Luwak koffie
Een van onze excursies op Bali was naar Tebasari Bali Agrotourism. Dit is een koffieplantage waar civetkatten gehouden worden en voor een bijzonder soort koffie zorgen. De dieren krijgen namelijk koffiebessen te eten en wanneer ze deze bessen uitpoepen worden ze uit de ontlasting gehaald, gewassen, gepeld en geroosterd. De koffie krijgt hierdoor een unieke smaak. Het is een intensief werkje en een kilo civetkoffie (Kopi loewak) kost al snel een paar honderd dollar. De plantages zijn niet onomstreden omdat de dieren in kleine ijzeren kooien worden vastgehouden.
Elke bezoeker(s) worden opgewacht door een medewerker van de plantage. We kregen een rondleiding over het terrein met een uitleg over de verschillende bomen die er groeien. Er hangen zelfs vleermuizen aan boomtakken. We combineerden het bezoek aan de luwak koffieplantage met bezoeken aan de plaatselijke rijstvelden en Tegenungan waterval. We verbleven op dat moment in het plaatsje Ubud. In de omgeving bezochten we enkele bezienswaardigheden met een particuliere chauffeur die we met een taxi app hadden geregeld.
Na de wandeling gingen we naar een plek met houten tafels en banken. Op de tafel stonden verschillende soorten koffie opgesteld die we konden proeven waaronder een kopje civetkoffie (kopi luwak). We kregen er zelfs nog wat chocolade bij. Na het proeven werden we naar een gebouw geleid waar we de exclusieve civetkoffie konden kopen. Ik hou wel van een bakje koffie maar ik wilde er niet tientallen euro’s of meer aan besteden. Behalve koffie zijn er nog andere artikelen te koop zoals thee, chocolade en souvenirs. De medewerker bleef geduldig in de buurt want het geld wat de bezoekers besteden in de shop wordt op zijn conto geschreven. Ik heb uiteindelijk maar een duur zakje specerij gekocht voor 12 euro. Dat zou je in Nederland voor minder dan de helft kopen.