Salzburg

Salzburg in de avond

Binnenstad Salzburg Werelderfgoedlijst

Ben je van plan op vakantie te gaan naar Oostenrijk, dan is de stad Salzburg echt een aanrader. Deze stad ligt ten noorden van de Alpen en staat vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De prachtige architectuur van de stad en het levendige stadscentrum maakt deze stad een populaire vakantiebestemming voor mensen door heel Europa. Op culturele basis is deze stad een van de mooiste steden in Europa met een rijke geschiedenis. In het hoogseizoen kan de stad erg druk zijn.

De culturele stad Salzburg

De stad is in de 16e eeuw door Italiaanse architecten herbouwd in de Barokke stijl met veel versieringen. In de stad zijn veel kerken en kastelen te vinden. Omringd door de Oostenrijkse Alpen geeft de stad een spectaculair beeld, vooral in de nacht.

Dom en abdij
Salzburg is relatief klein met 150.000 inwoners maar kent een rijke geschiedenis met veel oude gebouwen, prachtige architectuur en een mooi historisch centrum. De binnenstad (Altstadt) staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het hart van de binnenstad is Residenzplatz waar de Dom van Salzburg te zien is en het paleis Alte Residenz. Aan de buitenkant lijkt de Dom vrij gewoon maar binnen is het erg indrukwekkend. Een andere aanrader is het Benedictijnerabdij St. Peter waar je de oudste bibliotheek van Oostenrijk kan vinden. Bij een bezoek aan Salzburg mag het geboortehuis van Mozart zeker niet worden gemist. het grote kasteel Festung Hohensalzburg is een echte blikvanger die over de stad uitkijkt.

Top 10 bezienswaardigheden in Salzburg:
– Festung Hohensalzburg (kasteel op top)
– Geboortehuis van Mozart
– Mirabell paleis met tuinen
– Getreidegasse (winkelstraat)
– Hellbrunn paleis
– Natuurhistorisch museum (Haus der Natur)
– Museum Moderne Kunst
– DomQuartier (museum)
– Salzburg Museum (Neue Residenz)
– Zoo Salzburg Hellbrunn

Geschiedenis en omgeving

De geschiedenis van Salzburg begon ruim 1300 jaar geleden in het jaar 696 door de stichting van het klooster van Sankt-Peter. Door de eeuwen heen werd de stad langzaam opgebouwd en werd erg welvarend door de omliggende zoutmijnen in de bergen. Er zijn veel historische feitjes te vinden over de stad. Zo is het de geboorteplaats van Mozart, en ligt het zomerverblijf van Hitler in de buurt van de stad.

Salzburg Card

De toeristenkaart Salzburg Card ziet er goed uit. Kopers krijgen met de kaart toegang tot alle bezienswaardigheden in de stad plus vervoer met de bus in de stad. De Card voor 24 uur kost 27 euro in het laagseizoen en 30 euro in het hoogseizoen. De card voor 72 uur kost 40-45 euro. Je kan de kaart online kopen, in het hotel of bij een toeristenbureau. Als je al snel een aantal attracties bezoekt dan kom je aan het bedrag van de Salzburg Card. Een ticket voor Festung Hohensalzburg kost 16 euro inclusief een ritje met de Festungsbahn (bespaart je de klim naar boven). Een ticket voor het Mozart Huis is 12 euro.

Vervoer

Salzburg telt slechts 150.000 inwoners. Er is geen metro. Het belangrijkste vervoermiddel is de openbare bus. Er is ook een Hop-on hop-off bus die 25 euro kost per dag. Een gezinskaart kost 60 euro.

Vliegveld

De stad Salzburg is goed te bereiken met het vliegtuig vanaf Nederland. Salzburg Airport ligt op 7km van het centrum. Er zijn 2 openbare busdiensten. Lijn 10 rijdt van maandag t/m zaterdag naar het centrum en doet er 15 minuten over. De bus vertrekt om de 10 minuten. Lijndienst 2 pendelt tussen het treinstation van Salzburg en het vliegveld. Deze bus rijdt ook op zondagen. Een enkeltje met de bus is ongeveer 2,5 euro. Een aantal bussen op het vliegveld vertrekken ook naar Tirol en Bavaria. Een taxi vanaf het vliegveld zou tussen de 13 en 17 euro kosten.

Goedkope groepsreis

  • Groepsreizen Oostenrijk
  • Zwitserland
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Hongarije
  • Tsjechië & Slowakije