Vliegticket annuleren kosten

Gratis Annuleren

De mogelijkheid om vliegtickets gratis te annuleren is meestal beperkt. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden flexibele tarieven waarbij gratis annulering mogelijk is, maar deze tickets zijn vaak flink duurder dan een gewoon vliegticket. Annuleren (of aanpassen) van een internationale vlucht buiten Europa is behoorlijk prijzig.

Annuleringskosten

De kosten voor het annuleren van een ticket variëren. Budgetmaatschappijen en niet-restitueerbare tickets hebben vaak hogere annuleringskosten, die soms zelfs hoger kunnen zijn dan de kosten van het ticket zelf. Bij duurdere, flexibelere tickets kunnen de annuleringskosten lager zijn of zelfs weggelaten worden.

Verborgen Kosten

Let op bijkomende kosten zoals administratiekosten of kosten voor het verwerken van de annulering. Deze kosten zijn niet altijd duidelijk vermeld op het moment van aankoop en kunnen een aanzienlijk deel van de annuleringskosten uitmaken.

Stoelreservering

De terugbetaling van stoelreserveringskosten hangt af van het beleid van de luchtvaartmaatschappij. Bij veel maatschappijen worden deze kosten niet terugbetaald bij annulering. Sommige maatschappijen bieden een volledige of gedeeltelijke terugbetaling maar dan moet je een duurder flex-ticket hebben gekocht. Heb je een vlucht met een stop-over, dan heb je waarschijnlijk twee x een stoelreservering gemaakt. Dat geld verlies je dus bij een annulering.

Wettelijke Regulering

In Nederland en de EU zijn er regels die consumenten beschermen bij de aankoop van vliegtickets. Bijvoorbeeld, in geval van annulering door de luchtvaartmaatschappij zelf, zijn zij vaak verplicht om de kosten van het ticket volledig terug te betalen.

Reisverzekering

Een reisverzekering kan dekking bieden voor annuleringskosten onder bepaalde omstandigheden. Het is belangrijk om de voorwaarden van de verzekering goed door te lezen om te begrijpen wat wel en niet gedekt is. Wil je een beroep doen op de reisverzekering dan moet het doorgaans een zwaarwegende reden zijn (ziekte, overlijden, werkloos). Als je zelf besluit om je reisschema aan te passen omdat dit beter uitkomt dan zal de reisverzekering niets uitkeren.

Totale kosten

Tijdens het online boeken kan je vaak kiezen uit meerdere stoel opties. Tickets die gewijzigd kunnen zijn duurder dan vliegtickets waarbij dit niet mag. Geld voor stoelreserveringen ben je meestal kwijt bij een annulering. Als er ook nog andere (verborgen) kosten worden gerekend, dan lopen de annuleringskosten harder op dan vooraf verwacht werd.

Lufthansa – annuleren kost 460 euro
Annuleren van onze internationale vlucht bij Lufthansa was goedkoper dan aanpassen van de datum/plaats. De annuleringskosten bedroegen echter niet de verwachte 2 x 125 euro maar uiteindelijk 460 euro! Gelukkig konden we dit verlies bijna geheel goedmaken door een goedkope vlucht te boeken bij Xiamen Airlines. Deze vlucht vertrok om 10.00 uur, was direct zonder stop-over in Frankfurt en arriveerde in de namiddag in Amsterdam aan zodat we gemakkelijk naar huis konden reizen.

Op scherm stond 300 euro
Toen ik annuleerde, melde Lufthansa op het computerscherm dat de annuleringskosten 300 euro bedroegen en dat 905 euro automatisch werd teruggestort op de creditcard. Ik ging er toen vanuit dat het resterende deel (1360 euro – 300 euro annuleringskosten – 905 euro = 155 euro) later werd terugbetaald. Maar dit is nooit gebeurd. Het bedrag van onze stoelreserveringen was in totaal 115 euro. Wellicht dat die overige 40 euro op ging aan verborgen kosten? Het had wel zo netjes geweest als Lufthansa een helder overzichtje had gepresenteerd waarop alle kosten stonden vermeld.

Interessant

Boedapest
Shanghai
Chengdu