Soedan

Groepsreis Soedan

Koning Aap en Djoser hebben beiden een groepsreis Soedan. De langste rondreis is de combinatiereis die zowel Egypte als Noord-Soedan aandoet en die 19 dagen duurt. Als u een ongerepte reiservaring zoekt in Afrika dan kan Soedan een prima keus zijn. Er zijn maar weinig reisorganisaties die groepsreizen naar Soedan in hun programma hebben. Dit zal zeker te maken hebben met de roerige situatie in het land. In 2019 was er nog een militaire staatsgreep. Het land ligt onder Egypte en grenst verder aan de Rode Zee, Ethiopië, Eritrea en Tsjaad. Onder (Noord)Soedan ligt de Republiek Zuid-Soedan dat in 2011 onafhankelijk werd. Zuid-Soedan wordt niet bezocht.

Rondreis Soedan (Djoser, 14 dagen, v.a €2295)
Rondreis Egypte en Noord-Soedan (Djoser, 19 dagen, v.a €2695)

Geschiedenis

Soedan heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het was de thuisbasis van verschillende oude beschavingen, waaronder die van Nubië en Kerma. De beroemde Nubische piramides, die dateren uit de perioden van de koninkrijken Kush en Meroë, zijn enkele van de meest opmerkelijke historische overblijfselen in het land.

In de 19e eeuw werd Soedan geregeerd door het Egyptische-Ottomaanse rijk, waarna het in 1899 een Anglo-Egyptisch condominium werd. Soedan verkreeg zijn onafhankelijkheid van Groot-Brittannië en Egypte in 1956. Sindsdien heeft het land meerdere conflicten en burgeroorlogen meegemaakt, waaronder het conflict in Darfur en de afscheiding van Zuid-Soedan in 2011.

Klimaat

Soedan heeft een gevarieerd klimaat. Het noorden van het land heeft een woestijnklimaat, terwijl het centrale deel een semi-aride klimaat heeft. Het zuiden en zuidoosten van het land ervaren een tropisch klimaat met meer neerslag. Deze klimaatverschillen beïnvloeden de landbouw en leefwijzen in de verschillende regio’s.

Steden

– Khartoem: De hoofdstad en grootste stad van Soedan, gelegen waar de Blauwe en de Witte Nijl samenvloeien. Belangrijke bezienswaardigheden zijn het Nationaal Museum van Soedan en de Khartoemmoskee.
– Omdurman: Bekend om zijn soeks (markten) en als de locatie van het graf van de Mahdi.
– Port Sudan: Een belangrijke havenstad aan de Rode Zee, populair bij duikers.
– Wadi Halfa: Bekend om zijn nabijheid tot de oude tempels van Abu Simbel in Egypte.

Toeristische Attracties

– Nubische Piramides: Gelegen in Meroë, deze piramides zijn een getuigenis van de oude Nubische beschaving.
– Nationaal Park Dinder: Een van de grootste natuurreservaten in Afrika, thuisbasis van vele diersoorten.
– Sanganeb Atoll Marine National Park: Een UNESCO Werelderfgoed site in de Rode Zee, bekend om zijn prachtige koraalriffen.

Vervoer

– Vliegvelden: Khartoem International Airport is het belangrijkste vliegveld in Soedan, met verbindingen naar diverse internationale bestemmingen.
– Trein: Het treinnetwerk in Soedan verbindt belangrijke steden zoals Khartoem, Port Sudan en Wadi Halfa, hoewel het beperkt is qua frequentie en comfort.
– Bussen: Bussen zijn een gangbare vorm van vervoer tussen steden, hoewel de wegcondities variëren.

Goedkope groepsreis Afrika

 • Botswana
 • Egypte
 • Ethiopie
 • Gambia
 • Kenia
 • Marokko
 • Namibie
 • Tanzania
 • Zuid-Afrika
 • Afrika
 • Shoestring Groepsreizen