Sydney

Sydnet brug en stad

Sydney

Sydney is de grootste en oudste stad van Australië, gelegen aan de zuidoostkust van het land in de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. Het is een belangrijk economisch, cultureel en toeristisch centrum in de regio. Sydney staat bekend om zijn iconische bezienswaardigheden, zoals het Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge.

Geschiedenis

De geschiedenis van Sydney begint met de inheemse bevolking van Australië, de Aboriginals, die al duizenden jaren in het gebied woonden. In 1770 kwam de Britse ontdekkingsreiziger James Cook aan land bij Botany Bay, vlakbij het huidige Sydney. De eerste Europese nederzetting werd in 1788 gesticht door Arthur Phillip, die een vloot van 11 schepen met Britse veroordeelden en hun bewakers naar het gebied bracht. Dit markeerde het begin van de Britse kolonisatie van Australië. Sydney groeide snel dankzij de ontdekking van goud in de 19e eeuw en de daaropvolgende economische groei.

Inwoners

Sydney heeft een diverse en multiculturele bevolking van ongeveer 5,3 miljoen inwoners (cijfers uit 2021). Het is een smeltkroes van culturen, met inwoners afkomstig uit vele verschillende landen. Engels is de meest gesproken taal, maar er zijn ook veel mensen die andere talen spreken, zoals Chinees, Arabisch en Spaans.

Attracties & bezienswaardigheden

Er zijn tal van attracties in Sydney die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hier zijn enkele van de meest bekende:

Sydney Opera House: Een iconisch gebouw aan de haven, dat een van de beroemdste opera- en theaterlocaties ter wereld is.

Harbour Bridge: Een andere beroemde landmark van Sydney, die bekend staat als de “Coathanger”. Je kunt eroverheen lopen, fietsen of zelfs klimmen. Elk jaar wordt fungeert de brug als decor voor de grote vuurwerkshow op Oud en Nieuw.

Bondi Beach: Een populaire strandbestemming met prachtig wit zand en helder blauw water. Het is een geweldige plek om te zonnebaden, zwemmen of surfen.

– Taronga Zoo: Een dierentuin met een grote verscheidenheid aan inheemse en exotische dieren, waaronder kangoeroes, koala’s, giraffen en leeuwen.

– Royal Botanic Garden: Een prachtige tuin in het centrum van de stad, die perfect is om te wandelen, picknicken en genieten van de prachtige uitzichten op de haven.

– Darling Harbour: Een bruisende wijk vol met restaurants, bars en winkels, evenals een aquarium en een IMAX-bioscoop.

– The Rocks: Een historische wijk met veel oude gebouwen en straten die teruggaan tot de vroege dagen van de nederzetting van Sydney.

– The Art Gallery of New South Wales: Een kunstmuseum dat een uitgebreide collectie bevat van Australische en internationale kunst, waaronder Aboriginal kunst en hedendaagse kunst.

Winkelen

– Pitt Street Mall – Dit is het belangrijkste winkelgebied in Sydney en biedt een breed scala aan winkels, van high-end boetieks tot grote warenhuizen zoals Myer en David Jones.

– Westfield Sydney – Dit is een groot winkelcentrum in het centrum van de stad, met veel winkels van bekende merken en designerboetieks.

– Queen Victoria Building – Dit historische gebouw is omgebouwd tot een luxe winkelcentrum met meer dan 180 winkels.

– Bondi Junction – Dit is een groot winkelcentrum in de buitenwijk van Bondi, met meer dan 400 winkels.

– The Rocks – Dit is een historische wijk in Sydney met veel boetieks, ambachtelijke winkels en markten.

– Paddington – Dit is een trendy buitenwijk van Sydney met veel designerboetieks, kunstgalerijen en boetiekjes.

– Newtown – Dit is een alternatieve en creatieve buitenwijk met veel vintage winkels, tweedehands winkels en boetieks.

Vliegveld

De internationale luchthaven Kingsford Smith (SYD) ligt op ongeveer 8 kilometer ten zuiden van het stadscentrum. Het is de drukste luchthaven van Australië en biedt verbindingen met veel binnenlandse en internationale bestemmingen. Met de taxi naar Sydney CBD duurt 20 minuten en kost ongeveer 45 tot 60 AUD. Een Australische dollar is 0,61 euro waard (april 2023). De trein Airport Link vertrekt elke 10 minuten en het duurt 13 minuten naar het centrum. Een ticket kost 18 tot 20 AUD. De trein tussen de terminals T1 en T2/3 (binnenlandse vluchten) kost 9 AUD en een ritje duurt 2 minuten. De bus naar het centrum kost 16 AUD.

Trein

Sydney heeft een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk, waaronder treinen, bussen, veerboten en lightrail. De treinen worden geëxploiteerd door Sydney Trains en verbinden de stad met de omliggende voorsteden en regio’s. De belangrijkste treinstations zijn Sydney Central Station en Sydney Town Hall Station.

Bus

Bussen zijn een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in Sydney. Ze worden geëxploiteerd door verschillende busmaatschappijen, waaronder Sydney Buses, Hillsbus en Forest Coach Lines. Er zijn talloze bus routes die door de stad en de omliggende voorsteden lopen, waardoor het een toegankelijke en handige manier is om de stad te verkennen.

Rondreizen Australië

Groepsreis Australië
Bezienswaardigheden Australië