Reistips Tanzania

Reistips en klimaat

Welkom in Tanzania! Bewonder de fascinerende dieren- en plantenwereld. Leeuwen en hyena’s volgen gnoes, zebra’s en antilopen. Schattige bavianen turnen langs de rand van het bos bij Lake Manyara en het gevarieerde vogelleven zal je ook inspireren. De palmbomen van het kruideneiland Zanzibar wiegen zachtjes in de wind als je hier ontspant na een drukke dag.

Geografie

Tanzania ligt in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan, grenzend aan Kenia en Oeganda in het noorden en Rwanda, Burundi en de DR Congo in het westen. In het zuiden op Zambia, Malawi en Mozambique.

Tanzania – wanneer is de beste tijd om te reizen?

De maanden juni tot en met september worden beschouwd als de meest aangename reistijd. Gedurende deze tijd zijn de temperaturen overdag niet te hoog, het is relatief droog en ’s nachts aangenaam koel. De maanden december tot en met februari zijn ideaal voor een bezoek aan het noorden van het land. De maanden januari en februari worden aanbevolen voor trektochten naar de Kilimanjaro, omdat het dan relatief warm is en het zicht niet bewolkt is.

Hoe is het klimaat en weer in Tanzania?

Vanwege de nabijheid van de evenaar heeft de tropische reisbestemming Tanzania warme tot hoge temperaturen. De kust is het meest aangenaam van juni tot september, wanneer de luchtvochtigheid daalt en de temperatuur ’s nachts daalt tot rond de 20°C. De heetste tijd aan de kust is van oktober tot februari. Het centrale plateau, op een hoogte van ongeveer 1.200 meter, kent grotere temperatuurschommelingen met zeer droge en warme dagen (tot 35 °C) en vrij koele nachten.

In de zeegebieden vindt men vergelijkbare temperaturen met een hogere luchtvochtigheid. Er kan hier zwaardere regen vallen dan op het centrale plateau. In de bergen heerst het hele jaar door een gematigd klimaat en een gemiddelde temperatuur van rond de 22 °C. Het “kleine” regenseizoen begint half tot eind oktober en duurt tot begin december. De noordoostelijke moesson “Kazkazi” veroorzaakt in deze tijd veel regen- en onweersbuien.

Van midden/eind maart tot eind mei brengt de zuidoostelijke moesson “Kuzi” het “grote” regenseizoen. Het regent op dat moment niet constant, maar geconcentreerde regenval in sommige regio’s kan overstromingen en onbegaanbare wegen veroorzaken.

Betaalmiddelen

Welke valuta en betaalmiddelen kun je gebruiken in Tanzania? Contant geld dien je in voldoende hoeveelheden mee te nemen. Enkele banken en internationale hotelketens accepteren ook reischeques. Let op: Het omwisselen van euro’s in de lokale valuta is vaak alleen mogelijk in grotere steden en bepaalde hotels. Met de wereldwijde VISA-kaart kan op betrouwbare wijze contant geld worden opgenomen bij Barclays Bank. Het is echter raadzaam om contant geld te reserveren, omdat de service aan de geldautomaten af en toe onderhevig is aan verstoringen.

Stroom

Wat is het voltage in Tanzania? De spanning is 230V/AC. Neem een 3-polige (UK-stijl) stopcontactadapter mee. Stroomstoringen kunnen voorkomen, dus neem een goede zaklamp mee.

Taal

Welke taal wordt er gesproken in Tanzania? Alleen al in Tanzania worden tot 125 verschillende talen gesproken. Ongeveer 90% van de inwoners spreekt Bantoetalen. In het noorden van het land worden de Nilotische taal, de Zuid-Cushite-taal, de Khoisan-talen, Hadza, Sandawe en de Arabische taal gesproken. De officiële taal was echter ingesteld op Swahili. Bantoetalen = Er worden ongeveer 500 Bantoetalen gesproken door ongeveer 200 miljoen mensen. Ze vormen een subgroep van de Afrikaanse Niger-Congo-talen en zijn verspreid over centraal en zuidelijk Afrika.

Religie

Welke religies zijn er in Tanzania? Het leven van de meeste inwoners van Tanzania wordt gevormd door natuurlijke en tribale gewoonten, evenals door voorouderlijke cultuur. Niettemin behoort ongeveer 43% tot het christendom, 38% tot de islam en 1% tot het hindoeïsme. Door de historische ontwikkeling behoren de bewoners van de kuststreek en de eilandgebieden meer tot de islam, terwijl het achterland meer christelijk is. Geloof is erg belangrijk voor Tanzanianen – het betekent bescherming en een doel in het leven.

Geschiedenis

Welke gebeurtenissen vormen de geschiedenis van Tanzania? De staat Tanzania (voorheen Tanganyika) bestaat pas sinds het einde van de 19e eeuw in de tegenwoordig bekende grenzen. Na bijna 80 jaar koloniale bezetting door Duitsland (1890 – 1918) en Engeland (1920 – 1961), werd Tanzania op 9 december 1961 onafhankelijk. De eerste president was Julius Kambarage Nyerere, die wordt beschouwd als de “vader van de natie”. In 1964 verenigden Tanganyika en de eilandengroep Zanzibar zich tot Tanzania.

Kunst & cultuur in Tanzania

De snijkunst van de Makonde, een Bantu-volk dat leeft in het zuidoosten van Tanzania en het noordoosten van Mozambique, is bekend en erg populair tot ver buiten de landsgrenzen. Traditioneel wordt het houtsnijwerk dat voor de markt wordt geproduceerd, gemaakt van ebbenhout. Door de schaarste van het hout wordt er nu ook veel met Mpingo (Afrikaans zwart hout) gedaan.

De Bantu-bevolking bezit een aantal traditionele muziekinstrumenten. Deze omvatten de kalimba (een soort citer), de kayamba (een rammelaar met tarwekorrels), siwa (hoorns), tari (zoals een tamboerijn) en ngoma (trommels) in alle denkbare soorten en vormen. De moderne muziek van Tanzania is sterk beïnvloed door Congo. Traditionele muziek vermengt zich met rumba, jazz, reggae en wat rock en wordt wat in Congo bekend staat als soukous. Vooral jonge muziek- en dansgroepen en de Tanzaniaanse versie van hiphop, de “Bongo Flava”, worden gewaardeerd.

Belangrijke culturele evenementen zijn jaarlijkse festivals zoals het Sauti za Busara Music Festival (februari) in Zanzibar, het Zanzibar International Film Festival (juni/juli) in Stone Town en het Bagamoyo Arts Festival (september/oktober) in Bagamoyo.

Feestdagen

Wat zijn de belangrijkste feestdagen in Tanzania?

– 01/12: Zanzibar Revolution/ Mapinduiz Day (verjaardag van de omverwerping van de sultan van Zanzibar in 1964)
– 26 april: Union Day (ter herdenking van de eenwording van Zanzibar en Tanganyika in de Verenigde Republiek Tanzania in 1964)
– 06/15: Eid el Fitri (Festival van het verbreken van het vasten)
– 08/08.: Nane Nane Day (Boerendag)
– 22/08: Eid el Hajj (offerfeest)
– 09/12: Dag van de Republiek/Onafhankelijkheidsdag (Dag ter herdenking van Tanganyika’s onafhankelijkheid van het VK)

Voedingsmiddelen en dranken

In Tanzania en op veel plaatsen in Afrika is maïspap (“ugali”) een van de hoofdvoedselsoorten. Ugali wordt gegeten met groenten, stoofschotels en vlees (meestal rund, lam, geit of kip). Het wordt meestal geserveerd tijdens de lunch. Afhankelijk van de levensstandaard kunnen bewoners zich elke dag vlees veroorloven. Een ander typisch gerecht is “Chipsi Mayai”. Het gerecht is een soort omelet met aardappelen of friet en wordt meestal geserveerd met pikante pili pili saus.

Aan de kust van Tanzania wordt meer rijst gegeten. De rijst wordt vaak gekruid met kruidnagel, kerrie of kaneel en geserveerd met zeevruchten en vis. Geroosterde maïskolven of geroosterd brood (“kitumba”) worden vaak als snack langs de weg verkocht. Maar ook de desserts “Mandazis” en “Uji” (zoete deegballen en vloeibare maïspap met suiker) zijn populair.

Het kraanwater mag je in Tanzania niet drinken. In supermarkten is het echter geen probleem om flessen water of frisdrank te krijgen. Je moet er echter voor zorgen dat de flessen goed zijn afgesloten, aangezien flessen af en toe worden bijgevuld en verkocht. Tanzaniaanse thee (vaak zwaar gekruid), koffie, lokaal bier (Serengeti, Safari of Kilimanjaro bier) en bananenbier zijn aanraders. Typisch zijn ook “Konyagi”, een gin-achtige likeur, “Afrikoko”, een chocolade-kokoslikeur en de zoete rode Dodoma-wijn.

Algemene informatie

Waar moet je aan denken voordat je naar Tanzania reist?

Waar moet je op letten bij het fotograferen en filmen? Het fotograferen van luchthavens, politiebureaus, militaire installaties, de nationale vlag en overheidsgebouwen is verboden. Anders is alles toegestaan dat de “goede smaak” niet beledigt. Fotografeer alleen mensen met hun toestemming.

Welke vaccinaties heb je nodig? Verplichte vaccinaties zijn niet vereist. Je hebt alleen een gele koorts vaccinatie nodig als je de luchthaven verlaat met een tussenstop in een gele koorts gebied of als je minimaal 12 uur op die luchthaven wacht op jouw aansluitende vlucht.

Wanneer en waar moet ik een visum aanvragen? Vakantiegangers hebben een geldig paspoort en een visum nodig om Tanzania binnen te komen. De kosten van het visum zijn ongeveer 50 dollar. Het visum moet worden aangevraagd bij de ambassade van de Verenigde Republiek Tanzania voordat je het land binnenkomt.

Het visum kan ook worden afgegeven bij binnenkomst in Tanzania op de internationale luchthavens van het land, de zeehaven van Zanzibar of de belangrijkste grensovergangen.

Groepsreizen Afrika

  • Botswana
  • Egypte
  • Ethiopie
  • Kenia
  • Marokko
  • Zuid-Afrika
  • groepsreis Tanzania