Brandenburger Tor Berlijn

Berlijn Brandenburger Tor
De Brandenburger Tor is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Er waren destijds 18 stadspoorten. De bouw van de Brandenburger Tor was tussen 1788-1791 in opdracht van de Pruisische koning. Op het dak staat een strijdwagen met 4 paarden (de Quadriga). Het is replica want het originele beeld ging verloren in de oorlog. De afmetingen van de stadspoort zijn 65 meter breed en 26 meter hoog.

Brandenburger Tor Berlijn dichtbij
In de Nederlandstalige Wikipedia staat beschreven dat de bouw van de Brandenburger Tor ter herinnering was dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bezet werd door een Pruisisch leger in 1787. In het Engels staat dit niet vermeld maar dat de poort symbool was voor de vrede (Friedenstor). Hoe dan ook, de poort is altijd het symbool geweest van de kracht van het Duitse bewind. Toen de Berlijnse Muur werd gebouwd kwam de poort in Oost-Berlijn te leggen. De hereniging van Duitsland was in 1990 nadat de muur viel in november 1989.

Brandenburger Tor en televisietoren
De Brandenburger Tor ligt aan het eind van de lange laan Unter den Linden. Als je de laan volgt dan kom je uit bij de Alexanderplatz dat destijds het hart was van Oost-Berlijn. Hier staat de bekende televisietoren met restaurant & bar op 200 meter hoogte.

Berlijn bezienswaardigheden

Potsdamerplatz
Holocaustmonument
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Groepsreizen Europa

Groepsreizen Duitsland, München
Frankrijk
Italie
Kroatie
Oostenrijk
Polen
Zwitserland