Szechenyi bad

Szechenyi bad in Boedapest
Széchenyi-bad, gelegen in het stadspark van Boedapest, is het grootste medicinale badcomplex in Europa. Het werd officieel geopend in 1913 en heeft sindsdien ononderbroken dienst gedaan. Het badhuis heeft 21 verschillende baden, waaronder zowel binnen- als buitenbaden. De buitenbaden bevatten een groot zwembad, een thermaal bad en een plezierbad met een draaikolk. Binnen zijn er een scala aan faciliteiten, waaronder stoombaden, sauna’s en baden met verschillende temperaturen.

Er zijn 3 buitenbaden en het gedeelte op de voorgrond is het drukst. Dit komt door de stroming in de cirkel wat veel bezoekers leuk vinden. Het middelste bad staat rechts op de foto en is bedoeld voor banen zwemmen. Het is hier rustig.

buitenbad Szechenyi lekker warm
Dit buitenbad ligt aan de andere kant van het middelste bad. Hier vond ik persoonlijk het fijnst. Het was er een stuk minder druk dan in het bad van de stroming en de temperatuur van het bad was ook aanmerkelijk warmer.

Architectuur

architectuur van Szechenyi bad
De architectuur van het Széchenyi-bad is net zo indrukwekkend als de aangeboden diensten. Het is gebouwd in een neo-barokke stijl die populair was aan het begin van de 20e eeuw. Het complex is schilderachtig gelegen aan de rand van het stadspark en kijkt uit over een groot, groen plein. Dit geeft het een sfeer van vreedzame rust, zelfs ondanks zijn grootte en populariteit.

Bronwater

Szechenyi warmbronwaterbad binnen
Wat betreft het water zelf, het komt uit twee thermale bronnen. Deze bronnen leveren water met temperaturen die variëren van 74 tot 77 graden Celsius. Het water is rijk aan mineralen zoals sulfaat, calcium, magnesium, bicarbonaat en fluoride, die allemaal bijdragen aan de helende eigenschappen waar het bad bekend om staat.

Tickets

cabine in Szechenyi bad Boedapest
Tickets kopen doe je eenvoudig online. Er zijn diverse platformen op het internet waar je tickets kan kopen. Je kan ook direct reserveren via de website van het thermaal bad of ze aan de kassa kopen. Een ticket inclusief cabine kost ongeveer 39 euro. Kies je voor een flinke locker dan kost een ticket 37 euro. Onze cabine lag op de begane grond dichtbij het buitenbad dus dat was wel fijn. Het slot op de deur van de cabine kan je afsluiten met je polsbandje. Het slot zag er niet stevig uit (ook in Lucaks hot spring was dit zo) maar er loopt personeel rond en het leek ons daarom veilig genoeg. Voordeel van een cabine is het comfort en dat je er privé kan omkleden. Persoonlijk vond ik de deurtjes van de lockers er veiliger uitzien.

Badkleding & handdoek

Handdoeken en slippers worden niet meer verhuurd maar moet je kopen. Slippers zijn verplicht om te dragen evenals badkleding. De prijzen van een nieuwe handdoek en slippers zijn niet goedkoop. Neem dit daarom zelf mee. Een badjas is alleen handig als je in de herfst of winter gaat. In de zomer loopt slechts een enkeling in een badjas. Wij bezochten Szechenyi bad in juni 2023 en toen liep de temperatuur op tot 37 graden. In het grootste buitenbad kan je baantjes zwemmen. Voor dit bad is een badmuts verplicht. Deze badmuts kan je in het zwembad kopen of zelf meenemen.

Diensten

Naast de baden biedt het Széchenyi-bad ook een scala aan andere diensten. Er zijn massagefaciliteiten, fysiotherapie, en er is zelfs een restaurant en café ter plaatse. Bovendien zijn er kleedkamers en kluisjes beschikbaar voor degenen die de dag in het complex willen doorbrengen.

Geschiedenis

Széchenyi-bad, genesteld in het hart van Boedapest, heeft een rijke en boeiende geschiedenis die teruggaat tot de late 19e eeuw. Het badhuis werd genoemd naar graaf István Széchenyi, een prominente figuur in de 19e-eeuwse Hongaarse geschiedenis, die het idee voor de bouw van het badhuis in Boedapest had.

Het bouwproject begon in 1909 onder leiding van de architect Győző Czigler en werd voltooid in 1913, waarmee het het eerste thermale bad van Pest werd. Széchenyi is gebouwd in een prachtige neobarokke stijl, wat bijdraagt aan zijn opvallende uiterlijk.

De baden zijn gevoed door twee thermale bronnen, die water leveren met temperaturen die variëren van 18 tot 38 graden Celsius. Dit water is rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium en waterstofsulfide, die bekend staan om hun helende eigenschappen.

Gedurende de 20e eeuw werd het Széchenyi-bad een centrale plek voor ontspanning en sociale bijeenkomsten, waar zowel lokale bewoners als toeristen van over de hele wereld naartoe kwamen om te genieten van de geneeskrachtige wateren en de prachtige architectuur.

Het badhuis heeft in de loop der jaren verschillende renovaties ondergaan, maar heeft zijn oorspronkelijke charme en allure behouden.