Nationale parken

Nationaal park Masaya-vulkaan

Masaya Volcano National Park ontstond in 1979 en beslaat een oppervlakte van 5100 hectare. Het biedt meer dan 20 km aan wandelpaden met uitzichten op de twee vulkanen Nindirí en Masaya en 5 kraters. Sinds de laatste vulkaanuitbarstingen (Nindirí: 1670, Masaya: 1772) heeft het ecosysteem van het park veel veranderingen ondergaan. De afgekoelde lava werd geleidelijk binnengedrongen door kleine planten, die plaats maakten voor grotere vegetatie, die op zijn beurt voedsel en onderdak biedt aan de aanwezige fauna.

In het droge seizoen is het park bezaaid met hopen geurende bloemen, waaronder veel soorten orchideeën. De fauna van het nationale park omvat de nachtelijke coyotes, stinkdieren, wasberen en buidelratten. Overdag kun je leguanen, apen, herten, konijnen en papegaaien tegenkomen. Deze laatste zoeken, net als spechten en kaketoekippen, het liefst beschutting in de kraterwanden. Andere attracties van het nationale park zijn onder meer versteende lava en tropische droge bosvegetatie. Een bezoekerscentrum geeft in een tentoonstelling informatie over de geschiedenis, geologie, flora en fauna van dit park en andere nationale parken en vulkanen in Nicaragua.

Natuurreservaat Pilas El Hoyo

In het natuurreservaat Pilas El Hoyo ten noordwesten van Lake Managua zijn 3 vulkanen: de Pilas vulkaan, de El Hoyo vulkaan en de Cerro Negro vulkaan. De El Hoyo-vulkaan omvat verschillende toppen, waaronder de berg Pilas. De Cerro Negro-vulkaan is waarschijnlijk de meest bezochte van de drie en wordt ook beschouwd als de jongste vulkaan op het westelijk halfrond (gevormd rond 1850). De activiteiten zijn zeer voorspelbaar, waardoor het grotendeels veilig is om te klimmen. De Cerro Negro maakt deel uit van de vulkanische keten Cordillera de los Maribios en draagt terecht de naam “zwarte heuvel”, omdat het voornamelijk uit zwart grind en zwarte keien bestaat. De vegetatie rond de vulkaan is echter verbazingwekkend vruchtbaar en groen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de vulkanische keten,

Cosiguina vulkaan natuurreservaat

Dit natuurgebied ligt in het uiterste noorden van Nicaragua in een ongelooflijk ongerepte omgeving. De Cosigüina-vulkaan was ooit de hoogste vulkaan in Midden-Amerika met ongeveer 3000 m, tot een enorme explosie in 1835. Sindsdien is hij gestegen tot slechts 870 m. De vulkaan is bedekt met tropisch droog bos, de thuisbasis van scharlaken ara’s, slingerapen en zelfs poema’s. Het bos reikt tot in de krater, waarin zich op 700 m diepte een meer met blauwgroen regenwater bevindt. In het reservaat vind je ook een natuurlijk zwembad met warm water gevoed door de vulkaan. Niet ver weg ligt de Golf van Fonseca, die grenst aan Nicaragua, Honduras en El Salvador en prachtige stranden heeft.

Natuurreservaat vulkaan Mombacho

Mombacho, een slapende vulkaan, is volledig bedekt met nevelwoud. In dit natuurgebied ten zuiden van Granada vind je een ongelooflijke verscheidenheid aan soorten: zo’n 170 soorten vogels, talloze reptielen, amfibieën en zoogdieren hebben hier hun leefgebied gevonden. De flora op de Mombacho vulkaan is niet minder indrukwekkend. Let vooral op de ongewoon mooie orchideeën die hier in overvloed aanwezig zijn. Je ziet onderweg ook fumarolen, wat bewijst dat je echt op een vulkaan loopt. In het natuurgebied zijn 2 wandelroutes, een biologische koffieboerderij, een vlindertuin en een orchideeëntuin.

Sawadee reizen Costa Rica
Tags: groepsreis, Nicaragua, groepsreizen, 2022-2023, Costa Rica

Groepsreizen Midden- en Zuid-Amerika

 • Argentinië
 • Brazilië
 • Chili
 • Colombia
 • Costa Rica
 • Cuba
 • Mexico
 • Nicaragua
 • Peru
 • Suriname
 • Midden- en Zuid-Amerika