Duurzaamheid
Bijna elke reisorganisatie onderschrijft tegenwoordig het belang van duurzaam reizen. De opwarming van de aarde is een bron van zorg bij veel burgers en overheden. Hoe weet je nu welke touroperator zich echt inzet voor een beter milieu? Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten.
Duurzaamheidscertificaat Travelife
In 2007 werd het Travelife Duurzaamheidprogramma opgericht door de brancheorganisaties ABTA (British Travel Association) en ANVR. Er zijn 3 type duurzaamheidscertificaten voor touroperators: Travelife Engaged, Travelife Partner en Travelife Certified (excellence in sustainability). Om in aanmerking te komen voor het certificaat worden de duurzaamheidprestaties bekeken door Travelife. Leden zijn jaarlijks lidmaatschapsgeld verschuldigd. In 2019 zijn er 23 reisorganisaties met een Travelife Certified certificaat. Naast verwachte namen als Koning Aap, Sawadee, Shoestring, SNP staan ook KRAS, Fox en TUI vermeld. Een trapje lager is het certificaat Travelife Partner. Touroperators in deze klasse zijn o.a Corendon, Peter Langhout en Stip Reizen. (link: Travelife certificaten). Djoser ontbreekt bij Travelife maar heeft wel samenwerkingen met de South Pole Group om CO2 te compenseren en met UNICEF. Reizigers van Djoser kunnen 5 of 10 euro doneren aan UNICEF en Djoser verdubbelt dan dit bedrag.
CO2 footprint meten
De brancheorganisatie ANVR is affiliate member van de World Tourism Organization UNWTO. De ANVR ontving in 2017 de UNWTO Award for Innovation in Research and Technology. Deze award kreeg de brancheorganisatie voor de Carmacal calculator. Dit is een online tool waarmee touroperators de CO2 footprint kunnen meten van hun vakantiereizen. Consumenten kunnen niet gebruik maken van deze calculator om hun groepsreis door te meten.