Venetie

Venetie binnenstad winkelen
Venetië is wereldbefaamd door zijn mooie gebouwen en cultuur. De stad heeft ongeveer 258.000 inwoners. Slechts 55.000 mensen wonen in de historische binnenstad (in de lagune). De meesten mensen wonen op het vaste land. In de wijk Mestre leven meer dan 80.000 bewoners. Omdat de binnenstad gebouwd is op eilandjes gaat het vervoer hoofdzakelijk over water. Waterbussen onderhouden verschillende routes. Het grootste kanaal is Canal Grande. Er zijn 4 bruggen over dit kanaal.

Groepsreis Venetië

Venetië, Florence en Cinque Terre (TUI, 8 dagen, v.a €549)
Winter in Venetië (SRC, 5 dagen, v.a €698)
Kerst in Venetië (SRC, 5 dagen, v.a €898)
Biennale di Venezia (SRC, 5 dagen, v.a €1298)

Hotels in Venetië

Er zijn een paar duizend hotels en appartementen in Venetië te boeken. Als je een hotel boekt kijk dan waar het ligt. Het historische centrum (wat zo beroemd is) ligt in de lagune op een eiland. Treinen en auto’s moeten een brug over om er te komen. De binnenstad is autovrij, auto’s moeten geparkeerd worden in parkeergarages aan de rand van de stad. Het vervoer in de binnenstad gaat met de waterbus. Goedkopere hotels liggen in de buitenwijken op het vaste land zoals in de wijk Mestre. Deze wijk heeft ook een treinstation met een directe verbinding naar de historische binnenstad.

Hotels bij treinstation St. Lucia (in binnenstad):
– BW Premier Collection CHC Continental (4020 reviews, 8.3)
– Hotel Principe (3707 reviews, 8.3)
– Hotel Carlton On The Grand Canal (3228 reviews, 8.1)

Hotels bij het San Marcoplein
– 3-sterren hotel Antico Panada (5586 reviews, 7.4)
– 4-sterren hotel Hotel Casanova (4535 reviews, 8.4)
Venetië hotels (Booking)
Venetië appartementen (Booking)

Attracties

San Marcoplein (centrale plein in de oude stad)
– Dogepaleis en Basiliek van San Marco
Torre dell Orologio
Canal Grande
Kanalen Venetië
Gondel boot
Rialtobrug

Vliegveld

De afstand van het vliegveld naar het centrum is 12 km. Er zijn verschillende buslijnen. De rit duurt ongeveer een half uur en kost 8 euro. Je kan ook per boot naar je hotel varen. Het goedkoopst is de waterbus. Die doet er bijna 1,5 uur over en kost rond de 8 euro. Heel wat sneller is meevaren in een privé boot. De kosten hiervan liggen tussen de 100 en 140 euro. Een gewone taxi over land is minimaal 57 euro.

Trein

Twee bekende treinstations in Venetië zijn Station Venezia Santa Lucia en Station Mestre. Het station aan de rand van de historische binnenstad is Santa Lucia. Het is het eindpunt van de lijn, verder rijdt de trein niet. Het oude centrum is een dure plek om te verblijven. Veel hotels (en bewoners) zijn daarom uitgeweken naar het vaste land zoals in de wijk Mestre waar meer dan 80,000 mensen wonen. Station Mestre is niet groot maar behoort wel tot de drukste stations van Italië.

Cruise

De cruisehaven ligt aan de rand van de historische stad. Met de monorail kan men naar de stad reizen (1 km) of er naar toe lopen (10-15 minuten).

Entree betalen

Er wordt al een aantal jaren over nagedacht maar nu na de corona lijkt het plan toch doorgezet te worden: er moet straks betaald worden om Venetië te bezoeken. Boek je een hotel in de binnenstad dan zou je niet hoeven te betalen. De prijs per dag zou tussen de 3 en 10 euro liggen afhankelijk van het tijdstip en de dag. Om de stad binnen te komen moeten bezoekers online een dag reserveren. Bij de toegangswegen staan straks poortjes net als op de treinstations in Nederland.

Hoeveel bezoekers?

Als je van statistiek houdt dan is het Yearbook of Tourism Data van venezia.it een prima bron van informatie over Venetië. In 2019 waren er ruim 5,5 miljoen aankomsten die goed waren voor bijna 13 miljoen overnachtingen. Gemiddeld verbleef een bezoeker 2,34 nachten. Het grootste deel van de bezoekers waren buitenlanders (4,8 miljoen personen). De meeste mensen verbleven in een hotel (7.8 miljoen nachten). De overige 5,1 miljoen overnachtingen waren in overige accommodaties. Dit laatste was een behoorlijke verandering t.o.v. van 2018. Bezoekers kiezen steeds vaker voor andere accommodatie dan een hotel.

Algemene informatie

Venetie City Pass
Groepsreizen Italië (100 groepsreizen, stedentrips, cultuur- en kunstvakanties)