Amazoneregenwoud

Amazoneregenwoud
Het Amazoneregenwoud in Brazilië is een van de meest diverse en fascinerende regio’s op aarde. Het beslaat ongeveer 6,7 miljoen vierkante kilometer en strekt zich uit over negen Zuid-Amerikaanse landen, waarvan het grootste deel (ongeveer 60%) zich in Brazilië bevindt.

Natuurschoon

Het Amazonegebied staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid. Het herbergt ’s werelds grootste tropische regenwoud, met talloze rivieren, waaronder de machtige Amazone-rivier, die het op één na langste riviersysteem ter wereld is. Het regenwoud wordt gekenmerkt door dichte jungle, enorme watervallen, uitgestrekte wetlands en een diversiteit aan flora en fauna die nergens anders ter wereld te vinden is.

Dieren

De biodiversiteit in het Amazoneregenwoud is ongeëvenaard. Het is de thuisbasis van meer dan 400 miljard individuele bomen, die behoren tot 16.000 verschillende soorten. Hier leven naar schatting meer dan 400.000 soorten planten, ongeveer 2,5 miljoen insectensoorten, 1.300 vogelsoorten, 3.000 vissoorten, 430 zoogdiersoorten en 378 reptielsoorten. Enkele van de meest iconische dieren die in het Amazonegebied voorkomen, zijn onder andere de jaguar, de anaconda, de piranha, de roze rivierdolfijn en de kapucijnaap.

Grootte

Het Braziliaanse Amazonegebied beslaat ongeveer 5 miljoen vierkante kilometer, wat ongeveer de helft van het totale landoppervlak van Brazilië is. Het regenwoud en de rivieren in dit gebied zijn essentieel voor de water- en koolstofcyclus van de planeet, en spelen een cruciale rol in het reguleren van het wereldwijde klimaat.

Inheemse stammen

Het Amazonegebied is ook de thuisbasis van ongeveer 400 verschillende inheemse stammen, met een geschatte bevolking van ongeveer 240.000 mensen. Deze gemeenschappen zijn diep geworteld in hun tradities en hebben unieke culturen en talen ontwikkeld die nauw verbonden zijn met hun omgeving. Sommige van deze stammen leven nog steeds in vrijwillige isolatie, met minimale tot geen contact met de buitenwereld. Enkele bekende stammen zijn de Yanomami, Kayapo, Ticuna en Huaorani.

Het Amazonegebied staat onder druk door ontbossing, klimaatverandering en grootschalige landbouw. Het behoud van dit unieke ecosysteem en de bescherming van de inheemse bevolking is van groot belang voor het behoud van de biodiversiteit en het klimaat op aarde.

Rondreizen

Groepsreizen Brazilië