Reistips Nicaragua
Valuta en betaalmiddelen
De nationale munteenheid is de Córdoba (NIO), maar ook Amerikaanse dollars worden bijna overal geaccepteerd.
Tijd
Tijdsverschil Het tijdsverschil met ons is 8 uur in de zomertijd en 7 uur in de wintertijd.
Klimaat
Klimaat & reistijd Zoals typisch is voor tropische landen, zijn er maar 2 seizoenen in Nicaragua: het droge seizoen (december tot mei) en het regenseizoen (juni tot november). December en januari worden beschouwd als de beste maanden om Nicaragua te bezoeken. Het is droog maar nog niet te warm. Maar ook het regenseizoen heeft zijn aantrekkingskracht: korte regenbuien zorgen voor een aangename verkoeling en mooie groene begroeiing. Hoewel er in deze periode meer insecten zijn, is het ook de beste tijd om schildpadden op het strand te spotten. Tijdens het droge seizoen kan het erg heet worden, maar de wegen zijn in betere staat en er zijn minder insecten. De luchtvochtigheid in Nicaragua ligt het hele jaar tussen 60% en 100%.
Temperatuur
Daarnaast moeten de volgende regionale verschillen in acht worden genomen:
-In het centrale deel van het Pacific Basin variëren de temperaturen gemiddeld tussen 20°C ’s nachts en 30°C overdag. In mei kunnen de maximumtemperaturen oplopen tot 38°C. Terwijl het in het droge seizoen bijna nooit regent, vallen er in het regenseizoen hevige, meestal korte buien.
-Atlantische kant/Caribisch gebied. Deze regio is heet en vochtig. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 26 °C. Kenmerkend voor de Caribische kust is het lange regenseizoen van bijna 10 maanden. De enige droge maanden zijn maart en april.
-Bergachtig gebied. Met gemiddelde temperaturen van 18 °C zijn de temperaturen hier beduidend lager dan in andere delen van het land.
Welke spreken ze in Nicaraqua?
De officiële taal is Spaans. Aan de Caribische kust wordt ook Engels gesproken. Voor individuele reizigers wordt basiskennis van het Spaans aanbevolen.
Religie
Ongeveer 80% van de bevolking is rooms-katholiek. Ondertussen winnen protestantse vrije kerken steeds meer aan invloed. Een andere christelijke kerk in Nicaragua is de Nieuw-Apostolische Kerk, die beweert daar ongeveer 2.000 leden te hebben. Daarnaast zijn ook religieuze gemeenschappen zoals Mormonen of Jehovah’s Getuigen vertegenwoordigd.
Gezondheid en vaccinaties
We raden je aan om ten minste 6 weken voorafgaand aan de reis naar Nicaragua individueel gezondheidsadvies in te winnen. Er zijn momenteel geen verplichte vaccinaties voor Nicaragua. Je moet echter controleren of je nog steeds bent ingeënt tegen tetanus, difterie en polio en overwegen je te laten vaccineren tegen hepatitis A en B en tyfus. In Nicaragua bestaat het hele jaar door het risico op malaria in gebieden onder de 1000 m. Managua en de centra van grote steden zijn malariavrij en het infectierisico is laag in het centrale en westelijke deel van het land.
In de oostelijke laaglanden bestaat een gemiddeld risico. Consequent gebruik van insectenwerende middelen en het dragen van bedekkende kleding vermindert het risico op infectie aanzienlijk. Je hoeft niet te veel medicijnen mee te nemen naar Nicaragua, aangezien de apotheken er goed gevuld zijn. Denk echter aan medicijnen die je regelmatig moet nemen. Was in Nicaragua regelmatig je handen met zeep, vooral voor het eten. Drink alleen water uit flessen. Zorg ervoor dat voedsel volledig gaar is en vermijd zuivelproducten tenzij ze gepasteuriseerd zijn.
Kleding
Het is het beste om comfortabele schoenen te dragen en katoenen kleding te kiezen die de warmte inademt. Door het hele land zijn wasserettes en ook in de hotels kun je je was laten wassen, zodat je niet al te veel bagage bij je hoeft te hebben. Zorg ervoor dat je in het regenseizoen zonnebrandcrème, hoed, zwemkleding, zaklamp, verrekijker, camera en regenkleding meeneemt. Neem desgewenst ook een herbruikbare waterfles mee die je in sommige hotels, winkels en restaurants kunt bijvullen.
Veiligheid
Nicaragua wordt beschouwd als het veiligste land van Midden-Amerika en de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. In de steden is zakkenrollerij een probleem dat je kunt vermijden door enkele basisvoorzorgsmaatregelen te nemen. Loop ’s nachts niet in donkere gebieden, vooral niet alleen, vermijd flitsende sieraden en draag alleen het geld dat je nodig hebt voor de dag. De veiligste plek voor je paspoort en andere waardevolle spullen is in de hotelkluis. Wij raden je aan om alleen een kopie van het paspoort bij je te hebben. Het alarmnummer van de politie in Nicaragua is 118.
Stroom en adapters
De netspanning in Nicaragua is 110 volt, 60 Hz Stroomstoringen komen veel voor in Nicaragua, niet alleen in kleinere steden, maar ook in grote steden zoals Managua en Granada. De meeste hotels hebben wel een generator, zodat je ook bij stroomuitval nog elektriciteit hebt. Aangezien de stekkers/contactdozen gestandaardiseerd zijn, is er wel een adapter nodig.
Fooien
Er zijn geen vaste regels voor het geven van fooien. De meeste restaurants hebben een fooi van 10% al op de rekening gezet. Als de fooi niet is inbegrepen, kun je ook een paar munten achterlaten. Voor gidsen en chauffeurs raden we aan een fooi van 1 dollar per persoon per dag te geven als je tevreden bent met hun diensten. Taxichauffeurs krijgen meestal geen fooi, tenzij ze een uitzonderlijke service hebben verleend. In hotels verwachten dragers een fooi van een halve dollar per stuk bagage. Voor de schoonmaak adviseren wij een bedrag van 1 dollar per dag aan het einde van het verblijf.
Valuta en betaalmiddelen
De nationale munteenheid is de Córdoba (NIO), maar ook Amerikaanse dollars worden bijna overal geaccepteerd. We raden je aan een voorraad biljetten van $ 1 en $ 5 mee te nemen, aangezien grotere coupures vaak niet kunnen worden ingewisseld. Banken en geldautomaten zijn te vinden in alle grote en middelgrote steden in Nicaragua. Je kunt geld opnemen in zowel dollars of NIO met een creditcard en vaak ook met een pinpas.
Creditcards
De belangrijkste creditcards (Visa, MasterCard en American Express) worden ook geaccepteerd door veel hotels, restaurants en andere winkels in stedelijke en toeristische centra. De meeste banken zijn doordeweeks geopend van overdag gewoon geopend op kantooruren.
Let op: Geef geen geld of eten aan kinderen die op straat bedelen. Veel kinderen worden door hun ouders gestuurd om bij te verdienen voor het gezin. In plaats van naar school te gaan, brengen deze kinderen hun dagen en nachten op straat door. Geld geven aan deze kinderen vernietigt hun leven in plaats van hen te helpen. Er is een groot aantal goede doelen in Nicaragua die voor straatkinderen zorgen. Als je wilt helpen, doneer dan aan een gerenommeerde organisatie die echt een verschil maakt.
Tags: groepsreis, Nicaragua, groepsreizen, 2022-2023