochten wij aan het BKK loket een 72 hours Travelcard van 5500 HUF (ruim 14 euro). We kochten hier tevens een ticket voor de Airport shutlle bus 100E (enkeltje is 2200 HUF). We wilden regelmatig met openbaar vervoer reizen en geen gedoe met die validatie.

Ticket prijzen OV 2023
Het goedkoopste OV kaartje in Boedapest is een los ticket van 350 HUF (0,91 euro) en hierbij mag je niet overstappen. Een tranche van 10 tickets kost 3000 HUF. Een ticket van 30 minuten kost 530 HUF en een ticket van 90 minuten is 750 HUF. Bij tickets met een tijd (30/90 min) mag je wel onbeperkt overstappen. Een Travelcard voor 24 uur is 2500 HUF en die van 72 uur is 5500 HUF. Een 15-day Pass is 6300 HUF.

BKK kantoor op metro station Budapest
Een kaartje kan je kopen in de automaat, online in de app of in een BKK kantoor op een metrostation. Wij kochten onze kaartjes op een BKK kantoor. Deze kantoren hebben een paarse rand.

Local prijs & toeristenprijs
Drie dagen later wilden we wederom een 72-hours Travelcard kopen. Op Deak Ferenc ter is een BKK kantoor en we troffen een vriendelijke medewerker. Hij vertelde dat we beter een 15-daagse pas konden nemen ook al bleven we nog maar 3 dagen. Deze pas bleek veel goedkoper te zijn (1800 HUF, local price). Om deze 15-daagse Travelcard te krijgen moest ik wel mijn ID-kaart even afgeven aan het loket. Tevens nam hij onze 72-hours Travelcard in die nog een paar uur geldig was. De 15-daagse reispas is namelijk gekoppeld aan je persoonlijke gegevens en niet overdraagbaar. Ik heb de prijs op mijn rekening later gecontroleerd en er was inderdaad 2 x 1800 HUF afgeschreven. De (toeristen?)prijs dat op het ticket staat vermeld is echter 6600 HUF. Ook op de website en in de app staat 6300/6600 HUF als prijs vermeld.

Validatie & boetes

validatie van je metro kaartje in Boedapest
Als je met losse metrokaartjes dan moet je beducht zijn voor validatie van je ticket. Er wordt behoorlijk gecontroleerd door medewerkers of je kaartje gestempeld is. De stempelautomaten staan vaak voor de lopende band naar het perron. Als het stempel er niet goed op zit dan krijg je een boete van 25.000 HUF (65 euro). Betaal je direct dan bedraagt de boete slechts 12.000 HUF (32 euro). Op de foto staan 2 medewerkers te controleren of kaartjes gestempeld zijn. Heb je een reispas dan wordt deze gescand. Op minder drukke metrostations is geen controle vooraf maar kan er wel controle in de metrowagon zijn door een inspecteur.

Boedapest

Parlementsgebouw
Vissersbastion
Burcht van Boeda
Szimpla Kert
Groepsreizen Hongarije