Mozambique

mozambique
Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika en is ongeveer 20 x zo groot als Nederland. Het heeft bijna 27 miljoen inwoners en de hoofdstad is Maputo. In 1975 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen.

Groepsreis Mozambique & Zuid-Afrika 2024

Groepsreizen naar Mozambique zijn vaak in combinatie met een bezoek aan Zuid-Afrika. De groepsreis van Sawadee is een aanrader als u veel van Mozambique wilt zien. De reis gaat op dag 4 naar hoofdstad Maputo en schiereiland Macaneta waar 2 nachten verbleven wordt. Hierna gaat de reis verder naar Barra Beach waar prachtige witte stranden te vinden zijn en men prima kan snorkelen. De groep verblijft 3 nachten in een lodge vlakbij het strand. Na deze strandvakantie zet de reis zich voort naar Vilankulo dat ook mooie stranden heeft. Dichtbij deze stad ligt het bekende Bazaruto Nationaal Park. Op dag 12 is er een bezoek aan Chizavane. De volgende dag wordt er koers gezet naar Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika en Mozambique (Djoser, 19 dagen, v.a €2995)

Geschiedenis

Mozambique heeft een complexe geschiedenis, gekenmerkt door zowel inheemse koninkrijken als buitenlandse invloeden. Het was ooit een deel van de handelsroutes tussen Arabische en Afrikaanse rijken. In de 16e eeuw werd het een Portugese kolonie, een periode die tot in de 20e eeuw voortduurde. De onafhankelijkheid van Portugal werd bereikt in 1975 na een langdurige guerrillaoorlog. Na de onafhankelijkheid volgde een burgeroorlog die duurde tot 1992.

Klimaat

Het klimaat in Mozambique varieert van tropisch tot subtropisch. Het land kent twee hoofdseizoenen: een regenseizoen van november tot april en een droog seizoen van mei tot oktober. De kustgebieden zijn over het algemeen warmer en vochtiger, terwijl het binnenland koeler kan zijn, vooral in de hooglanden.

Steden

Maputo: De hoofdstad en grootste stad van het land, bekend om zijn levendige cultuur, koloniale architectuur en prachtige kustlijn.
Beira: Een belangrijke havenstad aan de Indische Oceaan, met historische gebouwen en een bruisend stadsleven.
Nampula: Gelegen in het noorden, een centrum voor handel en industrie met diverse culturele invloeden.

Toeristische Attracties

– Bazaruto Archipel: Een prachtige groep van eilanden met adembenemende stranden, helder water en rijke onderwaterwereld, ideaal voor duiken en snorkelen.
– Gorongosa National Park: Een van de meest biologisch diverse gebieden in Afrika, met een overvloed aan wilde dieren.
– Ilha de Moçambique: Een UNESCO Werelderfgoedlocatie, bekend om zijn historische Portugese en Arabische architectuur.

Vliegveld

Het belangrijkste internationale vliegveld is Maputo International Airport, gelegen in de hoofdstad. Andere belangrijke luchthavens zijn Beira Airport en Nampula Airport, die zowel binnenlandse als beperkte internationale vluchten aanbieden.

Trein en Bus

Treinvervoer in Mozambique is beperkt, maar er zijn enkele routes die belangrijke steden en regio’s verbinden. Bussen zijn een populairder middel van vervoer en bieden uitgebreidere diensten zowel binnen steden als interstedelijk. De bussen variëren van eenvoudige lokale minibussen tot luxe touringcars voor langere afstanden.

Groepsreis Afrika 2024

  • Botswana
  • Egypte
  • Ethiopië
  • Kenia
  • Marokko
  • Namibië
  • Tanzania
  • Zuid-Afrika