Porto

Porto is de een na grootste stad van Portugal met 232.000 inwoners. Het ligt in het noordwesten aan zee en de rivier de Douro. De Romeinen noemden de stad destijds Portus (haven). De stad is befaamd om zijn port(wijn) en historische binnenstad die op de Werelderfgoedlijst staat. Als je een groepsreis Portugal doet dan mag Porto eigenlijk niet ontbreken.

historische binnenstad van Porto - gebouw met tegels
De binnenstad van Porto staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst. Dwalend door (steile) steegjes kom je allerlei karakteristieke huizen, monumenten, kerken en bijzondere gebouwen tegen.

porto tram
Naast de sneltram zijn er ook 3 historische tramlijnen in de stad. De oude trams zijn een aanrader als je wat van de stad wilt zien en in stijl wilt reizen. Een Porto Tram City Tour met zo’n oude tram kost 3,5 euro. Je rijdt dan op 1 lijn mee. Het ticket kan je in de tram kopen maar soms ook in je hotel. Een ticket voor 2 dagen meerijden kost 10 euro. Deze tickets zijn dus niet te gebruiken op de gewone tram. De actuele prijzen staan hier.

Luis I brug
De bekendste brug in Porto is de Luis I brug die over de rivier Douro gaat. Dom Luís was de koning van Portugal die de brug opende in 1886. De totale lengte is 385 meter en de hoogte is 60 meter. Boven rijden sneltrams.

terras aan Douro rivier Porto
Is het geen plaatje dit terras aan de Douro rivier? De oude volkswijk Ribeira ligt aan de oever en hier zijn veel kleurige huizen te zien vaak met authentieke tegels aan de muren.

Metro, tram en bus

Het netwerk van sneltrams heet officieel Metro do Porto. De trams rijden doorgaans in de stad en niet ondergronds. De totale lengte van het netwerk is 67 km en er zijn 82 stations en haltes. De sneltrams rijden in 7 gemeentes waaronder de stad Porto. Er zijn 11 zones. Prijzen beginnen met 1,20 euro voor een Z2 kaartje en 1,60 euro voor Z3. Een ticket voor 24-72 uur kopen is vaak goedkoper dan losse tickets. Een Andante Card voor 24 uur kost 7 euro en een kaart van 72 uur is 15 euro. Het vliegveld van Porto ligt in zone Z4. Een 24-uurs ticket Z4 kost 6,90 euro. De hub van het netwerk is station Trindade. De eerste trams vertrekken rond 6.00 uur en de allerlaatste tram komt rond 1.40 ’s nachts aan. Kaarten en actuele tramtijden staan op de website en.metrodoporto.pt.

Vliegveld

Het vliegveld van Porto heet Aeroporto Francisco Sá Carneiro en ligt 12km van het centrum. De metro/tram vertrekt om de 20-30 minuten naar de stad. Busmaatschappij STCP heeft de 3M Line waarvan de bus van het vliegveld naar Avenida Aliados rijdt dat in het centrum van Porto ligt. Een rit met de sneltram (metro) van het vliegveld naar station Trindade duurt 26 minuten. Een taxi naar het centrum kost 25-30 euro. Veel toeristen zullen in Lissabon aankomen.

Hop on Hop off bus

Een alternatief voor de sneltram is de Hop on Hop off bus. De bus rijdt langs tientallen haltes en je kunt onbeperkt in- en uitstappen op een van deze haltes. Een volledige tour duurt 1 uur en 50 minuten (als je nergens uitstapt). Er zijn twee bedrijven die deze dienst aanbieden. Yellow Bus heeft 2 lijnen en vertrekt vanaf Torre dos Clérigos (klokketoren) in het centrum. De vertrektijden liggen tussen 9.15 – 18.15 uur. Een lijn gaat door historisch Porto en de andere buslijn bezoekt kastelen buiten Porto. Het andere busbedrijf is City Sightseeing Portugal en ook zij vertrekken van Torre dos Clérigos.

Porto stedentrip

TUI biedt geen groepsreis Porto aan maar wel individuele stedentrips Porto waarbij je kan kiezen uit tientallen hotels.
Stedentrip Porto – TUI

Rondreizen Zuid-Europa

  • groepsreizen Spanje Portugal
  • Italie
  • Spanje
  • Frankrijk
  • Marokko