Kopenhagen

Stedentrip Kopenhagen

De hoofdstad van Denemarken is een van de duurste steden van Europa, en waarschijnlijk ook van de wereld. Voor sommigen lijkt Kopenhagen op Parijs, anderen vinden het op Amsterdam lijken. En al deze mensen hebben gelijk, want elke buurt is compleet anders en combineert invloeden van tientallen verschillende plekken in de wereld. Wat is de moeite waard om te zien in Kopenhagen?

Fietsen in Kopenhagen – de perfecte manier om de stad te verkennen

Als je graag fietst dan moet je deze vorm van sightseeing zeker eens proberen. De stad is op alle mogelijke manieren bereikbaar voor fietsers. Volgens gegevens van de stad Kopenhagen zijn er meer fietsen dan mensen in Kopenhagen en vijf keer meer fietsen dan auto’s. Kopenhagen heeft onlangs toegezegd om in 2025 de eerste co2neutrale hoofdstad ter wereld te worden. In totaal wordt hier dagelijks 1,2 miljoen kilometer gefietst en maar liefst 62% van de inwoners pendelt op twee wielen naar het werk of naar school.

In tegenstelling tot wat het lijkt, worden Denen niet op een fiets geboren. Deze trend gaat terug tot de jaren zeventig, toen heel Denemarken te maken kreeg met de energiecrisis en de popularisering van milieubewegingen. In die tijd verbood de overheid inwoners om op zondag te rijden. Het was toen dat de Deense Fietsersfederatie herboren werd, die massale campagnes startte om de fietslevensstijl te promoten en eisen te stellen: betere infrastructuur en veiligheid voor fietsers. Dit viel samen met de planologische hervormingen en de inrichting van vrije fietspaden.

Tivoli tuinen

Bij het verlaten van het treinstation zie je waarschijnlijk de achterkant van de Tivoli-tuin. Het kan hier ’s avonds gezellig zijn, wanneer de hele stad schittert met miljoenen kleuren, en soms gaat veel plezier gepaard met verschillende evenementen: concerten, optredens, optredens van komieken en dergelijke.

Wat is er zo speciaal aan de Tivoli tuinen denk je nu? Ze werden bijna twee eeuwen geleden opgericht in 1843 en is het op twee na oudste nog actieve pretpark ter wereld. Ja, er is nog zo’n park in Kopenhagen zelf: Bakken. De oudste ter wereld, opgericht in 1583. De toegang is gratis. Je vindt er ook volop vertier voor het hele gezin. Er zijn geen moderne attracties, geen kleurrijke neonlichten, maar er zijn houten wachtrijen en rare kraampjes. In de buurt is er het Jaegersborg-paleis en het Dyrehaven-park, dat wil zeggen het Deer Park, ernaast. De naam is niet toevallig, ongeveer 2000 van deze prachtige wezens leven hier.

De grote en beroemde mensen van de wereld bezochten de Tivoli-tuinen. De in Kopenhagen gevestigde Hans Ch. Andersen kwam hier om zijn batterijen op te laden en inspiratie op te doen. Het idee voor het park werd gekopieerd door niemand minder dan Walt Disney. Interessant is dat de oprichter van het Deense pretpark, Georg Carstensen, het motto volgde dat zijn tuin nooit zou worden voltooid. Dit principe werd ook gevolgd door de maker van Disneyland.

Ny Carlsberg Glyptotek

De Glyptotek is opgericht door de wereldberoemde brouwer Carl Jacobsen, die in zijn tijd een succesvol ondernemer en mecenas was. De collecties omvatten kunstwerken en antiek uit de oudheid. Het is een museum als geen ander museum. Jacobsen geloofde dat kunst ieders leven kan verrijken en niet hoeft te worden verpakt in een didactisch karakter.

Daarom heeft de Glyptotek geen museale “atmosfeer”. Er zijn hier geen lange beschrijvingen en de schilderijen, sculpturen en werken van verschillende soorten worden vergezeld door planten, banken en de sfeer is vrij informeel. Rust en stilte vinden we tussen de kunst, en niet de opgeblazenheid die we kennen van het Prado in Madrid of het Louvre in Parijs. Bezienswaardig in Kopenhagen deze plek.

Bij de hoofdingang van de Tivoli-tuinen staat een van de vele standbeelden van Hans Andersen, met daarachter het Stadhuisplein en het Stadhuis dat erop staat. De inspiratie voor de bouw van deze plek komt uit de Italiaanse stad Siena.

De Town Hall Tower is een van de hoogste gebouwen in Kopenhagen en biedt een prachtig uitzicht over de stad.

In het centrale deel van het gebouw bevindt zich de stadhuistuin met een fontein. In het gemeentehuis zelf staat de Jens Olsen Wereldklok, een zeer geavanceerde astronomische klok.

Zijstraten van Strøget

Het woord Strøget komt van “stretch” en is sinds het begin van de stad de naam van het voetgangersgebied van de stad. Dit is door de eeuwen heen veranderd toen Kopenhagen afbrandde, werd overvallen en de wegindeling veranderde. Dat is de reden waarom de wijk Strøget zo verschillend is qua gebouwen, je vindt er gebouwen die zijn opgetrokken uit de 15e tot de 20e eeuw, en elk van de steegjes zal anders zijn.

Strøget begint direct bij het Stadhuisplein en eindigt bij Kongens Nytorv, waar de Nyhavn-jachthaven begint. Een tijdlang was het zelfs de langste voetgangersstraat ter wereld. Mooie straatjes die ervan afwijken en het kleurrijke karakter van de stad laten zien. Het is de moeite waard om ze in Kopenhagen te ontdekken en te zien.

Gammeltorv

De Gammeltorv is het oudste plein van Kopenhagen, gebouwd in de stijl van een middeleeuwse stad. Als je afwijkt van Strøget, dan kom je hier zeker. Het is niet zo’n toeristische plaats als de hoofdader van de stad. Het is afgesneden met kleuren en meer lokale mensen in de cafés.

Dit is waar Kopenhagen “begon” als een klein dorpje op een kleine heuvel – tussen Gammeltorv en het Stadhuisplein met Vestergade Street als hoofdweg. Het gebied is tot op de dag van vandaag licht hellend. Interessant is dat er ten tijde van de eerste ontwikkeling van de stad hier moerassen waren. Op dit kleine en charmante plein werden vandaag alle doodvonnissen voltrokken: onthoofdingen en verbranding op de brandstapel. De uitzondering was de ophanging die plaatsvond in Vesterport.

Gråbrødretorv is een plein waar in de 12e eeuw het Gråbrøder-klooster stond. Het functioneerde op deze manier tot de 15e eeuw, totdat het werd geliquideerd als gevolg van corruptie van de autoriteiten. De ruïnes zijn te vinden in restaurant Peder Oxe.

In de 16e eeuw stond er een schandezuil waarop de bewoners konden spugen, en in de 17e eeuw werd alles wat ernaast stond verbrand. In de 20e eeuw werden hier bomen geplant, maar die hebben de tand des tijds niet overleefd, op één plataan na die hier nu nog staat. Samen met de Tweede Wereldoorlog werden onder het hele plein bunkers gebouwd.

In de jaren 80 was het een populaire ontmoetingsplek voor jongeren en studenten. Op het plein staat een sculptuur van Søren Georg Jensen.

Pistoolstraat

In zekere zin is het de laatste straat van dit type in het stadscentrum. Voor de grote brand van 1728 was Kopenhagen een wirwar van smalle, kleine straatjes. Alleen zij overleefde de brand die enkele dagen duurde, hoewel ze nieuwe kolonisten niet verleidde met haar uiterlijk. Het werd in de jaren tachtig gemoderniseerd om toeristen aan te moedigen het opnieuw te bezoeken. Het is erg trendy en heeft verschillende modewinkels en kunstgalerijen.

Trinitatis

In de buurt van Gråbrødretorv staat de legendarische kerk van de Heilige Drie eenheid met zijn karakteristieke ronde toren. Maar laat je niet voor de gek houden – de kerk en de toren zijn twee afzonderlijke entiteiten die behoren tot een kerkcomplex genaamd Trinitatis. Naast de kerk en het astronomisch observatorium in de Ronde Toren is er ook een bibliotheek.

De kerk is oorspronkelijk gebouwd als studentenkerk. Er is een beroemde rebus op de façade van de toren, die stelt dat de toren werd gebouwd voor een plaats van aanbidding.

Tijdens zijn geschiedenis heeft het verschillende branden in Kopenhagen en bombardementen door Britse troepen overleefd.

De Ronde Toren is een gebouw waar astronomische berekeningen werden uitgevoerd en het is het oudste observatorium van dit type in Europa. Tegenwoordig is het echter een uitstekend uitkijkpunt over de stad.

Koninklijk kasteel Roseborg

Het is moeilijk te tellen hoeveel kastelen en paleizen er in Kopenhagen zelf zijn. Laten we voor de eenvoud aannemen dat dit 4 kastelen en 3 paleizen zijn. Tegenwoordig is een van de meest bezochte Rosenborg, gebouwd in de 16e eeuw als kasteel. Je zult het niet geloven, maar het was oorspronkelijk bedoeld als residentie in de buitenwijken van koning Christian IV. Tegenwoordig bevindt het zich in het centrum van de Deense hoofdstad. Het was echter geen bijzonder populaire residentie onder Deense vorsten, daarom heeft het niet geleden tijdens talrijke Deense conflicten – belangrijke mensen verlieten het. Het had dus geen zin om hem aan te vallen.

Het is 400 jaar in uitstekende staat bewaard gebleven, dus het was perfect voor een museum waar koninklijke regalia worden bewaard. Er zijn alle overgebleven en nog steeds gebruikte kronen, een appel, een scepter en een kroningsgrijper. Midden in het kasteel ontdek je ook perfect bewaard gebleven bijkeukens: de slaapkamer, het bureau of de koningsbadkamer. Je bezoekt ook de troonzaal die wordt bewaakt door drie levensgrote zilveren leeuwen.

Koninklijke tuinen

In de buurt van het kasteel werd een park aangelegd genaamd de King’s Gardens met het standbeeld van Andersen, en iets verder de Botanische Tuin. Wat kun je zien in Kopenhagen? Onder andere hoe Denen rusten in parken.

Eiland Gammelholm

Gammelholm is een groot eiland dat Nyhavn verbindt met het kasteeleiland, en het is de thuisbasis van het parlement in het voormalige Christiansborg-kasteel. Vroeger was het een industriegebied met de scheepswerven van de marine.

Charlottenborg bevindt zich ook op Gammelholm. Dit is een kleine residentie voor Kopenhagen, waar tegenwoordig de Deense Academie voor Schone Kunsten is gevestigd. Oorspronkelijk gebouwd voor een koninklijke minnares, werd het vernoemd naar een andere koningin – Charlotte Amalie. Het gebouw van het Koninklijk Theater is hier ook vlakbij.

Vanaf Gammelholm is het gemakkelijk om Slotsholmen te bereiken, de thuisbasis van het prachtige Christiansborg-kasteel. Tegenwoordig is het de zetel van de Folketing, d.w.z. het Deense parlement, evenals het Hooggerechtshof, het kabinet van de premier en verschillende koninklijke kamers.

Wisseling van de wacht van Amalienborg

Elke dag om 12.00 uur is er een standaard show wisseling van de wacht. Als de koningin op zondag in het paleis is, vindt er een iets meer ceremoniële wisseling van de wacht plaats. Je ziet dan de herdenkingsrode en blauwe uniformen van de bewakers.

Je kunt Amalienborg gemakkelijk bereiken vanaf de zijkant van de Marmeren Kerk, officieel ook bekend als de Frederikskerk (omdat deze zich in Frederiksstaden bevindt). De hoeksteen werd er in de 18e eeuw onder gelegd, maar er waren enkele jaren verstreken voordat het definitieve ontwerp van het gebouw voltooid was. Na de dood van de sponsor, dat wil zeggen koning Frederik, ging het bouwwerk de kop in. Pas honderd jaar later werd de kerk opnieuw gebouwd. Het werd in gebruik genomen 145 jaar nadat de eerste steen was gelegd, wat meer is … de kerk was toen in privébezit.

Marmeren kerk in Kopenhagen

Het gebouw zelf verdient echter aandacht. De onderkant van de kerk is cirkelvormig met twee vierkante uitbreidingen naar het oosten en westen (ingangen). Het gebouw is bedekt met gjellebækmarmor, Noors marmer dat wordt gewonnen in Bergen en het nabijgelegen bisdom De Lillienschioldske marmorværker.

De kerk is omgeven door 14 bronzen beelden, een ervan vertegenwoordigt de theoloog, filosoof en dichter – Kierkegaard, die de investering van de Marmeren Kerk zou bekritiseren.

Aan de binnenkant is de koepel versierd met schilderijen van 12 apostelen. Je kunt gemakkelijk de balustrades rond het interieur van de tempel betreden en de kerk vanuit een ander perspectief bewonderen. Het is de enige kerk in Scandinavië die een koepel heeft.

In de buurt van deze kerk is er ook een prachtige orthodoxe kerk van St. Alexander Nevski in Kopenhagen. Het gebouw werd gefinancierd door de Russische tsaar Alexander III op verzoek van zijn vrouw, Tsarina Maria Fedorovna, voorheen Maria Sophia, een Deense prinses.

Kasteel Frederiksberg

Iets verder van het centrum van het huidige Kopenhagen ligt ook het kasteel van Frederiksberg. Het was de zomerresidentie van koning Frederik IV en de omliggende tuinen zijn echt een bron van Deense trots. Tegenwoordig herbergt het de School voor Militaire Officieren.

Jachthaven van Nyhavn

Over het algemeen raden we Nyhavn niet aan (vooral in de zomer, wanneer de toeristenmassa alle kanten van het kanaal overstroomt), maar wedden dat je er toch heen gaat? Dat komt goed uit, want vanuit Nyhavn kun je naar Christianshavn, dat veel interessanter en minder druk is. Het kanaal is ooit gegraven door Zweedse krijgsgevangenen, wat verklaart waarom de Zweden juist niet van deze charmante hoek van de Deense hoofdstad houden.

Nyhavn is een voorbeeld van hoe een onheilspellende buurt iets positiefs kan worden. Bijna 300 jaar lang werd het voornamelijk bewoond door criminelen, prostituees, zeelieden en van beroemde mensen, Hans Christian Andersen. Gevechten, diefstallen, pooiers, misdaden waren hier aan de orde van de dag.

Nyhavn

In de jaren tachtig werd de plaats gerenoveerd om er vele goede restaurants, cafés en bars te huisvesten. Als de prijzen je niet echter afschrikken, gaat er niets verloren. Iets verder bij de ophaalbrug ligt Broens Gadekøkken. Dit is een plek waar je veel streetfood vindt. Inderhavnsbro, want dat is de naam van de juiste ligging van dit gebied, is bekend van het feit dat deze jachthaven werd gebruikt door kooplieden die naar Groenland, Faeröer en IJsland zeilden.

Achter het straatvoedsel Broens ligt een andere opmerkelijke wijk die een bezoek waard is in Kopenhagen – Christianshavn. De brug kijkt ook uit over de haven en het beruchte Opera House.