China QR code

China wil dat het internationaal toerisme in 2021 een QR code gaat gebruiken. Zo kan het ontvangende land direct zien of de reiziger aan alle (gezondheids)eisen voldoet en veilig is om rond te reizen.

China QR Code Covid

In China zijn QR codes heel normaal en ingeburgerd. Veel toeristische bezienswaardigheden hebben een QR code bij de ingang. Toen het coronavirus uitbrak is er in korte tijd een QR code gebouwd die precies bijhoudt waar iemand is geweest. Zijn er besmettingen dan kan de overheid direct zien wie er allemaal in de buurt van de besmette persoon is geweest. Op de mobiel kan dan de QR code van kleur veranderen. Groen is goed en dan kan men vrij reizen en winkels bezoeken. Is de kleur echter oranje of rood dan moet men verplicht thuis in quarantaine. Anders dan in het Westen wordt hier streng toezicht opgehouden o.a door buurtcomités. Tijdens de uitbraak waren overal controleposten op straat en bij de ingang van restaurants, winkels , autowegen, stations en vliegvelden. Nu is China zo goed als vrij van Corona en worden besmettingen extra sterk in de gaten gehouden.

Op reis naar China tijdens Covid

Wie in 2020 naar China wil gaan zal een goede reden moeten hebben om daar naar toe te gaan. Een visum aanvragen doet men normaal gesproken in het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag. Echter nu is het erg moeilijk om een visum te krijgen. Aanvragers moeten door naar de Chinese ambassade die de feitelijke toestemming geeft. Expats die in China wonen kunnen inmiddels terug naar China. Wel moeten ze bij aankomst eerst twee weken in quarantaine op een hotelkamer in een toegewezen hotel. Als je geluk hebt dan mag je in quarantaine in je eigen huis. Er wordt dan wel toezicht gehouden of je thuis blijft. Na deze quarantaine worden er nog een aantal testen gedaan voordat men daadwerkelijk de straat op mag gaan.

Rondreis China 2021

Het is natuurlijk koffiedik kijken hoe het straks zal zijn in 2021. Toch is de algemene verwachting dat vakantie naar het buitenland weer wordt toegestaan. De eerste vaccinaties worden in december 2020 gegeven. De effectiviteit wordt op 70-95% gehouden. Of rondreizen naar China ook weer mogelijk zijn? Dan zal het aantal besmettingen in Nederland sterk moeten dalen. Zeer waarschijnlijk zal een vaccinatie tegen Corona worden verplicht om straks China binnen te komen. Andere vakantielanden zullen dit ook wel gaan eisen. Degenen die straks geen prik halen zullen in hen vrijheid beperkt worden. Misschien niet alleen bij rondreizen maar wie weet ook bij (betaalde) evenementen in Nederland en horeca?

Tags: China, groepsreis, rondreis, Shanghai, Suzhou, Chengdu, Chongqing, Xian, Sanya, Hongkong, Beijing, Backpacken China 2 weken