Binnenstad Porto

Porto binnenstad
De binnenstad van Porto staat vol met historische huizen met ijzeren balustrades en tegels. Ribeira is een oude volkswijk aan de oever van de Douro rivier waar mensen wonen en leven. Dit UNESCO-werelderfgoed staat vol met kleurrijke gevels, kronkelende straatjes en een bruisende sfeer die bezoekers terugvoert in de tijd. De stad is gebouwd op heuvels dus de weg kan af en toe behoorlijk steil zijn.

De Sé do Porto, de kathedraal van Porto, is een must-see. Met zijn Romaanse wortels en barokke toevoegingen toont het de rijke geschiedenis van de stad. Het biedt ook een adembenemend uitzicht vanaf zijn terrassen.

Porto huizenblok
De huizen in de binnenstad zien er vaak best vervallen uit. Toch heeft het zijn charmes om er door heen te lopen. De kleurige pasteltinten en authentieke tegels geven de woningen een bijzonder aanzien.

Het São Bento treinstation, bekend om zijn indrukwekkende azulejos (blauw-witte keramische tegels), vertelt de geschiedenis van Portugal. De tegeltableaus tonen scènes uit het Portugese leven en historische gebeurtenissen.

Voor liefhebbers van cultuur is de Livraria Lello een bezoek waard. Deze boekhandel staat bekend om zijn neogotische gevel en een indrukwekkende houten trap. Het wordt vaak genoemd als een van de mooiste boekhandels ter wereld.

Het Palácio da Bolsa, oorspronkelijk de beurs van Porto, herbergt nu de handelskamer. De Arabische Zaal is een hoogtepunt, geïnspireerd op het Alhambra in Granada. De Igreja de São Francisco valt op door zijn gotische architectuur en zijn barok interieur vol met bladgoud. Het is een prachtig voorbeeld van de rijke religieuze kunst in Porto.


De oude binnenstad is niet erg groot en kan te voet worden afgelegd. Er rijden ook trams in de stad en er is een hop-on-hop-off bus met een open dak.

centrum ban Porto
De belangrijkste winkelstraat in Porto centrum is de Rua Santa Catarina waar grote ketens en fastfood hun winkels hebben. De straat ligt ongeveer 2km van de Luis I boogbrug. Voor ontspanning is de Ribeira Square de perfecte plek. Aan de waterkant gelegen, biedt het een levendige sfeer met tal van cafés en restaurants. Het is een ideale plek om de lokale keuken te proeven en te genieten van het uitzicht op de Douro.

Lissabon & Portugal

Lissabon, Baixa (benedenstad aan de Taag rivier), Arco da Rua Augusta, kerken in Porto, Kasteel Sao Jorge Lissabon

Rondreizen Zuid-Europa

  • Groepsreizen Portugal
  • Italie
  • Spanje
  • Frankrijk