Luis I boogbrug Porto

Luis I boogbrug in Porto Portugal
De bekendste brug in Porto is de Luis I boogbrug die over de rivier Douro gaat. Dom Luís was de koning van Portugal die de brug opende in 1886. De totale lengte is 385 meter en de hoogte is 60 meter. Aan de zuidoever ligt Porto en aan de overkant ligt Vila Nova de Gaia. Deze gemeente telt meer dan 312.000 inwoners en is hiermee dus groter dan de stad Porto (die ruim 230.000 inwoners telt). Vila Nova de Gaia behoort wel tot de de stadsregio Grande Porto waar in totaal 1,8 miljoen mensen wonen.

Luis I brug Porto
Mocht de brug je ergens aan doen denken, het bedrijf dat de brug ontwierp werkte ook mee aan de Eiffeltoren. Er zijn twee wegdekken met een hoogteverschil van 44 meter. Boven rijden sneltrams.

Luis I brug met tram
Een sneltram rijdt boven op de brug. Beneden rijdt het overige verkeer. Wandelaars kunnen zowel boven als beneden lopen. Op de achtergrond is de Ponto do Infante te zien waar het merendeel van het snelverkeer over gaat.

4 Bruggen

Het snelverkeer in Porto rijdt meestal niet over de Luis I brug maar over de betonnen brug Ponte do Infante die in 2002 werd geopend en 370 meter lang is. De Ponto do Infante ligt 600 meter verderop. Weer 400 meter verder (1km van de Luis I) ligt de Maria Pia-brug die erg veel lijkt op de Luis I brug en bovendien 9 jaar eerder werd gebouwd. De Maria Pia-brug is buiten dienst gesteld maar blijft als monument behouden. Achter de Maria Pia-brug ligt de Ponte de São João die geopend werd in 1991 en dienst doet als spoorbrug. De 4 bruggen liggen binnen 1,5 km van elkaar.

Rondreizen Zuid-Europa

  • Groepsreizen Portugal
  • Italie
  • Spanje
  • Frankrijk
  • Marokko