Fez

Fez Marokko

Fez

Fez (Fes) is een van de oudste en meest fascinerende steden in Marokko. Het is gelegen in het noordoosten van het land en is opgericht in de 8e eeuw door Idris I, de oprichter van de Idrisid-dynastie. Fez is verdeeld in drie delen: Fes el-Bali (het oude gedeelte), Fes el-Jdid (het nieuwe gedeelte) en Ville Nouvelle (de Franse wijk, gebouwd tijdens de Franse overheersing).

Geschiedenis

Fez kent een rijke geschiedenis, gekenmerkt door verschillende dynastieën die de stad bestuurden. Na de Idrisiden kwamen de Almoraviden, die in de 11e eeuw de stad veroverden. Onder hun heerschappij groeide Fez verder uit en werd het een belangrijk cultureel en religieus centrum. In de 12e eeuw kwamen de Almohaden aan de macht, gevolgd door de Meriniden in de 13e eeuw. De Meriniden hebben veel bijgedragen aan de prachtige architectuur van Fez, met name de madrasa’s (islamitische scholen) en paleizen.

Inwoners

Fez heeft een bevolking van ongeveer 1,1 miljoen mensen. De inwoners, vaak Fassis genoemd, zijn voornamelijk Arabieren en Berbers, met een mix van culturen en tradities die de stad haar unieke karakter geven. De meerderheid van de bevolking is moslim, en de stad staat bekend om haar religieuze betekenis en islamitische geleerden.

Architectuur

De architectuur in Fez is een weerspiegeling van de rijke geschiedenis en invloeden van de verschillende heersende dynastieën. De stad staat bekend om haar indrukwekkende madrasa’s, moskeeën, paleizen en stadspoorten. Enkele opmerkelijke bouwwerken zijn de Al Quaraouiyine-moskee, opgericht in 859 en de oudste nog functionerende universiteit ter wereld, en de prachtige Bou Inania Madrasa.

Medina

De medina van Fes el-Bali is een doolhof van smalle straatjes, souks (markten) en traditionele huizen, waar ambachtslieden nog steeds hun vak uitoefenen. Deze oude stad is een UNESCO Werelderfgoed en trekt bezoekers van over de hele wereld om de authentieke Marokkaanse sfeer en architectuur te ervaren.

Ville Nouvelle

Fez is niet alleen een historische stad, maar ook een levendige, moderne stad met een mix van oude en nieuwe architectuur. In de Ville Nouvelle zijn er brede boulevards en moderne gebouwen die contrasteren met de traditionele architectuur van de oude stad. Het centrale plein van Ville Nouvelle Fez is Place Mohammed V. Je vindt hier veel restaurants, cafés en winkels in de buurt.

Bezienswaardigheden

Fes el-Bali: Dit is de oudste wijk van Fez en staat bekend om zijn doolhof van smalle straatjes en steegjes. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een van de best bewaarde middeleeuwse steden ter wereld.

Al-Qarawiyyin Universiteit en Moskee: Deze historische universiteit en moskee werden opgericht in 859 en worden beschouwd als de oudste nog steeds functionerende universiteit ter wereld. Het complex herbergt een prachtige moskee, een indrukwekkende bibliotheek en diverse architectonische wonderen.

De leerlooierijen van Fez: Fez staat bekend om zijn traditionele leerlooierijen, waar ambachtslieden leer bewerken met behulp van eeuwenoude technieken. De meest bekende is de Chouara-leerlooierij, waar bezoekers het proces van dichtbij kunnen bekijken.

Dar Batha Museum: Dit voormalige koninklijke paleis is nu een museum dat een indrukwekkende collectie traditionele Marokkaanse kunst en ambachten tentoonstelt, waaronder keramiek, houtsnijwerk en textiel.

Al-Attarine Madrasa: Deze prachtige Koranschool, gebouwd in de 14e eeuw, staat bekend om zijn verfijnde architectuur en prachtige decoraties, waaronder ingewikkeld houtsnijwerk en kleurrijk tegelwerk.

Dar el-Makhzen (Koninklijk Paleis): Hoewel dit 80 hectare grote koninklijke paleis niet open is voor het publiek, is het de moeite waard om de indrukwekkende gouden poorten en de met mozaïeken versierde muren te bewonderen.

Bab Bou Jeloud (De Blauwe Poort): Deze iconische poort is de belangrijkste ingang tot de medina van Fez en is een prachtig voorbeeld van Moorse architectuur.

Jardin Jnan Sbil: Een oase van rust in de drukke stad, dit prachtige park is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de weelderige tuinen en fonteinen.

Vliegveld

Ryanair vliegt vanuit Eindhoven naar Marrakesh en Fez. Transavia heeft vluchten naar Fez vanaf Schiphol. Een taxi vanaf Fez Airport naar de binnenstad van Fez is 120 Dirham (= 120 x 9 euro cent). De rit duurt 35 minuten. De bus kost slechts 4 Dirham en duurt 40 minuten.

Vakantie Marokko

Groepsreis Marokko
bezienswaardigheden Marokko
Koningssteden
Marrakech
Meknes