Parijs

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en een van de populairste toeristensteden ter wereld. In 2019 kwamen er 35 miljoen toeristen. Door corona zakte dit aantal naar 12 miljoen bezoekers in 2020. In het centrum van de stad zijn 20 arrondissementen. Wil je de bekende attracties zien dan ontkom je er niet aan om de metro (of bus) te nemen want de stad is behoorlijk uitgebreid.

Corona – Gezondheidspas

In Nederland hoeven we sinds 25 februari 2022 de QR-code niet meer te tonen als we een restaurant, café of museum binnengaan. In Frankrijk is dit anders en is het beleid strenger als in Nederland. Iedereen vanaf 16 jaar dient gevaccineerd te zijn of moet een herstelbewijs kunnen tonen anders kan men nergens in.

Eiffeltoren Parijs

De Eiffeltoren is ongetwijfeld de beroemdste attractie in Parijs. Bouwer was Gustave Eiffel. De bouw startte in 1887 en ruim twee jaar later was het gereed. Precies op tijd voor de Wereldtentoonstelling die in 1889 in Parijs werd gehouden. De Eiffeltoren is 324 meter hoog en telt verschillende platformen om te bezoeken. Ieder jaar komen zo’n 7 miljoen toeristen langs. Een ticket kopen doe je het best online. Het kaartje kan op je mobiel geladen worden. Je hoeft dan niet in de rij te staan, wel zo gemakkelijk. Online reserveer je een datum plus een tijdslot. Ga je niet hoger dan de eerste twee platformen dan kost een ticket met de lift 17 euro. Gebruik je de buitentrap dan kost het ticket slechts 10 euro. Veel mensen willen naar de top van de Eiffeltoren. Een ticket naar de top kost bijna 27 euro.

Louvre museum

Het bekendste museum in Parijs is het Louvre. In dit museum hangt het wereldberoemde schilderij Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Het museum is 160.000 m2 groot. Er zijn 35.000 kunstwerken waaronder 7000 schilderijen. Jaarlijks komen er meer dan 10 miljoen bezoekers. De hoofdingang is bij de glazen piramide op de binnenplaats. Metro 1 en 7 stoppen bij het Louvre. Een online ticket (met tijdslot) kost 17 euro.

Notre-Dame

De kathedraal Notre-Dame brandde in 2019 voor een groot deel uit. De restauratie zal in 2022 beginnen. De verwachting is dat de Notre-Dame in 2024 weer gedeeltelijk opengesteld wordt voor een mis. Wanneer het algehele publiek weer naar binnen kan is nog niet bekend.

Arc de Triomphe

Arc de Triomphe is een triomfboog die werd gebouwd ter ere van Napoleons overwinning bij Austerlitz. Het monument staat op Place Charles de Gaulle en er komen 12 lanen uit. Het bouwwerk kan bezichtigd worden. Boven heeft men een panoramisch uitzicht over Parijs. Een ticket kost 13 euro.

Kortingskaart

De Paris Pass is een kortingskaart op attracties in Parijs. Of het lonend is om deze aan te schaffen is een beetje rekenen. Waar wil je graag naar toe in Parijs en hoeveel kost een los ticket? De Eiffeltoren kost tussen de 10 – 27 euro en het Louvre museum kost 17 euro. De goedkoopste Paris Pass kost 109 euro (2 dagen) en de 6-daagse pas kost 169 euro. Reizen met het openbaar vervoer is niet inbegrepen. Een ander nadeel is dat je de Museum Pass (zit inbegrepen in Paris Pass) op moet halen. Deze kan kennelijk niet op je mobiel geladen worden.

Bovendien zijn er meerdere kortingskaarten. De Paris Passlib is de kortingskaart van het officiële Paris Tourist Office. En er is ook een Paris Museum Pass. De goedkoopste Paris Passlib kost 35 euro maar daarmee kan je niet de Eiffeltoren of Louvre bezoeken. De Passlib City kost 69 euro en hiermee zijn wel het Louvre en Eiffeltoren te bezichtigen.

Groepsreizen Europa

Groepsreizen Frankrijk (rondreizen, fiets- en wandelvakanties)
Duitsland
Spanje