Rabat

Rabat Marokko
Rabat is de hoofdstad van Marokko en is gelegen aan de Atlantische Oceaan in het noordwesten van het land. Het is een historische stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Marokko.

Geschiedenis

De stad werd gesticht in de 12e eeuw door de Almohaden-dynastie en diende als hun hoofdstad. In de loop der eeuwen werd Rabat geregeerd door verschillende heersers, waaronder de Mariniden, de Saadiërs en de Alaouieten. Tijdens de Franse overheersing van Marokko was Rabat de hoofdstad van het Franse protectoraat.

Inwoners

Volgens de meest recente volkstelling in 2014 heeft Rabat een bevolking van ongeveer 577.827 mensen. De bevolking is overwegend islamitisch en spreekt voornamelijk Arabisch. Er is echter ook een aanzienlijke Franstalige bevolking vanwege de Franse invloed in het land.

Ligging

Rabat ligt aan de monding van de rivier de Bou Regreg en kijkt uit over de Atlantische Oceaan. Het is gelegen aan de westkust van Marokko, ongeveer 240 kilometer ten zuiden van de Spaanse enclave Ceuta en ongeveer 90 kilometer ten oosten van Casablanca.

Vliegveld

Rabat-Salé Airport ligt op ongeveer 10 kilometer van het stadscentrum en is de belangrijkste luchthaven van Rabat. Het heeft regelmatige vluchten van en naar verschillende internationale bestemmingen. Vueling, Ryanair en KLM vliegen vanaf Schiphol naar Rabat. Een taxi van het vliegveld naar de stad is 150 Marokkaanse dirham (13,50 euro).

Trein en bus

Rabat heeft een modern openbaar vervoerssysteem, waaronder een trein- en busstation dat verbindingen biedt naar andere steden in Marokko. De afstand tussen Rabat en Casablanca is 88 km en de trein rijdt elk uur. Een treinkaartje kost 6 euro. De bus van Rabat CTM Bus Station naar Casablanca CTM Bus Station doet er 1 uur en 20 minuten over en een buskaartje online kost 7 euro.

Taxi en boot

Er zijn tal van taxi’s beschikbaar in de stad, waaronder de traditionele petit taxis (vervoer in de stad) en de grotere grand taxi’s (buiten de stad). Er is een veerbootverbinding tussen Rabat en andere steden in Marokko, zoals Casablanca en Tanger. Deze veerdiensten zijn voornamelijk bedoeld voor passagiers en bieden geen autotransport.

Bezienswaardigheden

Kasbah des Oudaias is een historische citadel gelegen op een heuveltop met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Het heeft prachtige geplaveide straatjes, traditionele huizen met witgekalkte muren en blauwe deuren, en tuinen vol bloemen.

Hassan-toren is een 12e-eeuwse minaret van de onvoltooide moskee van Hassan. De toren is een iconisch symbool van Rabat en biedt een prachtig uitzicht op de stad.

Mausoleum van Mohammed V – een indrukwekkend mausoleum ter ere van koning Mohammed V, die de onafhankelijkheid van Marokko leidde. Het is een architectonisch meesterwerk met prachtige marmeren versieringen en is een belangrijke culturele bezienswaardigheid.

Chellah Necropolis is een oude Romeinse nederzetting en een islamitische begraafplaats. Het is een prachtige plek om te wandelen en te genieten van de rustige sfeer tussen de ruïnes.

Medina van Rabat – de oude stad van Rabat, omgeven door muren uit de 12e eeuw. Het is een doolhof van smalle straatjes, markten, winkels en restaurants die de bezoekers onderdompelen in de Marokkaanse cultuur en tradities.

Museum Mohammed VI voor Moderne en Hedendaagse Kunst – een modern museum dat kunstwerken van zowel Marokkaanse als internationale kunstenaars tentoonstelt. Het biedt een interessant inzicht in de hedendaagse kunstscene van Marokko.

Strand van Rabat – een lang zandstrand dat zich uitstrekt langs de Atlantische Oceaan. Het is een populaire plek om te zwemmen, zonnebaden en surfen.

Hotels

Booking heeft meer dan 240 hotels in Rabat. We hebben een aantal populaire hotels op een rijtje gezet. Hotel Riad Dar El Ghali scoort erg goed, het hotel ligt aan het strand in Rabat, op minder dan 1 km van de Kasba. Hotel Riad Al mazhar ligt in het centrum van Rabat en heeft uitstekende reviews.
– Ibis Rabat Agdal (1426 reviews, 7.5)
– ONOMO Hotel Rabat Medina (1375 reviews, 7.7)
– Farah Rabat (1290 reviews, 7.4)
– dar wassim el ghali (897 reviews, 8.6)
– Riad Al mazhar (351 reviews, 9.2)

Rondreis Marokko

Groepsreis Marokko
bezienswaardigheden Marokko
Koningssteden
Marrakech
Fez
Meknes