Vissersbastion

Vissersbastion in Boedapest, Hongarije
Het Vissersbastion is een van de meest iconische en bezochte bezienswaardigheden in Boedapest. Het is een sierlijk terras in Neoromaanse stijl dat uitkijkt over de rivier de Donau, het Parlement en andere delen van de stad.

Geschiedenis en Ontwerp

Het schilderachtige Vissersbastion, dat zijn constructie vond tussen 1895 en 1902, werd opgericht als een essentieel onderdeel van de festiviteiten die het duizendjarig jubileum van Hongarije markeerden. De structuur werd zorgvuldig ontworpen door de vooraanstaande architect Frigyes Schulek, met de intentie om het te dienen als een decoratieve uitkijktoren, in plaats van een militaire vesting. De benaming Vissersbastion is een eerbetoon aan de middeleeuwse gilde van vissers, die de taak op zich namen om dit specifieke segment van de stadsmuur te verdedigen.

een van de torens in het Vissersbastion
Het Vissersbastion bestaat uit zeven torens – elk vertegenwoordigt één van de zeven Magyar stammen die in de 9e eeuw het grondgebied van het hedendaagse Hongarije hebben gesticht. De witte, sprookjesachtige torens, de sierlijke trappen en loopbruggen en de panoramische uitzichten op de Donau en het Pest-gedeelte van de stad maken het een must-see voor elke bezoeker van Boedapest.

Locatie en Toegankelijkheid

het Vissersbastion is gratis te bekijken
Het bastion is gelegen in de Burchtwijk van Buda, naast de Matthiaskerk. Bezoekers kunnen het gebied bereiken met de kabelbaan vanaf de Kettingbrug of door een korte wandeling bergopwaarts. Hoewel delen van het bastion gratis te bezoeken zijn, wordt er een kleine vergoeding gevraagd om toegang te krijgen tot de bovenste niveaus van de torens. Wij betaalden hiervoor ongeveer 2,5 euro per persoon. De meeste bezoekers van het Vissersbastion betaalden niet maar keken (gratis) vanaf de straatzijde over de stad.

Betekenis en UNESCO Erfgoed

Het Vissersbastion is een symbool van nationale trots en erfgoed, waarvan de unieke architectuur en het onovertroffen uitzicht het tot een van de meest gefotografeerde locaties in Boedapest maken. Het is ook een UNESCO Werelderfgoed site, wat de betekenis ervan verder onderstreept.

Boedapest

Burcht van Boeda
Ruinbar Szimpla Kert