Hofburg paleis Wenen

Hofburg Wenen poort
Het Hofburg paleis in Wenen was de voornaamste residentie van het machtige Huis Habsburg. Op het hoogtepunt regeerde Hapsburg over Oostenrijk, Bohemen, Hongarije, Spanje, Portugal en Noord-Italië.

standbeeld in Hofburg paleis
Nadat Napoleon rond 1800 meer macht naar zich toe trok richtte Keizer Frans II het keizerrijk Oostenrijk op. Het kwam hierna tot enkele oorlogen met Frankrijk en na de nederlaag moest Oostenrijk een vredesakkoord tekenen op Schonbrunn paleis. De dochter van de Oostenrijkse keizer was Marie Louise. Zij trouwde als teken van verbinding tussen beide landen in 1810 met Napoleon. Deze had geen troonopvolger bij zijn eerste vrouw en wilde graag een kind van een vrouw uit een goede adelijke familie.

Hofburg Wenen paleis plein
Hofburg is vooral bekend bij het grote publiek door keizerin Sisi dat haar bijnaam was. Haar echte naam was Elisabeth Amalie Eugenie en ze leefde van 1837-1898. Voor haar huwelijk met de Oostenrijkse keizer was Sisi prinses van Beieren. In Hofsburg is het Sisi Museum te vinden met daarin de kamers waarin ze woonde. Ook kunnen de keizerlijke appartementen bezocht worden. Een ticket kost 16 euro voor volwassenen. De bekende attractie de Spaanse Rijschool is ook in Hofburg te vinden. Hiervoor moet een apart ticket worden gekocht.

Michaelertrakt Wenen
De Michaelertrakt is een vleugel van het keizerlijk paleis die pas in 1893 werd afgebouwd. De groene koepel op het dak trekt veel aandacht. In het gebouw zijn de zilverschatten van de Habsburgse keizers te zien. Ook is hier de Österreichische Nationalbibliothek te vinden. Voor de Michaelertrakt ligt het plein Michaelerplatz. Naar de Stephansdom is een paar honderd meter lopen.

witte poort Hofburg
Hofburg ligt in het centrum van Wenen en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Als je met de metro reist neem dan lijn 3 en stap uit op de halte Herrengasse. Kom je met de tram (1,2, 71, D) dan is de Burgring de beste plek om uit te stappen.

Goedkope groepsreis

  • Groepsreizen Oostenrijk
  • Zwitserland
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Hongarije
  • Tsjechië & Slowakije