Mumbai

Gelegen aan de westkust van India, is Mumbai niet alleen de financiële hoofdstad van het land, maar ook het kloppende hart van culturele diversiteit, historische rijkdom, en moderne dynamiek. Deze stad, oorspronkelijk bestaande uit zeven eilanden, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Maurya-dynastie in de 3e eeuw v.Chr. In de loop der eeuwen heeft Mumbai zich ontwikkeld van een verzameling vissersdorpjes tot een bruisende metropool, mede dankzij de invloed van de Portugese en later de Britten, die de stad Bombay noemden.

Wijken van Mumbai

Mumbai is een lappendeken van wijken elk met zijn eigen unieke karakter. Zuid-Mumbai, met zijn historische gebouwen en chique woonwijken, staat in schril contrast met de bruisende smeltkroes van Dharavi, een van de grootste sloppenwijken ter wereld. Bandra en Juhu zijn populaire woonwijken voor Bollywood-sterren en bieden een glimp van de glamour kant van Mumbai. Aan de andere kant bieden wijken als Powai en Goregaon, met hun moderne woontorens en bedrijvenparken, een beeld van het groeiende economische belang van de stad.

Inwoners en expats

De diversiteit van Mumbai wordt weerspiegeld in de verscheidenheid van zijn inwoners. Van oorspronkelijke Koli-vissersgemeenschappen tot een levendige mix van mensen uit alle delen van India, de stad is een smeltkroes van culturen, talen en religies. De laatste jaren heeft Mumbai ook een toename gezien van expats, die vaak aangetrokken worden door de zakelijke kansen en de levendige levensstijl van de stad.

Bezienswaardigheden

Mumbai historisch gebouw
Mumbai is rijk aan bezienswaardigheden. Bekend zijn de iconische Gateway of India en de historische Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (voorheen Victoria Station). De Elephanta-grotten, een UNESCO-werelderfgoed, bieden een fascinerend kijkje in India’s oude kunst en cultuur. De stad heeft verschillende levendige markten zoals Crawford Market en Colaba Causeway die een scala aan winkelervaringen bieden. Net buiten de stad bevinden zich de stranden van Chowpatty en Juhu. In de avond zijn hier ook nog genoeg mensen op de been. Bij kraampjes kan je warm eten kopen en op het strand opeten.

Winkelen

Winkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Mumbai, van de luxe winkelcentra in Lower Parel tot de boetieks en straatmarkten in Bandra. Of je nu op zoek bent naar de laatste mode, traditionele Indiase kleding, of unieke handgemaakte producten, Mumbai biedt een winkelervaring die ieders smaak en budget kan bevredigen.

Transport in Mumbai

De treinen verbinden de verste uithoeken van de metropool en vervoeren dagelijks miljoenen passagiers. Het kan erg druk zijn in de trein. Een prima optie voor een toerist om te reizen in Mumbai is met een Uber taxi. Deze auto’s kan je oproepen met een app op je mobiel. Hiervoor heb je wel internet nodig. Een lokale Indiase simkaart kan op het vliegveld gekocht worden of in de stad. De Uber wagens zijn comfortabel met airco en goedkoop in prijs. Uiteraard zijn er ook gewone taxi’s.

De recente ontwikkeling van de metro heeft het openbaar vervoerssysteem van Mumbai verder verbeterd, waardoor de reistijd tussen belangrijke punten in de stad aanzienlijk wordt verkort. Wij reden ook een stukje met de metro en waren verbaasd dat het zo rustig was. Op andere stukken (woon-werkverkeer) is het waarschijnlijk wel druk.

Het Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport, een van de drukste luchthavens ter wereld, verbindt Mumbai met bestemmingen over de hele wereld, waardoor de stad een belangrijk knooppunt is voor internationale reizigers.

India

Kolkata
Groepsreizen India 2024