Meknes

Meknes architectuur

Meknes

Meknes is een stad in Marokko en was vroeger de hoofdstad van het land onder de heerschappij van Sultan Moulay Ismail in de 17e eeuw. De stad heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn prachtige architectuur en historische monumenten. In 1996 werd de “Historische stad van Meknes” opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad heeft naar schatting ongeveer 1 miljoen inwoners. Het is een belangrijk centrum van handel en toerisme en heeft veel te bieden aan bezoekers.

Vliegveld

Het dichtstbijzijnde vliegveld is de luchthaven Fès-Saïss, ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van Meknes. Vanaf de luchthaven zijn er verschillende opties om naar Meknes te reizen, waaronder het huren van een auto, het nemen van een taxi of het nemen van een shuttlebus. Een taxi van het vliegveld naar Meknes kost ongeveer 55 euro. Een stuk goedkoper is met de shuttlebus naar het treinstation van Fez. De trein naar Meknes rijdt om het uur.

Trein

Meknes heeft een treinstation dat is aangesloten op het nationale spoorwegnetwerk. Het station is gelegen in het centrum van de stad en biedt regelmatige diensten naar verschillende steden in Marokko. Een enkeltje tweedeklas naar Rabat kost ongeveer 11 euro en een eersteklas ticket is 15 euro. De nachttrein van Tanger naar Meknes kost 20 euro.

Bus & taxi

Binnen de stad zijn er ook verschillende opties voor openbaar vervoer, zoals bussen en taxi’s. De stadsbus is goedkoop en heeft 28 lijnen. Taxi’s zijn beschikbaar en bieden meer gemak en flexibiliteit. Het is belangrijk om op te merken dat taxi’s geen meters hebben en het tarief vooraf moet worden onderhandeld.

Bezienswaardigheden

ab el-Mansour: een prachtige poort die toegang geeft tot de oude medina (historische binnenstad) van Meknes. Het is een van de meest indrukwekkende poorten in Marokko en is versierd met prachtige tegels en mozaïeken.

Medersa Bou Inania: een van de meest opvallende gebouwen in Meknes. Deze Koranschool is gebouwd in de 14e eeuw en is bekend om zijn prachtige architectuur en decoraties.

Place el-Hedim: een groot en bruisend plein in het hart van de medina van Meknes. Hier vind je veel restaurants, cafés en winkels, en het is een geweldige plek om te genieten van de sfeer van de stad.

Dar Jamai Museum: een museum gevestigd in een prachtig herenhuis uit de 19e eeuw. Het museum heeft een uitgebreide collectie van Marokkaanse kunst en handwerk, waaronder tapijten, textiel, aardewerk en sieraden.

Heri es-Souani: een enorm paleiscomplex dat werd gebouwd in de 18e eeuw. Het complex diende als graanopslagplaats en stal voor de paarden van de sultan. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie vanwege zijn indrukwekkende architectuur en omvang.

Mausoleum van Moulay Ismail: een prachtig mausoleum dat de laatste rustplaats is van de beruchte sultan Moulay Ismail. Het mausoleum is versierd met mooie mozaïeken en tegels en is een belangrijke spirituele plek voor veel Marokkanen.

Agdal Basin: een groot waterreservoir dat werd aangelegd in de 17e eeuw. Het was ooit een belangrijke bron van water voor de stad en is nu een populaire plek voor wandelingen en picknicks.

Hotels

Je kan bij Booking bijna 100 hotels boeken in Meknes. Een populair hotel is Riad D’or Meknes dat in een prachtige paleis ligt in het hart van de medina. De authentieke binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Riad D’or meknes (551 reviews, 8.7)
Dar Meknes Tresor (549 reviews, 9.4)
Riad le petit ksar (228 reviews, 9.0)

Vakantie Marokko

Groepsreis Marokko
bezienswaardigheden Marokko
Casablanca
Koningssteden
Marrakech
Fez
Rabat