Kolkata

Geschiedenis

Kolkata heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw toen het een kleine vissersdorp was. De stad kwam echter pas echt tot bloei toen de Britse Oost-Indische Compagnie zich er in 1690 vestigde. Kolkata werd de hoofdstad van Brits-Indië in 1772 en bleef dit tot 1911, waarna de hoofdstad naar Delhi werd verplaatst. Gedurende deze periode groeide de stad uit tot een belangrijk centrum voor handel, cultuur en onderwijs.

Wijken

Kolkata is verdeeld in verschillende wijken elk met zijn eigen unieke karakter. Noord-Kolkata, met zijn smalle steegjes en oude gebouwen, ademt de sfeer van het koloniale tijdperk. Centraal-Kolkata is het hart van de stad. Het is bekend om zijn erfgoedgebouwen zoals het Victoria Memorial en de Indiase Museum. Zuid-Kolkata staat bekend om zijn kosmopolitische uitstraling. Er zijn veel moderne appartementen en groene parken.

Inwoners en geloof

De stad is een thuis voor meer dan 14 miljoen mensen. Het geloof speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de inwoners. Hindoeïsme en Islam zijn de voornaamste religies maar er zijn ook aanzienlijke gemeenschappen van Christenen, Boeddhisten en Jains.

Bezienswaardigheden

Kolkata staat bol van de bezienswaardigheden die getuigen van zijn rijke geschiedenis en culturele erfgoed. Het imposante Victoria Memorial, gebouwd ter ere van koningin Victoria, is een must-see. De Howrah Bridge, een van de drukste bruggen ter wereld, biedt een adembenemend uitzicht op de stad. De Kali Tempel in Kalighat trekt dagelijks duizenden pelgrims.

Winkelen

Kolkata markt in de avond
Kolkata is een bruisende stad met heel veel rumoer en lawaai. In het centrum zijn veel kleine winkeltjes en markten. Ook s avonds zijn er veel mensen op de been. Een heel aparte belevenis om daar rond te lopen. De binnenstad van Kolkata is een stuk hectischer vergeleken met Mumbai.

Vervoer in Kolkata – Uber

Uber is de beste keus voor vervoer in Kolkata. De auto’s komen vrij snel aan, zijn comfortabel en de ritprijs is goedkoop. Voor een paar euro kan je een behoorlijke afstand rijden. In de spits kan het verkeer in het centrum muurvast zitten en dan kan lopen soms een betere optie zijn. Het lawaai van de claxons op straat is oorverdovend en gaat maar door.

Trein en metro

De stad heeft een uitgebreid spoornetwerk, waaronder de Kolkata Suburban Railway en de Kolkata Metro, de oudste metrolijn van India. De metro verbindt belangrijke delen van de stad met elkaar en is een snelle en betrouwbare manier om de verkeersdrukte te ontwijken. Voor toeristen kan de metro erg druk zijn met veel gedrang om een plekje te bemachtigen. Ik heb zelf geen ervaring met de metro in Kolkata. Het metro gedeelte in Mumbai was erg rustig maar dat is niet overal.

Vliegveld

Net buiten de stad ligt het Netaji Subhas Chandra Bose International Airport, een van de drukste luchthavens van India. Er staan taxi’s voor het vliegveld.

Rondreizen

Groepsreizen India