Xian Jiaotong-Liverpool University

Xian Jiaotong-Liverpool University hal
Xi’an Jiaotong-Liverpool University (XJTLU) werd in 2004 opgericht. Er zijn ongeveer 13.000 Chinese studenten en meer dan 700 internationale studenten. Er studeerden (voor de coronacrisis) ook 2500 studenten in Engeland. Dit maakt de samenwerking zo interessant. Engelse studenten kunnen een semester(s) in Suzhou studeren en omgekeerd gaan Chinese studenten naar Engeland. De campus is modern en veel vakken zijn in het Engels. Je hoeft dus geen Chinees te kennen om je in te schrijven.

Xian Jiaotong-Liverpool University campus
De Xi’an Jiaotong-Liverpool University (XJTLU) ligt buiten het centrum achter het Dushu Lake. Het is ongeveer 10km naar de Oude Stad. Het is nog best een eind rijden zeker als je met openbaar vervoer gaat.

Studeren in Suzhou

Ook Nederlanders studeren aan de Xian Jiaotong-Liverpool University. In 2019 kon je Nederlandse studiefinanciering krijgen als je hier een Master wilde halen. Dit geeft wel aan dat het niveau goed is. Bovendien betaalt XJTLU een behoorlijk gedeelte terug van de jaarlijkse studiekosten. Deze kosten bedragen 88.000 yuan per jaar voor buitenlanders. De korting op de studiekosten kan oplopen tot 50% als je van een universiteit komt. Hbo studenten krijgen een iets lagere korting (ongeveer 35%). Wil je weten of er nog steeds studiefinanciering wordt toegekend? Ga dan naar de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Zij zoeken het voor je uit. Doe de aanvraag wel minimaal 3 maanden van te voren. De Master studie aan Xi’an Jiaotong-Liverpool University (XJTLU) duurde 12 maanden + een aantal maanden voor het schrijven van de thesis. In ons geval: september 2018 begon de studie en de thesis moest ingeleverd worden in januari 2020. In maart 2020 was de uitslag bekend en de finale afsluitingsceremonie was in juli 2020.

Op campus of in de stad
Het is mogelijk om een eenpersoonskamer te huren op de campus. Chinese studenten delen vaak kamers wat de kosten drukt. Buitenlandse studenten mogen ook een appartement huren buiten de campus. Net zoals in Nederland doe je dit met een of meerdere personen. Een appartement alleen huren (op een goede plek nabij de campus) kost tussen de 400-600 euro per maand. Suzhou behoort tot de duurdere steden in China.

Xian Jiaotong-Liverpool University restaurant
Er zijn tal van restaurants op en rond de campus waar je goedkoop en gezond kunt eten.

Suzhou Industrial Park

Xi’an Jiaotong-Liverpool University (XJTLU) bevindt zich in Suzhou Industrial Park. Dit is een onderdeel van Suzhou New District (SND). Dit gebied kun je vergelijken met Silicon Valley in Amerika. Er zijn niet alleen veel Chinese technology bedrijven maar ook grote Westerse ondernemingen uit de Fortune 500 hebben zich hier gevestigd. Stage lopen is geloof ik niet verplicht maar zorgt wel voor een boeiende ervaring en kan zeer van pas komen om je netwerk uit te breiden.

Baan vinden

Zit je studie erop dan kun je solliciteren voor een baan in China. Ik geloof dat er een half jaar voor staat maar deze periode kan met 6 maanden (of langer) verlengd worden als je een cursus Chinees volgt aan de universiteit. Shanghai is het financiële centrum van China. Daar zitten veel buitenlandse kantoren. Maar uiteindelijk kun je overal in China terecht komen. Mocht je geen droombaan kunnen vinden (of wil je graag terug naar Nederland) dan houdt je er in ieder geval een erkend diploma aan over plus een fantastisch avontuur.

Beurs buitenlandse studie

Als je als buitenlander wilt studeren in China dan kost dit al snel 10.000 euro of meer per jaar. Naast studiefinanciering kun je kijken of je in aanmerking komt voor een beurs buitenlandse studie. Een bekend privaat studiefonds in Nederland is van de VSB Bank. Op de site Wilweg (van de Nuffic) staan tientallen fondsen vermeld waar je een studiebeurs kunt aanvragen. Als je een aanvraag indient is motivatie erg belangrijk. De brief die je uiteindelijk opstuurt moet er tiptop uitzien. Kun je zelf niet erg goed schrijven vraag dan rustig hulp aan iemand die dit wel kan. Is de brief door de schifting heen dan moet je de aanvraag mondeling komen toelichten. Je hoeft geen universitaire Bachelor te hebben om een aanvraag in te dienen. Ook met een hbo diploma kun je voor een Master opgaan in het buitenland.

Soochow University

De Soochow University is een stuk groter dan Xi’an Jiaotong-Liverpool University (XJTLU) en heeft een hogere ranking. Bovendien ligt deze universiteit nabij de Oude Stad. Er zijn ongeveer 45.000 studenten op Soochow University waaronder 1400 buitenlandse studenten (dit zijn wel cijfers van voor de coronacrisis). Soochow University lijkt kwalitatief beter dan XJTLU. Zou je graag op Soochow University willen studeren dan kun je nagaan of een van de studiebeurzen in Nederland er een programma van heeft. Ben je minder afhankelijk van geld dan is het eenvoudiger om je aan te melden.

China vakantie

Beijing
Chengdu
Xian
Chongqing
Sanya
Hongkong
China rondreis