Rome

Pantheon Rome
Rome is de hoofdstad van Italië en tevens de grootste stad van het land. Rome is perfect voor een stedentrip. Het heeft een warm klimaat en er is veel te ontdekken. Op de foto de antieke tempel Pantheon.

Attracties

Spaanse Trappen
Trevifontein
Colosseum
Forum Romanum
Palatijn
Pantheon
– Sint-Pietersbasiliek
Vaticaanse Musea

Vliegveld

De belangrijkste luchthaven van Rome is Leonardo da Vinci International Airport die op 34 km afstand ligt van de hoofdstad. De luchthaven ligt bij de gemeente Fiumicino vandaar dat de luchthaven ook wel Fiumicino Airport wordt genoemd. Een tweede vliegveld bij Rome is Ciampino Airport die op 16 km van het centrum ligt. Transavia vliegt vanuit Rotterdam/Den Haag naar Fiumicino. Ryanair vliegt eveneens naar Fiumicino maar dan vanuit Eindhoven en Easyjet tenslotte vertrekt vanuit Amsterdam naar Fiumicino. Vluchten naar Ciampino Airport vertrekken uit Brussel Charleroi en Frankfurt Hahn.

Trein

De Leonardo express is een non-stop trein tussen Fiumicino Airport en het centraal treinstation Rome Termini. De rit duurt 32 minuten en de trein vertrekt om de 15 minuten. Een ticket kost 14 euro. Koop je 4 tickets in een keer (mini-groep) dan betaal je 40 euro oftewel 10 euro per ticket.

Bus

De airport bus is beschikbaar op beide vliegvelden. Een enkeltje kost ongeveer 7 euro en een retour is zo’n 10 euro. Er zijn verschillende busbedrijven. Ze staan bij exit 6 van Terminal 3. Tickets kan je kopen op het busstation of in de bus. Een leuke manier om de stad te verkennen is reizen met een hop on hop off bus. Het busbedrijf City Sightseeing heeft 9 tours in Rome. De goedkoopste tour is 12 euro. De overige tours lopen op in prijs als er attracties zijn inbegrepen.

Taxi

Taxi’s op Fiumicino Airport staan bij Terminal 1 en 3. De officiële taxi’s hebben een logo op de deuren en een licentienummer. Het vaste tarief voor een taxi naar het centrum is 50 euro. Zou je naar de stad Fiumicino gaan (7 km) dan wordt de meter gebruikt.

Metro

De metro is erg gemakkelijk om de stad rond te reizen. De twee metrolijnen kruisen elkaar op centraal station Termini. Een los kaartje kost 1,50 euro. Het is al snel voordeliger als je een ticket voor 24-72 uur koopt. Een ticket van 24 uur kost 7 euro, 48 uur is 12,50 euro en 72 uur kost 18 euro. Een weekkaart kost 24 euro.

Rome kortingskaarten

Er zijn verschillende kortingskaarten voor Rome. Een bekende kaart is de Roma Pass. De kaart kost 32 euro voor 48 uur en 52 euro voor 72 uur. Hiervoor krijg je onbeperkt vervoer in het OV van Rome + toegang tot veel museums. Het Vaticaan Museum is niet inbegrepen en ook kan je met de kortingskaart niet overal sneller naar binnen. Ook moet je soms vooraf een tijdstip reserveren zoals bij het Colosseum. Het vervoer van het vliegveld naar Rome centrum is niet inbegrepen.

Een tweede kortingskaart is Rome City Pass. Met deze kaart heb je toegang tot het Colosseum, Forum, Palatino, St. Pieter, Vaticaan Museum . Tevens krijg je een enkeltje Airport Transfer en en 1 dag Hop-On Hop-Off Bus. Op museumbezoek krijg je 20% korting. De kaart is te bestellen via het internet voor 87 euro. Handig om te weten is dat Europese jongeren tot 18 jaar vaak gratis toegang hebben tot bezienswaardigheden in Rome en jongeren tussen de 18-25 jaar slechts twee euro betalen.

Hotels

Booking heeft enkele duizenden hotels, hostels, appartementen en guest houses in Rome. Relatief goedkope accommodatie is vaak te vinden rondom het Termini treinstation. Twee populaire hotels zijn:
Hotel Giolli Nazionale (3 sterren, 4693 reviews, 8.3) en Hotel Virgilio (3 sterren, 2614 reviews, 8.6). Beide hotels liggen een paar honderd meter van metrostation Repubblica en binnen 1 km van de Trevi fontein en het Colosseum.
Hotels Rome centrum

Groepsreis Italië

Er zijn wel 100 groepsreizen naar Italië: busreizen, vliegreizen + bus, singlereizen, cultuurreizen en stedentrips naar Venetië, Rome, Verona en Napels.