Edinburgh

Edinburgh Schotland
Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en de op een na grootste stad. Er wonen 519.000 mensen. De historische binnenstad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een stedentrip Edinburgh is een goede keus als je houdt van Middeleeuwse cultuur, kastelen en authentieke pubs. Het klimaat is vrij koel met een gemiddeld maximum van 19 graden in juli. De munteenheid in Schotland is Pound Sterling (GBP). Een GBP ligt in juni 2022 rond de 1,16 euro.

Vliegveld

Het vliegveld ligt zo’n 13 km van de stad. Airlink 100 is een express bus die naar de binnenstad van Edinburgh rijdt. Tickets koop je online of in de bus. Een Airlink ticket kost £4.50 voor een enkeltje en £7.50 voor een retour. De bus rijdt 24 uur per dag tussen het vliegveld en de stad. De tram rijdt tussen 7.00 uur en 19.00 uur om de 7 minuten naar de stad. Buiten deze uren gaat de tram om het kwartier. Een volledige tramrit duurt een half uur , een enkeltje kost £6.50 en een retour is £9. Een taxi doet er 25 minuten over om naar de stad te rijden en kost ongeveer £23-£30.

Vervoer in de stad

De bus is het belangrijkste vervoermiddel in Edinburgh. Het grootste busbedrijf is Lothian Buses dat voor 91% in handen is van de gemeentelijke overheid. Een los ticket kost £1.80 en een DAYticket is £4.50. Met het DAYticket mag je ook in de trams reizen zolang je in de city zone blijft. Met een gewone dagkaart mag je niet naar het vliegveld reizen, je moet dan een duurder ticket kopen. Het Network DAYticket kost £10 en is inclusief vervoer van/naar het vliegveld plus bussen/trams in alle zones. Busbedrijf First Scotland East rijdt vooral regionale diensten buiten de stad.

Bezienswaardigheden

De historische binnenstad bestaat uit een Old Town en een New Town. De Old Town dateert van de Middeleeuwen en New Town werd gebouwd tussen 1767-1850. Beiden staan op de Werelderfgoedlijst. De twee stadsdelen worden met elkaar verbonden door North Bridge.
– Edinburgh Castle
– Palace of Holyroodhouse
– Royal Mile (weg tussen Castle en Palace)
– Camera Obscura & World of Illusions
– Princes Street en George Street
– Victoria Street
– Cockburn Street
– Scottish Parliament
– Calton Hill (met verschillende monumenten)
– Royal Botanic Garden

Uitgaan

In zowel de Old Town als New Town zijn veel pubs en kroegen te vinden. Bekende clubs zijn The Liquid Room (Victoria Street), Club Tropicana (Lothian Rd), The Hive Nightclub & Venue en The Bongo Club (Cowgate). Club La Belle Angele scoort erg goed in Google met 434 reviews en 4,2 sterren gemiddeld.

Hotels

Er zijn meer dan 1000 accommodaties te boeken. Onderstaand lijstje is een selectie van een aantal populaire hotels in Edinburgh.
Leonardo Royal Edinburgh Haymarket (11.841 reviews, 7.9 gemiddeld)
– Ibis budget Hotel Edinburgh Park (9620 reviews, 7.7)
– YOTEL Edinburgh (Queenstreet, 8387 reviews, 8.4)
– Ibis Edinburgh Centre South Bridge – Royal Mile (6785 reviews, 8.1)
– Cityroomz Edinburgh (bij Princestreet, 6079 reviews, 8.0)
– Old Waverley Hotel (bij centraal treinstation en Old Town, 5832 reviews, 8.0)
– Ibis Edinburgh Centre Royal Mile – Hunter Square (4560 reviews, 8.4)
– Holiday Inn Express Edinburgh – Royal Mile (3680 reviews, 8.4)
– Castle Rock Hostel (1673 reviews, 8.8)

Trein

Edinburgh heeft 4 treinstations. Het belangrijkste station is Waverley dat dichtbij de oude binnenstad ligt en 20 platformen heeft. Je kan hier de trein pakken naar Londen of Glasgow.

Goedkope groepsreis Groot-Brittannië

  • Groepsreis Schotland
  • Engeland en Wales
  • Europa
  • Tags: groepsreis Schotland, goedkope rondreis, bus, busreizen, taptoe, Military Tattoo, wandelen, groepsreis Grand Tour, groepsreis Schotse Hooglanden, Loch Ness, bezienswaardigheden Schotland