Costa Blanca

benidorm costa blanca
De Costa Blanca, letterlijk vertaald als ‘Witte Kust’, is een 200 kilometer lang kustgebied in de provincie Alicante, Spanje. Deze regio, die zich uitstrekt van Denia in het noorden tot Pilar de la Horadada in het zuiden, is gezegend met mooie stranden, pittoreske dorpjes en historische steden. Een befaamde badplaats aan deze kust is Benidorm. De meeste toeristen vliegen naar de luchthaven van Alicante.

Strand

De Costa Blanca is befaamd om haar gouden zandstranden, helderblauwe wateren en watersport. Populaire stranden zoals Levante in Benidorm en Postiguet in Alicante trekken jaarlijks miljoenen bezoekers.

Landschap

Naast de prachtige kustlijn biedt het binnenland van de Costa Blanca een betoverend landschap van bergen, valleien en wijngaarden. De regio is ideaal voor wandelen, fietsen en genieten van de ongerepte natuur.

Steden en charmante dorpjes

Alicante, de hoofdstad van de provincie, biedt een mix van moderne attracties en historische charme, met een oud kasteel, levendige markten en een prachtige jachthaven. Ondertussen zijn dorpjes als Altea, met zijn kenmerkende blauwe koepelkerk, en het heuvelachtige Guadalest erg interessant voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur.

Feesten en tradities

Spanjaarden zijn bekend om hun liefde voor feesten en de Costa Blanca is geen uitzondering. Internationaal bekend is “La Tomatina”, het tomatengevecht in Buñol en de traditionele Moros y Cristianos (Moren en Christenen).

Mediterrane keuken

De Costa Blanca biedt een smaakvolle keuken vol verse zeevruchten, lokale wijnen en beroemde rijstgerechten zoals paella. Authentieke tapasbars zijn overal te vinden, waar bezoekers kunnen genieten van lokale delicatessen zoals aioli, gazpacho en churros.

Klimaat

Het klimaat van de Costa Blanca is een van de grootste trekpleisters. Deze regio kent een Mediterraan klimaat, wat betekent dat de zomers warm en droog zijn met gemiddelde temperaturen van rond de 30°C. De winters zijn mild met temperaturen die zelden onder de 10°C zakken, en de regio geniet van meer dan 300 zonnige dagen per jaar. Deze condities maken het niet alleen een ideale vakantiebestemming maar ook een perfecte plek voor diegenen die op zoek zijn naar een gezonder leefklimaat.

Overwinteren

Vanwege het milde klimaat in de wintermaanden kiezen veel Noord-Europeanen, vooral uit landen als Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen, ervoor om in de Costa Blanca te overwinteren. Deze ‘overwinteraars’ ontsnappen aan de koude en natte winters in hun thuisland en genieten in plaats daarvan van de zachte temperaturen en zonnige dagen aan de Spaanse kust. Voor velen is het een jaarlijkse traditie geworden, en sommigen hebben zelfs besloten zich permanent te vestigen in de regio.

Expats aan de Costa Blanca

Naast de overwinteraars is er een aanzienlijke gemeenschap van expats die zich permanent in de Costa Blanca hebben gevestigd. Steden als Benidorm, Alicante, en Torrevieja hebben bloeiende expatgemeenschappen met diverse clubs, verenigingen en evenementen. Deze expats zijn aangetrokken door de levenskwaliteit, de cultuur, en natuurlijk het weer, en dragen bij aan een multiculturele sfeer die het gebied een uniek en levendig karakter geeft.

Groepsreizen

  • Groepsreis Spanje
  • Madrid
  • Frankrijk
  • Italie
  • Marokko
  • Portugal