Alhambra Granada

alhambra in granada spanje

Het Alhambra is een paleis en fort in Granada dat op een heuvel ligt. Jaarlijks komen er ruim 2 miljoen bezoekers. De bouw begon rond 889 maar het bouwwerk was toen vrij eenvoudig. Dit veranderde toen de sultan Yusuf I in 1333 er een koninklijk paleis van liet maken. De Moorse heersers nadien bouwden eveneens enkele paleizen en verfraaiden het complex met prachtige mozaïek tegelwerken en kunst. In 1492 viel de Alhambra in Spaanse (christelijke) handen. Keizer Karel V liet in 1527 een paleis bouwen in de Renaissance stijl dat midden in de Alhambra staat. Er moesten hiervoor wel wat gebouwen worden afgebroken maar gelukkig is veel erfgoed behouden gebleven.

alhambra paleis patio
De patio’s en het interieur zijn veelal uitgevoerd in mozaïek en een lust voor het oog. Er worden maximaal 300 bezoekers per half uur in de Nasrid paleizen toegelaten. Na het half uur komt de volgende groep bezoekers binnen. Een ticket Alhambra General kost 15 euro en hierbij kunt u alle belangrijke bezienswaardigheden zien (Alcazaba fort, Nasrid paleizen, paleis van Keizer Karel V en het zomerpaleis/tuin Generalife). Senioren, invaliden en jongeren betalen 8-10 euro en kinderen onder de 12 jaar hebben gratis entree. Kaartjes kunt u het beste kopen op de officiele website. Men moet namelijk een dag + tijd kiezen wanneer men op bezoek komt. Het tijdslot is 30 minuten en geldt voor het bezoek aan de Nasrid paleizen. Online ziet men gelijk of er nog plek is op een bepaalde dag. Wanneer men eenmaal geboekt heeft dan is het niet meer mogelijk om de dag en/of tijd aan te passen.

alhambra leeuwenhof
Een van de hoogtepunten in de Alhambra is het Palacio de los Leones (Leeuwenhof). De fontein wordt gedragen door 12 leeuwen.

alhambra leeuwenhof zuilen
De patio in de Leeuwenhof telt 124 zuilen.

alhambra zomerpaleis
Aan de overkant van het Alhambra ligt het zomerpaleis Generalife. In het verleden was het zomerpaleis verbonden met het Alhambra door een overdekte gang die over het ravijn liep. U vindt er een lange vijver, bloembedden en fonteinen. Het is er minder druk dan in het Alhambra.

Andalusië & Spanje

Mezquita Cordoba
Andalusië attracties & groepsreizen
Groepsreizen Spanje