Patagonie

Patagonie gletsjer en bergen
Patagonië, een prachtige en ongerepte regio gelegen in het zuidelijke deel van Zuid-Amerika, is gedeeld door Argentinië en Chili. Deze betoverende uitgestrektheid is beroemd om zijn uitgestrekte steppen, rijke wilde dieren, kristalheldere meren en indrukwekkende bergen. Hier richten we ons op het Argentijnse deel van Patagonië en de wonderen die het te bieden heeft.

Geografie en Klimaat

Argentijns Patagonië, een gebied dat groter is dan sommige landen, strekt zich uit van de Andes in het westen tot de Atlantische Oceaan in het oosten, en van de Pampa’s in het noorden tot Vuurland in het zuiden. Het landschap varieert van ruige bergen en gletsjers in de Andes, zoals de Perito Moreno-gletsjer tot uitgestrekte plateaus en de woestijn. Patagonië heeft de grootste woestijn van Argentinië.

Het klimaat in Patagonië is net zo gevarieerd als het landschap, variërend van een koud regenwoudklimaat in het zuidwesten tot een semi-aride klimaat in het oosten. De zomers (december tot maart) zijn mild met temperaturen rond de 20°C, terwijl de winters koud kunnen zijn met temperaturen die dalen tot onder het vriespunt. De regio is berucht om zijn sterke winden, vooral in het late voorjaar en de zomer.

Steden en Inwoners

De regio is uitgestrektheid en dunbevolkt. De inwoners zijn een mix van inheemse volkeren, zoals de Mapuche en afstammelingen van Europese immigranten. Spaans is de voertaal.

Enkele van de belangrijkste steden in Argentijns Patagonië zijn Bariloche, bekend om zijn Zwitserse alpine-stijl architectuur en chocolade. Ushuaia is de zuidelijkste stad ter wereld en El Calafate is de toegangspoort tot het Los Glaciares Nationaal Park. Deze steden bieden accommodatie en faciliteiten voor toeristen die de natuurlijke wonderen van de regio willen ontdekken.

Attracties

Argentijns Patagonië is een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. De regio is beroemd om zijn wandelpaden, zoals die in het Nationaal Park Tierra del Fuego en het Nationaal Park Los Glaciares, waar je de Fitz Roy-berg kunt beklimmen of de Perito Moreno-gletsjer kunt bezoeken. Dierenliefhebbers kunnen walvissen spotten in Peninsula Valdes of pinguïns, zeeleeuwen en olifantenzeehonden op Punta Tombo.

Wandelen

Los Glaciares National Park, Argentinië: Het park bevat een aantal van de meest spectaculaire gletsjers ter wereld, zoals de Perito Moreno en de Upsala. De meest populaire trektocht is de Fitz Roy Trek, een route van ongeveer 10 km met een gemiddelde moeilijkheidsgraad, maar met een prachtig uitzicht op de Fitz Roy berg.

Tierra del Fuego National Park, Argentinië: Dit park biedt een aantal kortere wandelingen, perfect voor een dagtocht. Het landschap varieert van bergen tot bossen en meren. De moeilijkheidsgraad varieert van makkelijk tot gemiddeld.

Vervoer

Om naar Patagonië te reizen, zal je waarschijnlijk via Buenos Aires (voor Argentijns Patagonië) of Santiago (voor Chileens Patagonië) moeten vliegen. Vanaf daar zijn er binnenlandse vluchten naar kleinere steden in de regio, zoals El Calafate, Ushuaia, of Punta Arenas. Daarnaast zijn er ook busdiensten beschikbaar. In de regio zelf zijn er veel georganiseerde tourbureaus die vervoer naar de trekking startpunten kunnen regelen.

Groepsreis Patagonië

Groepsreizen Argentinië (+ Chili, Brazilië)
Argentinië en Patagonië (TUI, 17 dagen, v.a €3250)
Patagonië Hoogtepunten (Sawadee, 18 dagen, v.a €3799)
Patagonië rondreis (Sawadee, 23 dagen, v.a €4769)
Patagonië rondreis (Koning Aap, 24 dagen, v.a €5295)
Patagonië en Paaseiland (Sawadee, 30 dagen, v.a €6999)