Nationale parken Tanzania
Welke nationale parken zijn er in Tanzania?
Nationaal park Tarangire
Tarangire National Park wordt ook wel het Park van de Olifanten genoemd, omdat het de thuisbasis is van ongeveer 4.000 olifanten. De aarde is bedekt met stoffig rood zand terwijl de zon onophoudelijk brandt vanuit de wolkenloze hemel. Het eens zo groene gras is zo droog als stro en al het vocht lijkt verdwenen. Op de droge rivierbedding krabben kuddes van wel 300 olifanten naar de laatste waterpoelen.
Het vijfde grootste park van Tanzania met zo’n 2.600 km² werd in 1970 gesticht vanuit het voormalige jachtgebied. Tegenwoordig is het de thuisbasis van de grootste populatie wilde dieren buiten de Serengeti. Het bijzondere zijn de kuddes vastelandantilopen, de kuifoorgemsbok en de girafgazelle, die hier in grote aantallen te vinden zijn.
Serengeti Nationaal Park
De Serengeti is een boomloze savanne die zich uitstrekt van het noorden van Tanzania tot het zuiden van Kenia met een oppervlakte van 30.000 km². Het is een van de oudste ecosystemen op aarde.
Het Serengeti National Park beslaat 14.763 km² en ligt midden in de Serengeti en is een van de grootste en bekendste nationale parken ter wereld. Het bijzondere van het nationale park is de jaarlijkse trek (van april tot augustus) van de gnoes. 6 miljoen hoeven beuken over de aarde op zoek naar verse weidegronden, gevolgd door meer dan 200.000 zebra’s en 300.000 Thomson’s gazellen. Als je niet migreert, kun je nog steeds grote kuddes buffels, kleinere groepen olifanten en giraffen zien, en duizenden elanden, topi’s, impala’s en Grant’s gazelle.
Manyara-meer
Lake Manyara is een van de kleinere meren in Tanzania maar zeker een bezoek waard. Het is 230 km³ en trekt een grote verscheidenheid aan exotische vogels aan. Hier ontmoeten duizenden flamingo’s en grote zwermen pelikanen elkaar. Daarnaast staat Lake Manyara bekend om zijn boomleeuwen, die op grote takken dartelen om aan de hitte van de dag te ontsnappen. Er zijn ook veel groepen gnoes, zebra’s, giraffen, olifanten, krokodillen, gazellen, impala’s, struisvogels en antilopen, maar ook zo’n 310 verschillende vogelsoorten.
Bij de ingang van het park is een bos met grote groepen apen die nieuwsgierig in de auto’s kijken om wat bananen af te stoffen. Ga verder naar de met gras begroeide vlaktes en savannes waar de wilde dieren leven, zoals B. de nijlpaarden die in het water rondspringen. Verder naar het zuiden van het park vind je warmwaterbronnen die temperaturen tot 120 graden kunnen bereiken. Lake Manyara staat ook bekend om zijn hoge dichtheid aan baobabbomen, de meeste bomen zijn meer dan duizenden jaren oud.
Victoriameer
Met een oppervlakte van ruim 68.000 km² is het Victoriameer het grootste meer van Afrika. Het is gelegen in het noorden van Tanzania, maar ook in Kenia en Oeganda, waarvan het meeste zich op het nationale grondgebied van Tanzania bevindt. Aan de kust heersen aangename temperaturen van tussen de 20 en 30 graden, waardoor je een kanotocht wilt maken om de kust en de passerende vissersboten vanuit een nieuw perspectief te ervaren.
In de directe omgeving van het Victoriameer wonen meer dan 30 miljoen mensen, evenals honderden soorten vissen en vogels, evenals fascinerende nijlpaarden. Het meer is slechts 80 meter diep en ongeveer 1.100 meter boven de zeespiegel. In het zuidwesten ligt droog bos en in het noordoosten ligt tropisch bos, waar honderden bavianen langs de kant van de weg luieren en diadeemapen behendig door de eeuwenoude mahoniebomen kronkelen.
Kilimanjaro
Met een hoogte van 5.895 meter is de Kilimanjaro het hoogste bergmassief van Afrika. De bergketen in het noordoosten van Tanzania heeft met de berg “Kibo” het hoogste punt van Afrika. De Kilimanjaro wordt vaak genoemd als de grootste berg, maar dit is topografisch niet correct, aangezien het hele hooggebergte deze naam draagt. De bergketen bestaat uit drie uitgedoofde vulkanen. De Shira is met 3.962 m de kleinste, gevolgd door de Mawenzi met 5.149 m. De hoogste is de Kibo-vulkaan met 5.895 m.
Ngorongoro-krater
De Ngorongoro-krater is ontstaan door het instorten van een vulkanische berg. De ingestorte krater bevindt zich aan de rand van de Serengeti in Tanzania. De zijwanden zijn 400 m en 600 m hoog en de diameter ligt tussen de 17 km en 21 km. De kraterrand ligt ongeveer 2.300 m boven zeeniveau. De totale oppervlakte van de krater is ongeveer 26.400 ha.
In 1951 werd de krater onderdeel van het Serengeti National Park. In 1959 werd buiten de krater een heiligdom opgericht – het Ngorongoro Conservation Area – waar de Maasai en hun veeteelt werden toegestaan. In 1981 werden de krater en zijn omgeving uitgeroepen tot biosfeerreservaat en in 2010 werden ze uitgeroepen tot werelderfgoed.
Ongeveer 25.000 dieren bevolken de krater. Deze omvatten zebra’s, buffels, gnoes, elanden, evenals Granz- en Thomson-gazelles. Ze worden bejaagd door luipaarden, gevlekte hyena’s en leeuwen. Er zijn ook tussen de 10 en 15 exemplaren van de bedreigde zwarte neushoorn in het gebied. Olifanten en, ongebruikelijk voor dit gebied, nijlpaarden kunnen ook van tijd tot tijd worden gespot. Er zijn geen giraffen omdat ze de steile kraterwanden niet kunnen beklimmen.
Olduvai-kloof
De kloof strekt zich 50 km uit langs de rand van de Serengeti in het noorden van Tanzania en is tot 100 m diep. De kloof maakt deel uit van de Oost-Afrikaanse Rift Valley – een breuk in de aardkorst. De Olduvai Gorge werd wereldwijd bekend door spectaculaire vondsten van prehistorische fossielen. De vondsten behoren tot de oudste in de menselijke geschiedenis, daarom wordt de kloof ook wel de “wieg van de mensheid” genoemd, samen met locaties in Gauteng in Zuid-Afrika en de Afra-driehoek in Ethiopië.
Stonetown
De populaire wijk Zanzibar City ademt een flair van de 19e eeuw met zijn gebouwen, die nu met verval worden bedreigd. Veel van de gebouwen zijn zo’n 150 jaar geleden gebouwd van koraalrots. Bijzonder fascinerend is het “Huis der Wonderen” (Beit al-Ajaib), dat direct aan de havenpromenade ligt. Het werd ooit gebruikt als het ceremoniële paleis van Sultan Barghash bin Said. Het was het eerste gebouw in heel Oost-Afrika met elektriciteit en stromend water in stalen buizen.
Het gebouw werd later gerenoveerd en diende eerst als zetel van de Britse koloniale regering en later van de regeringen van Tanzania en Zanzibar. Het herbergt nu het “Nationaal Museum van Zanzibar”. In 2000 werd het uitgeroepen tot werelderfgoed. Als je in de buurt bent, mag je de Centrale Markt niet missen. Deze is dagelijks geopend en biedt niet alleen vlees, vis en kruiden, maar ook praktische huishoudelijke artikelen.