Verre vakantie

Als u zoekt naar populaire bestemmingen op het internet dan komt u vaak uit bij stedentrips naar Europese steden als Parijs, Barcelona, Londen, Praag en Berlijn. Een zoekopdracht naar de de meest populaire rondreizen is meer afwisselend. Bijna elke touroperator heeft wel een eigen top-10 van bestemmingen. Nbtc-Nipo en het CBS zijn twee organisaties die het reisgedrag van Nederlanders bijhouden in Nederland en naar het buitenland. Welke verre vakantie doet het goed in 2019?

Cijfer wintersportvakantie daalt

Uit de trendreportage van het CBS over de periode 2002-2016 zijn een paar opmerkelijke feiten te halen. Het aantal korte vakanties in de winterperiode blijkt niet gegroeid te zijn. In 2002 waren er 2,1 miljoen korte vakanties in de winter en in 2016 stond dit getal ook op 2,1 miljoen. Het aantal lange vakanties in de winter was wel met 10% gegroeid (van 4,6 mln naar 5,2 mln). Op vallend zijn de cijfers van een wintersportvakantie. Het cijfer van lange wintersportvakanties daalde van 1,1 miljoen naar 0,9 miljoen. Het aantal korte wintersportvakanties bleef gelijk evenals het aantal korte vakanties in de zomer. Lange vakanties in de zomer groeide wel van 8,6 miljoen naar 9,1 miljoen.

Populaire bestemmingen

De lijst populaire vakantielanden wijzigt de laatste jaren nauwelijks. Frankrijk en Duitsland staan op kop gevolgd door Spanje. De verschillen onderlingen zijn wel behoorlijk afgenomen. De top drie (Frankrijk, Duitsland en Spanje) zit dicht bij elkaar (2,1 miljoen). Frankrijk is favoriet bij Nederlanders voor lange vakanties in de zomer. Spanje is de nummer 1 bij lange vakanties in de wintermaanden. Het gat met nummer 4 op de lijst is groot. Dit is Italië met 1,1 miljoen vakanties. Vakantielanden die (sterk) terrein verloren zijn België, Turkije, Griekenland en Zwitserland. Toerisme naar Amerika, Portugal en het Verre Oosten groeide hard. Portugal bijvoorbeeld groeide van 240.000 vakanties naar 460.000 vakanties. Gemiddeld duurt een buitenlandse vakantie 11 dagen.

Groepsreizen

  • Azië
  • Indonesië
  • Backpacken China 2 weken
  • verre vakantie