Bali vakantie

Goedkope rondreis Bali

Bali is een wereldbekend eiland in Indonesië dat ieder jaar miljoenen toeristen trekt. De touroperators hebben zowel strandvakanties Bali (hotel + vliegreis) als rondreizen naar Indonesië waarbij Bali wordt aangedaan. Meestal wordt dan op het einde van de groepsreis een aantal nachten in een strandresort verbleven. Wat ons verraste op Bali waren de grote golven aan het strand. Vaak waren er kleine zones waar zwemmers terecht konden. De meeste zones waren het domein van de surfers. Op de foto het strand van Kuta.


We hadden vooraf een provisorisch reisschema gemaakt van plaatsen die we wilden zien zonder een vast tijdschema. In het hotel Citadines Kuta Beach verbleven we uiteindelijk 6 nachten. Het dakterras met infinity pool, lounge banken en restaurant is de grote trekker van het Citadines Hotel. Vanaf het dakterras zagen we de vliegtuigen in de verte opstijgen en landen zonder lawaai te horen. Kuta is een erg toeristische stad die te vergelijken is met Lloret de Mar in Spanje. In het centrum zijn overal uitgaansgelegenheden. Het hotel echter ligt net buiten het drukke centrum op ongeveer 800 meter. Het strand ligt aan de overkant van de straat. Er lagen weinig mensen op het strand (ook omdat er geen zwemzone was). Bovendien komen strand verkoopsters regelmatig langs met allerlei spullen. Op het einde van onze reis verbleven we ook nog een nachtje in de badplaats Seminyak dat zo’n 5 kilometer van Kuta ligt.


Als je eens wilt leren surfen dan is het Citadines Hotel Kuta een prima plek want op het strand tegenover het hotel zijn diverse surfleraren. Voor pakweg 14 euro krijgt je een wetsuit en surfplank waarna men 2 uur mag leren surfen. In het begin legt de leraar even uit hoe je het moet doen 🙂 en daarna mag je het alleen uitproberen. De golven rollen af en aan en het valt zeker niet mee om de balans te vinden op de surfplank. Echt gevorderden gaan meestal naar andere kleinere stranden die minder toeristisch zijn. Een ander klein strand maar wel met grote faam is Pandawa Beach.


Wat een vakantie op Bali zo fijn maakt zijn de romantische bungalows en villa’s. De huisjes op de foto leken wel Hobbit huisjes uit de film van de Lord of the Rings. Ze staan op het eilandje Nusa Lembongan dat dichtbij Bali ligt. Het is ongeveer een half uur varen met de veerboot.


Nusa Lembongan is vooral bekend als trekpleister om te snorkelen. De bootjes nemen je mee naar een aantal plaatsen waar veel vissen zijn. Men moet wel kunnen zwemmen want het is soms behoorlijk diep. Zwemvliezen en een duikbril krijgt men op de boot.

Scooter rijden
Op Bali is de motorscooter het vervoersmiddel bij uitstek. De meeste toeristen gebruiken hun autorijbewijs maar dit is eigenlijk niet voldoende. Je hebt ook een internationaal rijbewijs nodig wat bij de ANWB gekocht kan worden voor 19 euro. Het internationaal rijbewijs komt erg van pas als men onverhoopt betrokken raakt bij een ongeluk. De verzekering vergoedt dan tenminste de schade en kan juridisch bijstand verlenen. Het is soms erg druk op de weg met scooters en het verkeer rijdt links. Een scooter huren kost ongeveer 5 euro per dag. Ook is de benzine erg goedkoop vergeleken met Nederland. Vooral jongeren huren een scooter om zich te verplaatsen.

Taxi’s
Taxi’s zijn een prima alternatief voor de scooter ook omdat er weinig busvervoer is. Wel even kijken of het een legale taxi is met een meter. Het grootste taxibedrijf op Bali is Blue Bird. Je kunt ze herkennen aan het logo. Er zijn echter ook een hoop taxi’s die net doen alsof ze van Blue Bird zijn en een soortgelijk logo op de wagen zetten maar wel veel meer geld vragen. Erg handig is daarom de taxi app van Blue Bird waarmee je zeker weet dat het een echte taxi is van het bedrijf. In de app staat de code de auto staat. Zo weet je bij wie je in moet stappen. Je kunt met een creditcard of cash betalen. Zorg altijd voor kleingeld want de chauffeurs kunnen vaak niet terug betalen van groot geld. Als je veel van een taxi gebruik wilt maken op Bali kan het een goede keus zijn om een prepaid simkaart te kopen in een van de vele shops of op het vliegveld.

Grab en Uber
Naast de taxi’s van Blue Bird zijn er veel particulieren die werken met de apps van Grab en Uber. Deze laatste twee zijn handig als men wat langere ritten maakt. Het tarief om een taxi te huren voor een hele dag bij een particulier is ongeveer 500.000 Roepia (=33 euro). Je kunt vooraf in Nederland al een Bali taxi bestellen maar de meesten van deze sites rekenen hogere prijzen (700.000 roepia en hoger) dan als men het ter plekke regelt. Wij hadden voor 1 dag zo’n online chauffeur in Nederland geregeld. Hij had in Tripadvisor uitstekende reviews. Vergeleken met de chauffeur die we later regelden in Ubud (via de taxi app Grab) waren we over de laatst genoemde veel positiever. De chauffeur van Grab liep in gewone kleding en was niet zo plichtmatig als de eerste chauffeur die ook nog eens een stuk duurder was. Onze aanbeveling is dus de taxi app van Blue Bird en voor langere afstanden op Bali de app van Grab of Uber.

Goedkope groepreis Azië

Bali, groepsreis, groepsreizen, rondreizen, Indonesië, surfen beginners, luwak koffie Bali, Ubud rijstvelden, watervallen

  • Bhutan
  • Cambodja
  • China
  • India
  • Japan
  • Vietnam
  • Azië
  • rondreis naar Bali