Stephansdom Wenen

Stephansdom Wenen

Stephansdom Wenen

De Stephansdom in Wenen is de belangrijkste kathedraal van het land. De kerk heeft 4 torens waarvan de zuidelijke toren het hoogst is (137 meter). De eerste kerk was klaar in 1147 en stond destijds buiten de oudste stadsmuren. In de eeuwen die volgden werden nieuwe delen toegevoegd.

Torens

In 1433 werd de hoge (zuidelijke) toren afgebouwd. Bij de noordelijke toren werden de werkzaamheden op een gegeven moment stilgelegd door de nadering van het Turkse leger. De versterking van de stadsmuren kregen toen voorrang. In de noordelijke toren hangt de grootste kerkklok van Oostenrijk. Het gewicht is 21.000 kg en heeft als naam Pummerin. In 1945 was de kathedraal zwaar beschadigd door een grote brand. De heropening volgde in 1952.

Locatie & toegang

Stephansdom ligt in het centrum van de stad. Als je met de metro reist stap dan uit op Stephansplatz. Het goedkoopste ticket voor volwassenen is 3,5 euro. Als je een audioguide wilt dan wordt de prijs 6 euro. Het all inclusive ticket kost 16 euro. Naast toegang tot de kathedraal mag je ook de catacombe bezoeken plus de noordelijke – en zuidelijke toren. Een ticket voor alleen de zuidelijke toren (137 meter) is 5,50 euro. Een ticket voor de noordelijke toren kost 6 euro. Hier hangt de grote Pummerin kerkklok van 21.000 kg. Eind maart 2022 was een FFP2 masker verplicht om binnen te komen. De openingstijden zijn van 9.00 – 17.30 uur.

hotel op Stephansplatz
Van Stephansplatz is het een paar minuten lopen naar de Hofburg wat destijds de keizerlijke residentie was. Boutique Hotel am Stephansplatz (711 reviews, 9.5) heeft een top locatie maar is niet zo goedkoop. Hotel Royal (1194 reviews, 8.4) ligt ook bij het plein maar kan al snel 100 euro per nacht goedkoper zijn.

Goedkope groepsreis

  • Groepsreizen Oostenrijk
  • Zwitserland
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Hongarije
  • Tsjechië & Slowakije