Sint-Stefanusbasiliek Boedapest

Sint-Stefanusbasiliek in Boedapest
De Sint-Stefanusbasiliek, vernoemd naar de eerste koning van Hongarije, is een van de meest vooraanstaande religieuze en culturele locaties in Boedapest. Deze basiliek, een schitterend voorbeeld van neoclassicistische architectuur, trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Architectuur

zijkant van Sint-Stefanus basiliek
De Sint-Stefanusbasiliek, gebouwd in de 19e eeuw, is een toonbeeld van neoclassicistische architectuur. Het werd ontworpen door de beroemde Hongaarse architect Miklós Ybl. De basiliek is 96 meter hoog, wat het een van de hoogste gebouwen in Boedapest maakt, naast het Hongaarse parlement. De basiliek heeft een Grieks kruisvormig grondplan, met een hoofdruimte die is omgeven door een reeks van kleinere kapellen. De indrukwekkende koepel, versierd met gouden mozaïeken, is een van de belangrijkste architectonische kenmerken van de basiliek.

Geschiedenis

De bouw van de Sint-Stefanusbasiliek begon in 1851 en duurde meer dan vijf decennia. De bouw werd geteisterd door talrijke tegenslagen, waaronder de dood van de oorspronkelijke architect József Hild, en de instorting van de koepel in 1868 vanwege bouwtechnische problemen. Het werk aan de basiliek werd uiteindelijk voltooid in 1905. Sindsdien heeft de basiliek verschillende restauraties ondergaan om het in zijn huidige staat te behouden.

Culturele betekenis

De Sint-Stefanusbasiliek heeft een diepe culturele en religieuze betekenis voor het Hongaarse volk. De basiliek is vernoemd naar koning Sint-Stefanus, de patroonheilige van Hongarije en de stichter van de Hongaarse staat. Een van de belangrijkste relikwieën in de basiliek is de “Heilige Rechter”, een relikwie die wordt geacht de gemummificeerde rechterhand van koning Sint-Stefanus te zijn. Dit relikwie is een symbool van nationale eenheid en trots voor Hongaren.

Nationaal icoon

De Sint-Stefanusbasiliek in Boedapest is meer dan alleen een religieuze locatie; het is een nationaal symbool en een getuigenis van de rijke culturele en architecturale geschiedenis van Hongarije. Ondanks de uitdagingen die zijn ontstaan tijdens zijn constructie, blijft de basiliek een icoon van de Hongaarse nationale identiteit en een baken voor bezoekers van over de hele wereld.

Boedapest

Burcht van Boeda
Kabelwagen Boedapest
Szechenyi warmbronwater bad
Ruin bar Szimpla kert
Groepsreizen Hongarije & Balkan