Harbour Bridge Sydney

harbour bridge

De Sydney Harbour Bridge, ook wel bekend als de “Coathanger” vanwege zijn kenmerkende boogvorm, is een iconisch symbool van Sydney, Australië. De brug, die de noordelijke en zuidelijke oevers van de Sydney Harbour verbindt, werd geopend op 19 maart 1932.

Lengte, hoogte en breedte

De Harbour Bridge is een van ’s werelds grootste stalen boogbruggen en heeft een totale lengte van 1.149 meter en een breedte van 49 meter. De boog zelf is 503 meter lang en de hoogste punt van de boog bereikt 134 meter boven zeeniveau. De brug bevat acht rijstroken voor verkeer, twee treinsporen, een fietspad en een voetpad.

Ontwerp

De brug werd ontworpen door de Britse ingenieur Dr. John Bradfield en de bouw begon in 1924. Het kostte acht jaar en ongeveer 1.400 arbeiders om de brug te voltooien. Tijdens de bouw werden ongeveer 6 miljoen handgestuurde klinknagels en 53.000 ton staal gebruikt.

Klimmen op de brug

De Sydney Harbour Bridge is niet alleen een belangrijk transportmiddel, maar ook een populaire toeristische attractie. Bezoekers kunnen deelnemen aan de begeleide “BridgeClimb” om de top van de boog te beklimmen en te genieten van een panoramisch uitzicht over de stad, het Sydney Opera House en de haven. De brug is ook een centraal punt tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsvuurwerkshow, die wordt beschouwd als een van de meest spectaculaire ter wereld.

Rondreizen Australië

Groepsreis Australië
Bezienswaardigheden Australië