Reissector coronacrisis

Cuba Travel Network failliet

De reisorganisaties hebben het erg zwaar tijdens de coronacrisis. De omzet van touroperators die verre reizen organiseren is enorm gekelderd. Het eerste slachtoffer in Nederland was Destino Travel BV in Amsterdam handelend onder de naam Cuba Travel Network (CTN). Dit bedrijf werd op 21 april 2020 failliet verklaard. De website van Cuba Travel Network staat nog gewoon online. Mensen kunnen er een reisvoorstel opvragen. De SGR waarschuwt op haar site echter dat klanten van Cuba Travel Network geen geld terug krijgen als ze na 22 april 2020 boeken. Op de SGR staat Cuba Travel Network ook niet langer gemeld (link: SGR/cuba). De logo’s van SGR zijn verwijderd maar er is nog wel een pagina op de site dat ze lid zijn van de SGR 🙁 De reviews op Trustpilot zien er goed uit. Het faillissement ontdek je op Trustpilot pas als je op de reviews klikt met 1 ster. De twee contactadressen zijn tegenwoordig in Cuba en op Curacao. Mensen die graag een vertrouwde groepsreis Cuba willen boeken moeten nog even geduld hebben. Zullen we straks in de zomer van 2021 op vakantie naar Cuba kunnen?

Footprint Travel maakt doorstart

De reisorganisatie Footprint Travel organiseert verre reizen sinds 2008. Door de coronacrisis kwam de duurzame touroperator in zware problemen. Zozeer zelfs dat men op 3 juni 2020 een melding van financieel onvermogen moest geven aan de SGR. De reizigers die al eerder een vakantie hadden geboekt hoeven echter geen beroep te doen op de SGR. Touroperator Riksja Travel bundelt de krachten met Footprint Travel en wordt de financiële partner. Footprint Travel blijft een eigen merk en op eigen benen staan.

Riksja Travel
Riksja Travel is werkzaam in de sector individuele reizen en bestaat al 20 jaar. Klanten kunnen ‘bouwstenen’ koppelen en zo hun eigen individuele reis samenstellen. De verre reizen van Riksja Travel worden geheel georganiseerd maar de klant gaat met een huurauto op pad. Er zijn een paar uitzonderingen in Afrika waar men wel (tijdelijk) in een kleine groep kan reizen. Op doorreis in een woestijn of uitgestrekte vlakte kunnen wat medereizigers best fijn zijn.

Tenzing Travel failliet

Tenzing Travel is ook een van de slachtoffers van de coronacrisis. De touroperator ging failliet in juli 2020. De reisorganisatie is overgenomen door Travelnauts dat individuele reizen op maat met kinderen organiseert . Bestaande boekingen van Tenzing Travel liggen in handen van de curator en zijn overgedragen aan SGR. De curator moet nog beslissen hoe het verder gaat in 2021. De B2B tak van Tanzing Travel is verkocht aan Van Verre Reizen.

Sunweb wil Corendon niet meer

De verkoop van Corendon aan de Sunweb Group was al geregeld voor de coronacrises. De Autoriteit Consument & Markt nam er ruim de tijd voor om te kijken of de overname door mocht gaan. Echter nu de toestemming is gegeven krabbelen de Zweedse investeerders in Sunweb Group terug. Dit tot woede van Corendon die de verkoop gewoon door wilt laten gaan. De zaak werd voorgelegd aan de Nederlandse rechter. Hij besloot dat de coronacrisis de zaken heeft veranderd en dat beide partijen opnieuw moeten onderhandelen. Sunweb zal de overnamesom willen verlagen maar Corendon wil alleen de wijze van betalen aanpassen. Een hoger beroep of bodemprocedure zal waarschijnlijk volgen.

Voucherbank

De eerste pakket- en rondreizen werden begin 2020 geannuleerd. Veel mensen kregen een voucher van de reisorganisatie. Na maximaal 1 jaar moet de touroperator het geld teruggeven aan de klant. Omdat boekingen zijn uitgebleven hebben de reisorganisaties (te) weinig geld op de bank. De voucherbank moet nu dit probleem oplossen. De regering stelt 400 miljoen euro beschikbaar zodat reisorganisaties het geld terug kunnen geven aan hun klanten. Reisorganisaties kunnen maximaal 80% van de voucherwaarde lenen van de overheid met een limiet van 50 miljoen euro per reisbedrijf. Ook moeten ze lid zijn van de SGR en financieel gezond voordat de coronacrisis uitbrak. De touroperators moeten het geleende geld voor de voucherbank binnen 6 jaar terugbetalen aan de overheid.

GGTO & SGST
Een paar honderd touroperators zijn niet lid van de SGR maar van een kleiner garantiefonds. Zij ontvangen 40 miljoen van de overheid en kunnen de vouchers van hun klanten daarmee terugbetalen. Bij het Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators (GGTO) zijn 331 reisorganisaties aangesloten. Klik hier voor de complete lijst. Er was ook een Stichting Garantiefonds Specialistische Touroperators (SGST) maar dat garantiefonds moest zelf het faillisement aanvragen. Een van de leden ging failliet en het bedrag wat uitgekeerd moest worden (1,7 miljoen) was niet in kas.

Groepsreizen

Costa Rica
Namibie
Suriname
Vietnam